Magazín

Ryby a víno: Aké víno sa k rybe hodí najviac

tanier a jedlo, recpet, vinarstvo

Máme pred sebou najkrajšie a najemotívnejšie sviatky v roku, kedy sa na štedrovečernom stole v mnohých rodinách štandardne objavuje ryba, ktorá je súčasťou našich vianočných tradícií. Či už si v kruhu najbližších vychutnávame kapra, pstruha alebo lososa, najdôležitejšie je, aby každá z týchto rýb vynikla. Každý kúsok rybieho mäsa je výnimočný, a preto vám prezradíme, ako môžete experimentovať s výberom vína a objaviť tak jedinečné chute vášho sviatočného pokrmu.

Aké víno zvoliť k rôznym druhom ryby?

Aj keď existuje celý rad možných kombinácií v závislosti od prípravy, prílohy, zvolených korenín či omáčky, spísali sme pre vás hlavné pravidlá, ktoré vám pomôžu pri výbere vína k vami vybranej rybe.

Nízkotučné ryby a Pinot Blanc

Nizkotučné ryby, napríklad Morský vlk alebo treska, majú veľmi jemnú štruktúru mäsa. Preto treba brať ohľad na to, aby víno túto štruktúru nezatienilo, ale práve naopak, podporilo. Z nášho portfólia vyberáme Rizling vlašský FRESH s nízkym obsahom alkoholu a Pinot Blanc 2021, ktorý v ústach pôsobí veľmi uhladene. Jemný zvyškový cukor môže zážitok z tejto kombinácie len umocniť.

Mäsité ryby a Semillon

Mäsité ryby, napríklad tuniak, majú plnšiu, silnejšiu štruktúru a sýtejší charakter. Vďaka tomu si môžete dovoliť napárovať vína s mohutnejším telom ako je napríklad Cuvée SARI alebo Semillon. Tieto vína majú peknú kyselinku, ktorá pozdvihne chuť rybieho mäsa.

Párovanie ryby a víno, vinárstvo Tajna

Aromatické ryby a sekt

Aromatické ryby, napríklad sardinky, majú veľmi jemnú štruktúru. Často sa používajú ako súčasť kanapiek na eventoch alebo konferenciách. Sú známe svojou charakteristickou arómou, preto jednoznačne siahnite po bublinkách. Ideálnym výberom je sekt Cuvée du Terroir. Má jemné a najviac vyzreté bublinky, ktoré pekne zvýraznia chuť ryby. Ak konzumujete sardinky či iné sleďovité ryby v údenej podobe, zvoľte víno s jemne zvyškovým cukrom, z našich vín odporúčame Müller Thurgau FRESH alebo ľahké ružové víno. Podobnú nezabudnuteľnú kombináciu párovania ryby a vína mohli zažiť naši zákazníci u nás vo vinárstve TAJNA s Michalom Konrádom. 

Michal Konrád vo vinárstve Tajna, ryby a víno

Morské ryby & Rizling Rýnsky

Morské ryby sú už vo svojom základe jemne slané a hodia sa k nim hlavne biele vína s peknou kyselinkou. Odporúčame Rizling Rýnsky či Sauvignon Blanc FRESH. Naopak, červené víno obsahuje trieslovinu, ktorá by sa v tomto prípade bila s morskou soľou v mäse, a preto červené vína k morským rybám podávať neodporúčame.

Veríme, že s naším vínom a chutným jedlom prežijete nezabudnuteľné chvíle v kruhu svojich najbližších.

Prajeme vám príjemné prežitie vianočných sviatkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *