V zimnom období je len málo príjemnejších vecí ako hrnček vareného vína. Zohreje vám prsty a nadýchate sa voňavej, horúcej, korenistej arómy. Varené víno sa pije už po tisícročia. Od čias okolo 300 p.n.l., kedy Egypťania pokladali horúci, korenistý nápoj za elixír života – udržoval ľudí v teple a spokojných aj v chladnom období.

Grécky filozof Hippokrates bol známy tým, že predpisoval korenené víno ako liečivé tonikum a Plínius starší písal o prednostiach teplého a korenistého alkoholu známeho ako Piment počas rímskej éry. Počas stredoveku, Európania často zmieňovali varené víno ako „Hippocras“, na pamiatku slávneho Hippokrata. Do nádob s vínom pridávali tzv. dlhé korenie (long pepper), bobkový list a kardamón, ktoré potom filtrovali cez kužeľové filtre vynájdené slávnym Grékom.

Koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno. Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno im dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína v tej dobe bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.


Už ste si objednali cez náš eshop? Objednajte si pohodlne a rýchlo ešte dnes.

DO ESHOPU

Vďaka vinárskej tradícii v Európe je varené víno už po stáročia obľúbený a rozšírený nápoj a existuje aj množstvo „tradičných“ receptov. Tri zložky však ostávajú spoločné: červené víno, klinčeky a citrusové plody.

Tu je niekoľko tipov na varené víno, aby vám rozjasnili a zohriali chladné zimné večery. Vezmite si dobrú (ale nie skvelú) fľašu červeného, koreniny a môžeme začať.

 

Varené víno podľa …

Klasické francúzske Vin Chaud

  • 2 ks celej škorice
  • 20 klinčekov
  • 1 pomaranč nakrájaný na plátky
  • 1/2 šálky koňaku

Portugalské Vinho Quente

  • polovica 750 ml fľaše červeného portského
  • polovica 750 ml fľaše Madeiry
  • 1 pomaranč, nakrájaný na tenké plátky
  • 2 ks celej škorice
  • 10 klinčekov

Španielske Vino Caliente:

  • 1 klementínka s kôrou, nakrájaná
  • 4 pásiky citrónovej kôry
  • 2 PL cukru
  • 1 ks celej škorice
  • 1 vanilkový lusk rozrezaný na polovicu
  • 1/4 šálky Brandy de Jerez
  • 1 ČL muškátového orieška

Nemecké Gluehwein:

  • 1/4 šálky cukru
  • 1 badián
  • polovica citrónu, nakrájaný na plátky
  • 3 klinčeky
  • 3 struky kardamónu

Stredoveké Hippocras:

  • 2 ks celej škorice
  • 24 klinčekov
  • 3 šálky vody
  • 1/2 šálky medu
  • 1 dlhé korenie (originálny názov Long pepper)

Cleopatrin Elixír života:

  • 4 veľké vetvičky šalvie
  • 3 veľké vetvičky mäty
  • 3 figy, nasekané
  • 10 klinčekov

Objednajte si víno z našej produkcie online.

DO ESHOPU

Nordic glögg:

  • 750 ml fľaša červeného Portského
  • polovica 750 ml fľaše brandy
  • 25 klinčekov
  • 10 ks celej škorice
  • 1/2 šálky hrozienok
  • 1 šálka najemno nasekaných mandlí
  • 1 ČL semienok kardamónu
  • 2 šálky cukru
  • kôra z 1 pomaranča

Staroveký rímsky Piment:

  • 10 kúskov šafránu
  • Kúsok nasekaného zázvoru
  • 1/2 ČL semienok kardamónu
  • 1/4 šálky medu

Postup na prípravu vareného vína

Do hrnca nalejte víno a pridajte koreniny. Za občasného premiešania zohrievajte 20-25 minút (víno nesmie vrieť, aby alkohol nevyprchal). Keď sa z vína parí a cukor, resp. med sa rozpustil, nápoj je pripravený k servírovaniu. Odstráňte korenie (klinčeky, škoricu, citrusy, atď.) a servírujte v jemne predhriatych pohároch. Pohár môžete ozdobiť kúskom pomaranča.

Na zdravie, priatelia!

E-shop
Magazín