Obal predáva. A pri víne to platí dvojnásobne. V prípade etikety na víne však nejde len o pekné obrázky, zaujímavý font písma, či atraktívne farby. Etiketa vám napovie, či si kupujete kvalitné víno, alebo len šikovný marketingový produkt. Je výhodou naučiť sa etikety správne čítať a porozumieť významu jednotlivých uvedených údajov.

Etiketa sa väčšinou skladá z dvoch častí. Na čelnej strane sú uvedené najdôležitejšie údaje, zadná obsahuje doplnkové informácie. Odborníčky na víno Allison Levine a Laura Uncorked prezradili pár tipov ako správne čítať etiketu na vínovej fľaši a rozlíšiť naozaj kvalitné víno od jeho druhotriednej verzie. Nie je to vôbec náročné. Stačí si všímať tri podstatné údaje.

1. Presný pôvod vína

Ak ste dávali pozor na hodinách geografie, máte veľkú výhodu. Pôvod vám totiž prezradí o kvalite vína naozaj veľa. Čím presnejšie je na etikete uvedené miesto, kde bolo hrozno pestované, tým je dôveryhodnejšie. Allison Levine to uvádza na príklade: „Ak je na štítku uvedená len Kalifornia, znamená to, že hrozno môže pochádzať odkiaľkoľvek v štáte. Špecifickejšia vinárska oblasť, či dokonca konkrétne údolie podáva konkrétnejšiu predstavu. Keď si nalejete pohárik vína z odrody Syrah z vinohradu Larnerna ležiaceho na južnom okraji Ballard Canyon, môžete doslova cítiť chuť toho miesta.“

2. Odroda a oblasť

kvalitné víno
„Pokiaľ ide o vína Starého sveta, treba si zapamätať (alebo Googliť 🙂 ), aké hroznové odrody súvisia s konkrétnymi regiónmi. V Novom svete (USA, Austrália, Nový Zéland, Južná Amerika, Južná Afrika) je názov odrody viniča uvedený na etikete,“ hovorí Allison. Európske vína majú tendenciu zaraďovať miesto, kde sa hrozno pestovalo, a to preto, že mnohé regióny po celom svete sú regulované, aké hrozno tam môžu pestovať. Mnoho európskych krajín zákonom reguluje vína z klasických regiónov ako je Bordeaux, Chianti alebo Rioja. Na kontrolu kvality majú tieto vína na zadnej nálepke deklarované údaje potvrdzujúce, že sa dodržiavali regionálne požiadavky ako napríklad štandardy zrenia alebo že výrobca na výrobu vína použil hrozno požadovanej kvality.

Prečítajte si aj Francúzske vína – orientujete sa v nich?

3. Obsah alkoholu

Bežný obsah alkoholu vo víne je medzi 11 až 15 percentami. Vína, ktoré spadajú do tohto rozmedzia, by mali byť suché, čo znamená, že neobsahujú žiaden zvyškový cukor. Ak je na fľaši uvedené, že víno má veľmi nízku hladinu alkoholu, t.j. menej ako 9 percent, bude pravdepodobne sladké, pretože kvasinkám nebolo umožnené previesť všetok hroznový cukor na alkohol. Naopak, keď je uvedený obsah alkoholu na 14,5 % obj., zbystrite pozornosť. Obsah alkoholu môže byť v skutočnosti až o 0,5 objemového percenta vyšší ako je spomenuté na etikete a vína s takýmto podielom alkoholu majú tendenciu byť vyrobené z prezretého hrozna.

Prečítajte si Zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.