Zaujímavosti

Víno a 10 mýtov, ktoré sa s ním spája

Víno je natoľko obľúbený a rozšírený nápoj, že postupne aj o ňom začala vznikať celá rada zaručených múdrostí. Niektoré zaužívané vyhlásenia sú však v skutočnosti dezinformácie. Nasledujúce body uvádzajú niektoré vinárske mýty na pravú mieru.

1. Červené víno má mať pri podávaní izbovú teplotu

Táto múdrosť platila v období, keď teplota v miestnosti bola o niekoľko stupňov nižšia. Červené víno je najlepšie podávať pri teplote 14-19 ° C, v závislosti na odrode viniča, ročníku, spôsobe výroby a veku vína. Napríklad trojročný Cabernet Sauvignon z teplého suchšieho ročníka vyrobený maceráciou hrozna na šupkách a dozrievaný v starších dubových sudoch je najlepší pri teplote 16-17 ° C.

2. Víno so skrutkovým uzáverom má nízku kvalitu

Nie tak dávno toto tvrdenie bolo naozaj pravdivé, ale časy sa menia a napr. výskum na Novom Zélande ukázal, že vína môžu starnúť a rozvíjať sa vo fľašiach uzavretých skrutkovým uzáverom rovnako, ako sa to deje vo fľaši uzavretej korkom.
Na scénu prišli elegantné a moderné skrutkové uzávery, ktoré sa používajú po celom svete, najmä na biele a ružové vína.

3. Červené víno je sofistikovanejšie, než biele víno

Červené víno nám nastoľuje dojem serióznosti a vyššej úrovne. Ale prečo? Možno preto, že mnoho ľudí začínajú v mladosti s bielym vínom a postupne, s vekom a skúsenosťami, prejdú na červené. Mnoho skutočných milovníkov vína však znovu objavuje jedinečné prednosti bielych vín – príjemné ladenie s ľahkými jedlami a nižší obsah alkoholu, na opačnej strane komplexnejšie biele médiá s minerálnou chuťou a bohatým profilom kyselín i zvyškovým cukrom pekne harmonizujú s náročnejšími špecialitami európskej i ázijskej kuchyne.

4. Staré víno je dobré víno

Pomyslenie na vzácne staré fľaše vína, ktoré boli v aukcii vydražené za obrovské peniaze je dostatočne fascinujúce na to, aby to zaujalo našu predstavivosť. Ale hodnotné staré fľaše vína sú ešte vzácnejšie ako cenné staré mince, pretože na rozdiel od mincí, víno rýchlo podlieha nevratným procesom vyzrievania a starnutia.

Väčšina svetových vín nemá schopnosť starnúť po celé desaťročia. Väčšina bielych, ružových, ale aj červených vín je určená, aby ste sa z nich tešili počas prvých troch až piatich rokov jeho života podľa katerórie a charakteru a kvality ročníka. Dokonca aj tie vína, ktoré majú potenciál k pomalému zreniu v priebehu mnohých rokov dosiahnu svoj potenciál len v prípade, že sú správne uskladnené.

Každodenné biele a ružové vína, by mali byť skonzumované v priebehu jedného až troch rokov, aby ste z nich získali najlepší pôžitok. Bežné červené vína by mali byť konzumované v prvých 3 rokoch.

5. Biele víno ladí s rybami, červené víno ladí s mäsom

Ako návod to nie je zlé, ale nie je to pravidlom. Každý, kto otrocky dodržiava toto zovšeobecnenie si zaslúži nudu v jedle a pití každý deň!

Dokonca aj keď ste perfekcionista, ktorý vždy hľadá ideálnu kombináciu jedla a vína, zistíte že sa sami odkláňate od tohto pravidla. Ku grilovanému steaku z lososa sa napríklad výborne hodí ovocnejšie červené – Pinot Noir alebo ľahšie živé Bardolino. Teľacie a bravčové ladia rovnako dobre s červenými aj bieleym vínom, v závislosti na tom, ako sa jedlo pripravuje. A čo môže byť lepšie ako dať si ku grilovačke pohár vychladeného rosé?

6. Najlepšie vína sú odrodové vína

Výhodou odrodového vína je, že priamo podľa etikety vidíte, čo pijete. Avšak len samotný názov odrody na etikete nič nevypovedá o samotnej kvalite vína.

Odrodové vína sa pohybujú v kvalite od priemerných po vynikajúce. Vína s iným názvom ako je názov konkrétnej odrody sa tiež nachádzajú v rozpätí od priemerných po vynikajúce. Odrodové vína všeobecne nie sú o nič lepšie ani horšie než ostatné vína, napríklad značkové cuvée vyrobené asamblážou hrozna viacerých príbuzných odrôd.

flasky vina na sude

7. Otvoríte fľašu vína a necháte ho „dýchať“

Odzátkovať fľašu a nechať ju hodinu stáť je najhorší spôsob ako zaobchádzať s vínom a aj so sebou. Nielenže si hodinu nedáte víno, ale aj prevzdušňovacia metóda je neúčinná, keďže úzke hrdlo je prekážkou v dýchaní a otváraní sa vína.Predýchanie vína vo vašom pohári je účinnejše, ako ho nechať vo fľaši. Pri červených vínach, ale aj starších bielych, či ročníkových šumivých je najlepšie použiť karafu a techniku dekantácie na to určenú.

8. Odborníci na víno sú neomylní

Víno je neuveriteľne obrovský predmet zahŕňajúci biochémiu, botaniku, geológiu, chémiu, klimatológiu, históriu a kultúru. Ako môže niekto byť odborníkom na všetko, že?

Rôzne aspekty vína sú príťažlivé pre rôznych ľudí. V závislosti na tom, čo ich na víne priťahuje, ľudia majú tendenciu sa špecializovať v niektorých vinárskych disciplínach na úkor druhých. Nečakajte, že jedna osoba, vám môže odpovedať na všetky vaše otázky týkajúce sa vína. Rovnako ako lekári a právnici, aj odborníci na víno sa špecializujú.

9. Šampanské by nemalo zostarnúť

Naopak, Champagne robí vek lepším! V závislosti od príslušného ročníka vinobrania Champagne môže starnúť obzvlášť dobre. Trik je však v tom, že Champagne vyžaduje precízne skladovanie. Ak je uchovávané na chladnom, tmavom a vlhkom mieste, môže Champagne starnúť po celé desaťročia, a to najmä vo veľkých ročníkoch. Stráca síce na intenzite tlaku oxidu uhličitého, ale získava komplexnú chuť podobnú jemnému bielemu Burgundskému. Champagne vo fľašiach Magnum (1,5 l) všeobecne zreje lepšie ako ostatné vo fľašiach bežného objemu (0,75 l) .

10. Drahé víno je lepšie víno

V prípade vína, ako aj u mnohých iných produktov, vysoká cena často označuje vysokú kvalitu. Nákup drahého vína ukazuje ostatným, že si môžete dovoliť “to najlepšie”, a že máte dobrý vkus.

Drahé víno je však len zriedka tou najlepšou voľbou. Najvyššia kvalita nie je sama o sebe najlepším kritériom pre výber vína, nie všetky situácie vyžadujú vysoko kvalitné vína, a okrem toho, váš osobný vkus nemusí byť zajedno s tým, čo si vinárski kritici pokladajú za najlepšie. Niet nad vlastnú skúsenosť a pozorovanie.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *