Letný dezert: Jahody, sekt, sablé podľa Paliho Sekerku
Tento recept je oslavou výročia vinárstva TAJNA, zachytenej v jedinečnom sektovom zážitku – Pinot Noir Rosé Extra Brut.
Pri tejto príležitosti sme sa stretli s michelinským šéfkuchárom Palim Sekerkom a spoločne vytvorili ľahký letný dezert, ktorý spája to najlepšie z nášho terroiru s jeho kulinárnym umením.
Tento dezert nie je len sladkou bodkou – je oslavou prirodzených chutí a radosti z výnimočných momentov.
Jahody, sekt, sablé
Na jahodovú espumu potrebuješ:
400 g jahôd z Bioplantu
100 g rebarbory
100 ml Pinot Noir Rosé Extra Brut 2021
bazové kvety
1 PL kryš. cukru
3 plátky želatíny
Na sablé potrebuješ:
210 g hladkej múky
160 g masla
140 g kryš. cukru
4 žĺtka
½ sáčku kypr. prášku
štipku vločkovej soli
sušené viničné kvety z Tajnej
Postup:
Umyté jahody a rebarboru nakrájaj na malé kúsky. Pridaj bazové kvety, cukor a zalej sektom. Premiešaj, nechaj marinovať aspoň hodinu, rozmixuj a prepasíruj. Želatínu namoč v studenej vode na 15 min. V hrnci zohrej 100 ml vody, vlož do nej namočenú želatínu, zamiešaj a nalej do jahodového pyré. Zmes prelej do šľahačkovej fľaše, nabi dvoma bombičkami a nechaj v chladničke pár hodín.
Maslo izbovej teploty, cukor a žĺtka spolu vyšľahaj. Pridaj preosiatu múku, kypriaci prášok a nadrvené viničné kvety. Vypracuj homogénne cesto, ktoré necháš v chladničke aspoň hodinu. Rozvaľkaj ho medzi dvoma papiermi na pečenie a peč v rúre vyhriatej na 180c so zapnutým ventilátorom 11-13 min. Nechaj vychladnúť a nalám na malé kúsky.
No a potom už len vrstvi. Trochu čerstvých jahôd, keksík a espuma. Na vrch nadrv zopár kvetov.