V zimnom období je len málo príjemnejších vecí ako hrnček vareného vína. Zohreje vám prsty a nadýchate sa voňavej, horúcej, korenistej arómy. Varené víno sa pije už po tisícročia. Od čias okolo 300 p.n.l., kedy Egypťania pokladali horúci, korenistý nápoj za elixír života – udržoval ľudí v teple a spokojných aj v chladnom období.
Grécky filozof Hippokrates bol známy tým, že predpisoval korenené víno ako liečivé tonikum a Plínius starší písal o prednostiach teplého a korenistého alkoholu známeho ako Piment počas rímskej éry. Počas stredoveku, Európania často zmieňovali varené víno ako „Hippocras“, na pamiatku slávneho Hippokrata. Do nádob s vínom pridávali tzv. dlhé korenie (long pepper), bobkový list a kardamón, ktoré potom filtrovali cez kužeľové filtre vynájdené slávnym Grékom.
Koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno. Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno im dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína v tej dobe bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.
Už ste si objednali cez náš eshop? Objednajte si pohodlne a rýchlo ešte dnes.
DO ESHOPUVďaka vinárskej tradícii v Európe je varené víno už po stáročia obľúbený a rozšírený nápoj a existuje aj množstvo „tradičných“ receptov. Tri zložky však ostávajú spoločné: červené víno, klinčeky a citrusové plody.
Tu je niekoľko tipov na varené víno, aby vám rozjasnili a zohriali chladné zimné večery. Vezmite si dobrú (ale nie skvelú) fľašu červeného, koreniny a môžeme začať.
Varené víno podľa …
Klasické francúzske Vin Chaud
- 2 ks celej škorice
- 20 klinčekov
- 1 pomaranč nakrájaný na plátky
- 1/2 šálky koňaku
Portugalské Vinho Quente
- polovica 750 ml fľaše červeného portského
- polovica 750 ml fľaše Madeiry
- 1 pomaranč, nakrájaný na tenké plátky
- 2 ks celej škorice
- 10 klinčekov
Španielske Vino Caliente:
- 1 klementínka s kôrou, nakrájaná
- 4 pásiky citrónovej kôry
- 2 PL cukru
- 1 ks celej škorice
- 1 vanilkový lusk rozrezaný na polovicu
- 1/4 šálky Brandy de Jerez
- 1 ČL muškátového orieška
Nemecké Gluehwein:
- 1/4 šálky cukru
- 1 badián
- polovica citrónu, nakrájaný na plátky
- 3 klinčeky
- 3 struky kardamónu
Stredoveké Hippocras:
- 2 ks celej škorice
- 24 klinčekov
- 3 šálky vody
- 1/2 šálky medu
- 1 dlhé korenie (originálny názov Long pepper)
Cleopatrin Elixír života:
- 4 veľké vetvičky šalvie
- 3 veľké vetvičky mäty
- 3 figy, nasekané
- 10 klinčekov
Objednajte si víno z našej produkcie online.
DO ESHOPUNordic glögg:
- 750 ml fľaša červeného Portského
- polovica 750 ml fľaše brandy
- 25 klinčekov
- 10 ks celej škorice
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 šálka najemno nasekaných mandlí
- 1 ČL semienok kardamónu
- 2 šálky cukru
- kôra z 1 pomaranča
Staroveký rímsky Piment:
- 10 kúskov šafránu
- Kúsok nasekaného zázvoru
- 1/2 ČL semienok kardamónu
- 1/4 šálky medu
Postup na prípravu vareného vína
Do hrnca nalejte víno a pridajte koreniny. Za občasného premiešania zohrievajte 20-25 minút (víno nesmie vrieť, aby alkohol nevyprchal). Keď sa z vína parí a cukor, resp. med sa rozpustil, nápoj je pripravený k servírovaniu. Odstráňte korenie (klinčeky, škoricu, citrusy, atď.) a servírujte v jemne predhriatych pohároch. Pohár môžete ozdobiť kúskom pomaranča.
Na zdravie, priatelia!