• Servírujete víno pri správnej teplote?

    Zdá sa, že nie je nič jednoduchšie ako servírovať víno – stačí otvoriť fľašu a naliať. Nie je to tak. Správna teplota môže výrazne ovplyvniť vôňu a chuť vína. Dali ste si už niekedy víno, ktoré vám bolo odporúčané, ale pre vás bolo nezaujímavé, alebo ste boli sklamaní vínom, ktoré ste predtým milovali? Je možné,
    Čítať viac

  • Grilovačky, svadby a fine dining eventy vo vinárstve Tajna

    O eventoch v našom vinárstve sa hovorí veľa. Radi by sme vám ich predstavili bližšie a predtým ako nás navštívite povedali viac o tom, aké eventy vo vinárstve Tajna organizujeme. Podľa sezóny sa vo vinárstve dejú rôzne typy eventov. Letné, oberačkové, či firemné eventy alebo vianočné večierky. Špecialitou sú riadené degustácie, ktoré potešia privátnu skupinu
    Čítať viac

  • Tajný trik na skvelú grilovačku – „grill-friendly“ ružové víno a výborné jedlo

    Vonku je krásne a pred nami je niekoľkomesačné grilovacie obdobie plné slnka, zábavy, vôní a chutí.  A aká by to bola grilovačka bez dobrého vína. Nedajte si  vnútiť predstavu, že dobrá grilovačka je len o pive a klobáse. My vám ponúkame recept na skvelú grilovačku, pri ktorej nesmie chýbať decentne voňavé ružové víno a gurmánske špeciality. Ružové víno  = „grill-friendly“
    Čítať viac

  • Ekologické pestovanie hrozna a udržateľnosť vo vinárstve

    Je všeobecne známe, že poľnohospodárstvo čelí nadmernému využívaniu chemických látok, ktoré znečisťujú prírodu. Je až zarážajúce, že vinohradníctvo je celosvetovo najviac zaťažené odvetvie s herbicídmi a pesticídmi. Navyše, Slovensko patrí na chvost Európy v rozlohe vinohradov, ku ktorým sa pristupuje ekologicky. Udržateľnosť je teda stále viacerým pestovateľom cudzie slovo. Téma ekológie a udržateľnosti je veľmi blízka
    Čítať viac

  • Cabernet Franc 2018 – ovocné a korenisté víno

    Cabernet Franc je tradičná, starobylá muštová odroda, za pravlasť ktorej sa považujú španielske Pyreneje. Slávu si však získala vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí. V regióne Bordeaux sa používa najmä na výrobu svetoznámych kupáží. Spolu s Merlotom a Cabernet Sauvignon vytvárajú nezameniteľné Bordeaux vína, predovšetkým na pravom brehu rieky Gironde, v
    Čítať viac

  • Veľká noc a víno – vychutnajte si tradičné jedlá s vínom

    Gastronomické zvyklosti a špeciality sa v jednotlivých kútoch Slovenska líšia, preto výber vhodného vína k veľkonočným špecialitám môže byť zložitý. Navyše, každý pripravujeme recepty inak a preferujeme odlišné kombinácie. Ako teda zvoliť ten správny chuťový pár tradičného veľkonočného jedla a vína, aby bola Veľká noc ešte chutnejšia? Všeobecne sa môžeme držať hlavného pravidla, ktorým je,
    Čítať viac

  • Marián Pavlovič: práca someliéra a obchodníka má veľa výhod, ale aj výziev

    Súčasťou nášho projektu sú zaujímaví a hľavne odhodlaní ľudia, ktorí naplno veria v naše poslanie. Dôležitým členom tímu TAJNA je Marián Pavlovič, náš obchodník a someliér, ktorý je súčasťou nášho vinárstva už dva roky. Počas rozhovoru sme sa s ním bavili o jeho práci someliéra a obchodníka. Prezradil nám jeho vnímanie tejto profesie a vinárskeho trhu na
    Čítať viac

  • Maxx Reserva – ikonický merlot vinárstva Tajna

    Charakteristika odrody Merlot v skratke Merlot, ktorý je ikonický pre naše vinárstvo,  je jednou s najviac rozšírených odrôd v celosvetovom meradle, ktorá sa do sveta rozšírila z Bordeaux. O jej pôvode sa toho vie doposiaľ veľmi málo, no zmienky o nej pochádzajú zo 14. storočia. Prémiové vína z tejto odrody pochádzajú hlavne z Francúzska, Austrálie, Nového Zélandu a Kalifornií v USA. Oproti Cabernetu
    Čítať viac

  • Pinot Noir 2018 – ovocné a elegantné víno

    Charakteristika odrody v skratke Pinot Noir je francúzska modrá odroda hrozna, ktorej názov je odvodený od francúzskych slov „borovica“ a „čierna“ a je najrozšírenejšou odrodou oblasti Champagne. Je to elegantná a ušľachtilá odroda,  no je všeobecne známe, že náročná na pestovanie a spracovanie. Z tohto dôvodu je pýchou každého vinára, ktorý vie s touto odrodou pracovať
    Čítať viac

E-shop
Magazín