Tajna Vintage report 2020
Vintage report – vinohrad
Ročník 2020 bol celosvetovo najteplejším ročníkom za posledné štyri roky, podľa projektu Copernicus, ktorý zbiera meteorologické údaje zo všetkých staníc sveta a tento rok prirovnal k ročníku 2016. U nás bol však tento rok v porovnaní z predchádzajúcimi tromi rokmi (2017,2018,2019) o zhruba 1 °C chladnejší. Viac vám prezradí náš Vintage report 2020.
BIO prístup k vinohradu – Dravý Roztoč a Green Mix
V tomto roku sme na mladej vinici Nad Hoferskou v priebehu marca vyväzovali dravého roztoča Tryphlodromus pyri, nakoľko teploty, kedy sa do vinohradu aplikuje, musia byť nižšie ako 10°C. Typhlodromus pyri je dravý roztoč, ktorý v rámci Integrovanej ochrany viniča zaisťuje ochranu proti roztočom a roztočcom. Jeho prítomnosťou vo vinohrade môžeme postupne pripraviť podmienky na to, aby chemické akaricídy neboli potrebné v ochrane vinohradu.
Tým sa približujeme k zásade aktivít za trvale udržateľný rozvoj, k dosiahnutiu ekologickej rovnováhy v našom vinohrade. Toto nasadzovanie dravého roztoča vnímame ako zodpovedné konanie (responsible care) zo strany vinohradníka, ku ktorému sa zaväzujú všetci tí vinohradníci, ktorí sú za integrovanú a ekologickú produkciu.
V polke marca 19.3. sme do medziradia úspešne zasiali Green Mix, čo je druhovo bohatá zmes bylín na ozelenenie medziradia viníc a sadov alebo trvalých kultúr. Je komponovaná tak, aby pri dodržaní povinných parametrov kladených na druhovo bohaté zmesi bola čo najefektívnejšia. Green Mix je dôležitou súčasťou nášho BIO prístupu k vinohradu na oboch honoch Sari a Nad Hoferskou. Medzi jej najhlavnejšie funkcie patria: protierózny charakter, prevzdušňuje pôdu, spôsobuje lepšiu absorpciu dažďovej vody, slúži ako domov rôznym užitočných živočíchom žijúcich ako nad zemou, tak aj pod zemou, a zlepšuje úrodnosť pôdy.
Práce vo vinici
Práce vo vinici prebiehali podľa stanoveného plánu. Rez viniča začal štandardne v decembri 2019 a posledné korene sa ostrihali začiatkom marca. Po zasadení Green Mixu sme koncom marca (27.3.) zvládli viazanie vinohradu. Začiatkom 9.apríla sa vegetácia v našom vinohrade začala zobúdzať pučaním. Bol to signál, že už treba byť v strehu pri ďalších operáciách, ktoré súvisia s ochranou a zelenými prácami.
Aj v tomto roku nás postihol jarný mráz, ktorý nám 20. mája priniesli „traja zamrznutí“. V tomto čase nám zamrzlo 30% Sauvignonu a Rizlingu Vlašského na hone Nad Hoferskou. Začiatok kvitnutia sme zaznamenali 10.6.2020 a so studenými dňami a daždivým počasím, došlo k nerovnomernému odkvitnutiu strapcov, čo sa podpísalo aj pod nižšiu úrodu. Po kvete nastala fáza intenzívneho rastu, ktorá bola naozaj intenzívna a kvôli jej rýchlemu nástupu sa len tak tak stihli zelené práce (podlom, čistenie kmienkov, atď.). Snímanie letorastov bolo v tomto roku podmienené odrodovo, nakoľko niektoré odrody sa ožínali iba dvakrát a niektoré trikrát.
Vintage report - kampaň
Zber hrozna začal 27.8. s odrodou Sauvignon a následne sme zbierali Müller Thurgau, ktorý spolu so Sauvignonom súťažil o prvenstvo, ktorý oberieme skôr. U odrôd, pri ktorých sme počítali s nižšou úrodou prekvapil Chardonnay a opačne odroda, u ktorej sme predpokladali vyššiu úrodu bol Pinot Noir. Tento stav pripisujeme hlavne nepriaznivému počasiu počas kvitnutia, keďže každá odroda má iný termín kvitnutia, a počasie sa s nimi zahralo. Počasie v tomto roku v prvých fázach kampane bolo rozpačité, cukry veľmi pomaličky naberali na °NM. V druhej polovici septembra to už bolo výraznejšie lepšie. Zrenie prebiehalo postupne, tak ako sme očakávali.
Zhoršenie kampane nastalo v strede októbra, kedy nám v priebehu týždňa spadla tretina zrážok bežného roka. Hrozno, ktoré bolo do toho času pod strechou malo veľmi pekne parametre na výrobu kvalitného vína. Horšie však dopadlo červené hrozno. To už nedokázalo vyzrieť do vysokej cukornatosti, ako sme boli zvyknutí z predchádzajúcich rokov. Napriek nepriaznivému októbrovému počasiu, ktoré nás zasiahlo sa môžeme tešiť pekným ovocným vínam s odrodovou štruktúrou.
Vintage report - technológia
Vintage report je aj o technológii, ktorú v Tajnej pri výrobe vína používame. Veľkú radosť nám v roku 2020 robilo Chardonnay, ktoré dosiahlo uspokojivú cukornatosť 24 °NM a výroba vína prebehla podľa očakávania. Chardonnay bude teraz rok zrieť v sudoch a bude sa miešať na jemných kaloch. Zaujímavosťou tohto ročníka bude Semillon, ktorý sme zaradili do kategórie FRESH ako polosladké víno s veľmi ovocnou a šťavnatou kyselinou. Ďalšou novinkou tohto roku bude Rizling Vlašský, ktorý z časti kvasil na šupkách a mieša sa na jemných kaloch – proces výroby sa snažíme prispôsobiť výrobe našich starých otcov.
No a z červených odrôd, ktoré boli určené na výrobu červeného vína, ale vplyv počasia nám to neumožnil, bude veľmi pekné ružové Cabernet Sauvignon v kategórii polosladké víno. Červené vína, tohto ročníka nebudú tak mohutné a telnaté ako sme zvyknutí, napriek tomu sú veľmi ovocné a zachovávajú si peknú odrodovú štruktúru ako Dunaj, Merlot a Cabernet Franc, ktoré patria k základným červeným vinám vinárstva TAJNA.
Záver
Ročník 2020 bude na Slovensku hlavne rokom bielych vín. V Tajnej to však bude určite aj o rosé. Prvý krát v histórií predstavíme z jedného ročníka 3 druhy ružových vín: suchý Merlot, polosuchý Cabernet Franc a polosladký Cabernet Sauvignon. Červené vína bude charakterizovať nižšia úroveň alkoholu, budú ľahšie, nie tak telnaté ale o to viac obdarené eleganciou a ovocnosťou. Dúfame, že sa vám náš Vintage report páčil a tešíme sa na vašu spätnú väzbu na naše noví vína.