V zimnom období je len málo príjemnejších vecí ako hrnček vareného vína. Zohreje vám prsty a nadýchate sa voňavej, horúcej, korenistej arómy. Preto vám predstavujeme obľúbené recepty na varené víno. Varené víno sa pije už po tisícročia. Od čias okolo 300 p.n.l., kedy Egypťania pokladali horúci, korenistý nápoj za elixír života – udržoval ľudí v teple a spokojných aj v chladnom období.
Grécky filozof Hippokrates bol známy tým, že predpisoval korenené víno ako liečivé tonikum a Plínius starší písal o prednostiach teplého a korenistého alkoholu známeho ako Piment počas rímskej éry. Počas stredoveku, Európania často zmieňovali varené víno ako “Hippocras”, na pamiatku slávneho Hippokrata. Do nádob s vínom pridávali tzv. dlhé korenie (long pepper), bobkový list a kardamón, ktoré potom filtrovali cez kužeľové filtre vynájdené slávnym Grékom.
Koncom 16. storočia boli v anglických novinách prvýkrát publikované recepty na varené víno. Na sladenie sa najskôr používal med a neskôr aristokracia začala používať trstinový cukor. Koreniny zahrňovali napríklad aj živicu z borovice, figy, koriander a mätu. Varené víno im dodávalo energiu, zohrievalo a okrem toho pitie vína v tej dobe bolo bezpečnejšie ako pitie vody z hygienických dôvodov.
Vďaka vinárskej tradícii v Európe je varené víno už po stáročia obľúbený a rozšírený nápoj a existuje aj množstvo „tradičných“ receptov. Tri zložky však ostávajú spoločné: červené víno, klinčeky a citrusové plody.
Tu je niekoľko tipov na varené víno, aby vám rozjasnili a zohriali chladné zimné večery. Vezmite si dobrú (ale nie skvelú) fľašu červeného, koreniny a môžeme začať.
Varené víno podľa …
Klasické francúzske Vin Chaud
- 2 ks celej škorice
- 20 klinčekov
- 1 pomaranč nakrájaný na plátky
- 1/2 šálky koňaku
Portugalské Vinho Quente
- polovica 750 ml fľaše červeného portského
- polovica 750 ml fľaše Madeiry
- 1 pomaranč, nakrájaný na tenké plátky
- 2 ks celej škorice
- 10 klinčekov
Španielske Vino Caliente:
- 1 klementínka s kôrou, nakrájaná
- 4 pásiky citrónovej kôry
- 2 PL cukru
- 1 ks celej škorice
- 1 vanilkový lusk rozrezaný na polovicu
- 1/4 šálky Brandy de Jerez
- 1 ČL muškátového orieška
Nemecké Gluehwein:
- 1/4 šálky cukru
- 1 badián
- polovica citrónu, nakrájaný na plátky
- 3 klinčeky
- 3 struky kardamónu
Stredoveké Hippocras:
- 2 ks celej škorice
- 24 klinčekov
- 3 šálky vody
- 1/2 šálky medu
- 1 dlhé korenie (originálny názov Long pepper)
Cleopatrin Elixír života:
- 4 veľké vetvičky šalvie
- 3 veľké vetvičky mäty
- 3 figy, nasekané
- 10 klinčekov
Nordic glögg:
- 750 ml fľaša červeného Portského
- polovica 750 ml fľaše brandy
- 25 klinčekov
- 10 ks celej škorice
- 1/2 šálky hrozienok
- 1 šálka najemno nasekaných mandlí
- 1 ČL semienok kardamónu
- 2 šálky cukru
- kôra z 1 pomaranča
Staroveký rímsky Piment:
- 10 kúskov šafránu
- Kúsok nasekaného zázvoru
- 1/2 ČL semienok kardamónu
- 1/4 šálky medu
Postup na prípravu vareného vína
Do hrnca nalejte víno a pridajte koreniny. Za občasného premiešania zohrievajte 20-25 minút (víno nesmie vrieť, aby alkohol nevyprchal). Keď sa z vína parí a cukor, resp. med sa rozpustil, nápoj je pripravený k servírovaniu. Odstráňte korenie (klinčeky, škoricu, citrusy, atď.) a servírujte v jemne predhriatych pohároch. Pohár môžete ozdobiť kúskom pomaranča.
Na zdravie, priatelia!