• Obdobie oberačiek v Tajnej je tu!

    Oberačková sezóna je pre vinára najkrajším obdobím. Doslova zbiera plody svojej práce, ktoré potom vďaka svojmu umu a skúsenostiam mení na výborné vínko. Toto pekné obdobie práve nastalo a stovky kilogramov hrozna z viníc vinárstva Tajna poputuje do debničiek na ďalšie spracovanie… a čo je skvelé, prvé výrobky bude možné ochutnať už čoskoro. Horúce letá spôsobujú, že hrozno dozrieva
    Čítať viac

  • 10 kokteilov s bublinkami, ktoré spestria vaše leto

    Spája sa vám pitie sektu iba s novoročným prípitkom? Znamená to, že ste ešte neobjavili ďalší výnimočný  rozmer šumivého vína. Sekt môže byť totiž skvelou súčasťou miešaných drinkov, ktoré spravia s pitia „bubliniek“ nový zážitok. Keby sa robil prieskum, ktorý miešaný drink obsahujúci šumivé víno je najznámejší, určite by s prehľadom zvíťazil Aperol Spritz. Tesne
    Čítať viac

  • Víno a grilovanie – nerozlučná dvojica na leto

    Grilovanie a dobré víno k sebe patria, to vie každý. Nie vždy si však uvedomujeme, že pri správnom výbere vína napomáhame aj lepšiemu vychutnaniu si samotného jedla. Je to o súlade i kontrastoch, ktoré skutočný gurmán dokáže oceniť. S príchodom teplých mesiacov nás to stále viac láka von na vzduch. A to nielen na prechádzky,
    Čítať viac

  • Tajomstvá starých koreňov – ako chutí "staré víno" ?

    Vinič hroznorodý je starší ako ľudstvo samo. Odkedy však ľudia objavili chuť jeho plodov a možnosti spracovania, stali sa nerozlučnou dvojicou. Rokmi vinári zdokonaľovali spôsoby pestovania, šľachtili rastliny a stále sa snažia o to, aby najobľúbenejší produkt z viniča získal dokonalú chuť. Keď sa majiteľom vinohradu podarí vypestovať odrodu s ideálnymi vlastnosťami, pokúšajú sa uchovať vinič pri živote celé generácie.
    Čítať viac

  • Ľahké víno – váš priateľ na dlhé večery

    Dali ste si záväzok prijímať menej alkoholu, ale je pre vás pekelne ťažké vzdať sa dobrého vínka? Rozumieme vám, a  preto vám priblížime vína s nízkym obsahom alkoholu. Takýto typ vína je ideálny na teplejšie dni, prípadne počas pracovných obedov, alebo jednoducho, keď naň máte chuť. Je ťažké tvoriť víno, ktoré je vynikajúce a vyvážené, a
    Čítať viac

  • Vinárske pohromy – pred čím musí vinár chrániť budúce víno

    Pestovanie viniča a následná výroba vína nie je len prechádzka ružovou záhradou, na konci ktorej je vždy dokonalý výsledok. Vinárov počas procesu výroby vína prenasleduje mnoho strašiakov, „vďaka“ ktorým môže celá snaha vyjsť navnivoč. Prírodné  katastrofy, škodcovia, choroby, ľudské chyby, ale, žiaľ, aj úmyselné sabotáže, to sú faktory, ktoré dokážu celoročnú námahu zmariť. Keď zoberiete
    Čítať viac

  • Medzinárodné dni vína – aj víno má svoje dni…

    Vždy sa nájde dôvod na oslavu. Ak máte slabosť na víno, dôvodov je ešte omnoho viac! Vo svete sa slávi mnoho medzinárodných sviatkov, pričom niektoré znejú naozaj veselo (počuli ste Medzinárodnom dni zábavy v práci, či Svetovom dni žonglovania?) A ani víno nie je ukrátené. Ba naopak, nápoju z hrozna sú počas roka venované dokonca desiatky sviatkov.