Vinársky slovník

Barikové víno / barrique

Menšia časť bielych a červených vín si však najprv oddýchne v sudoch, čím vinár ovplyvní ich výslednú chuť, arómu, vôňu, farbu a štruktúru. Barik alebo barrique je slovo, s ktorým sa stretne každý milovník vína.

Pôvod barikových sudov je vo Francúzskom Bordeaux a barrique nie je nič iné ako dubový sud.

Ale nie hocijaký. Sú to sudy, ktoré majú určitú veľkosť a tvar. Sudy sa vyrábajú z kvalitného dubového dreva v objeme 225 l (Bordeauxský barrique) a 228 L (Burgundský barrique) a vnútro sa vypaľuje na tri stupne. Keďže významom skladovania vína v sudoch je obohatenie vína o vlastnosti dreva, na výrobu týchto sudov sa používa len najkvalitnejšie drevo z Francúzska, Nemecka, Maďarska, Slovinska, USA a Rakúska.

Viac o tejto téme sa dočítate v našom článku: BARRIQUE ALEBO BARIKOVÉ VÍNO – VIETE ČO MÔŽETE OD NEHO OČAKÁVAŤ?

Vinárstvo TAJNA

Príroda nám dáva dokonalý produkt vo forme hrozna a my jej to chceme neustále odplácať. Ekologickým prístupom k vinohradu tvoríme víno bez rezíduí po chemických prípravkoch, minimálne zaťažujeme životné prostredie a budujeme prirodzenú imunitu vinohradov. Dbáme na kvalitu, nielen prostredia ale aj produktu, ktorý tvoríme.