• Viete čo pijete, keď je na etikete Bordeaux, Rioja alebo Barolo?

    Máte medzi vínami svojich obľúbencov? Ak ste si na základe rôznych skúseností spravili zoznam najobľúbenejších odrôd viniča, môže vás zmiasť, že väčšinou na zahraničných etiketách tento údaj nenájdete. Platí to najmä na európske vína, t.j. vína starého sveta. Pýtate sa, prečo si na nás zahraniční producenti vína pripravili takú hádanku? Regióny a odrody alebo ako nám
    Čítať viac

  • Kvalitné víno má svoju cenu. Ako sa určuje?

    Nakoľko si ceníte fľašu dobrého vína? Je váš strop päť eur, desať, či dokonca päťdesiat? Je ťažké vyznať sa v obrovskej ponuke vinárstiev, odrôd a cenových rozpätí. Ak si nie ste istí, či za vyššiu cenu dostanete aj vyššiu kvalitu, mali by ste  sa oboznámiť s faktormi, ktoré kvalitné víno a jeho cenu ovplyvňujú. Vôbec to nie je
    Čítať viac

  • Podzemné vínne pivnice v Moldavsku sú svetovým unikátom

    Hlavná dovolenková sezóna je už nejaký čas za nami, ale náš tip na výlet nadchne každého, komu koluje v žilách láska ku všetkému, čo súvisí s vínom. Cieľom tohto výletu je Moldavsko, konkrétne starodávna dedina Mileştii Mici. A prečo vám odporúčame tento neveľmi turistami vyhľadávaný kraj? Pod povrchom dediny sa totiž nachádzajú najväčšie vínne pivnice
    Čítať viac

  • Čo je doma, to sa počíta alebo prečo je pre vinárstvo dôležité vlastné hrozno

    Pestovanie viniča je základným krokom k tomu, aby sa víno dostalo do našich pohárov. Hoci by pre vinárstva bolo jednoduchšie nakúpiť hrozno od dodávateľov, omnoho väčšie dobrodružstvo je pracovať s bobuľami, ktoré si vinárstvo vypestuje samo. Od prvej rastlinky sa tak výroba vína stáva srdcovou záležitosťou. Pri kupovanom hrozne nie je možné mať vplyv na chuť,
    Čítať viac

  • Metóda sur lie – špecialita z Francúzska pre náročných

    Nadšení milovníci vína odpradávna hľadajú nové postupy a recepty, ako tento nenahraditeľný nápoj stále zdokonaľovať a meniť. Výroba vína je nesmierne kreatívny proces a mnoho skvelých postupov vzniklo metódou pokus – omyl. Prínosom využitia rôznych metód pri výrobe je, že prináša milovníkovi vína úplne rozdielne chuťové zážitky pri pití tej istej odrody. Jedným z  príkladov ako dodať vínu
    Čítať viac

  • Ak nebudú včely, nebude nielen med, ale ani víno

    Škodcovia, hmyz a rôzne buriny spôsobili, že vinári už mnoho rokov používajú pri pestovaní rôzne postreky. Ako to však pri chemických prostriedkoch býva, ide o dvojsečnú zbraň. Tento krok proti škodcom totiž ubližuje aj tým pomocníkom, bez ktorých by sa víno na náš stôl nedostalo, včelám. Pomáha, no nechráni Vinič a pôda kde rastie, sa
    Čítať viac

  • Štýlové koktejly z vína: 8 osviežujúcich receptov

    Hydratovať, hydratovať, hydratovať – to je základné pravidlo pre horúce leto. Kým pokožku jednoducho ošetríte krémom, svoje telo zvnútra môžete „ošetriť“ na milión spôsobov. Keďže slniečko dokáže narobiť s naším telom pri pití alkoholu občas šarapatu, ideálnymi sú na leto rôzne osviežujúce miešané drinky – koktejly. A keďže my patríme k oddaným fanúšikom vína, posvietili
    Čítať viac

  • Ochutnávka vína nesmie chýbať na „to do“ liste v Grécku

    Kaliméra 🙂 Dnes si povieme niečo viac o gréckych vínach. Priezračné more, čistučké pláže, ale aj skvelá gastronómia prilákali minulý rok do Grécka takmer 26 miliónov turistov. Obyvatelia sú však známi nielen tým, že si pripravujú chutné a zdravé jedlá. Či na pevnine alebo na ostrovoch, Gréci si vedia vypestovať a vyrobiť naozaj dobré vínko,
    Čítať viac

  • Iba suché víno je kvalitné? Zabudnite na tento mýtus

     Aj laik už vie, že opakom suchého vína nie je mokré víno 🙂 Ak sa však nevyznáte vo všetkých medzinárodných označeniach a stupňoch sladkosti vín, nasledovné riadky vám budú určite nápomocné. Vinár určí, ako bude víno sladké Či je víno sladké, polosladké alebo suché, určuje obsah zvyškového cukru vo víne. Nezamieňajte si však cukornatosť hroznového
    Čítať viac