Nie je Rizling ako Rizling – prečo Rizling rýnsky a Rizling vlašský nie sú príbuzní
Zmätok može vznikať tým, že Rizling vlašský a Rizling rýnsky sú dve odlišné odrody, z ktorých „vlašák“ nepotvrdene pochádza z Francúzska alebo z Talianska a „ryňák“ z nemeckého Porýnia a je pravdepodobne krížencom odrody Heunisch a Tramín červený. Rizling rýnsky a Rizling vlašský nie sú príbuzní ako by sa podľa ich názvu mohlo zdať. V tomto článku sa vám ich pokúsime predstaviť bližšie.
Rizling vlašský a jeho renesancia na Slovensku
Rizling vlašský je odroda, pri ktorej si väčšina z nás predstaví suché a korenisté víno. Je to však skreslená predstava pochádzajúca z dôb nedávno minulých, kedy sme rozlievaný “vlašák” dostali v takmer každom podniku. Avšak skutočný, dobre odchovaný a spracovaný Rizling vlašský má mnoho tvárí, čistú ovocnú chuť a výrazne sa v ňom prejavuje charakter pôdy, klíma a kultúra pestovania.
Vlašský rizling možete v Európe nájsť aj pod názvami Taliansky rizling, Graševina a Olaszrizling. Do revolúcie to bola u nás jedna z najpestovanejších odrôd. Postupne jeho popularita klesala, nielen kvôli tomu, že nemal dobré renomé, ale aj kvôli zvyšovaniu popularity iných odrôd, ktoré boli dovtedy u nás málo pestované a zneli nám „viac nóbl“.
V súčasnosti prežíva na Slovensku renesanciu a vinári zisťujú, že Rizling vlašský môže byť skutočne kvalitné a chutné víno. Ľahko sa kombinuje s jedlami, ale možete ho bez obáv piť aj bez nich. Ak je víno kvalitné, na druhý deň budete mať len príjemné spomienky na pekný večer s kamarátmi.
Úžasné na Rizlingu vlašskom je, že správne vybraný ročník uspokojí každého, aj človeka, ktorý pije víno prvý krát. Má hĺbku a vlastnosti, ktoré vyzerajú ako protichodné, čím fascinujú aj skúsenejších milovníkov vína. Je zároveň jemný aj intenzívny, iskrivý aj šťavnatý, kvetinový aj minerálny, osviežujúci a komplexný, transparentný a hustý. Je to víno s unikátnym charakterom.
Jeho pestovaniu sa venujeme aj vo vinárstve Tajna – patrí medzi najobľúbenejšie odrody našich zákazníkov a máme ho natoľko radi, že z neho okrem tichého vína vyrábame exkluzívne víno Rizling vlašský ZOBOR, víno z 50 ročmých vinohradov pod Zoborom v Nitre, Rizling vlašský FRESH alebo aj Rizling vlašský na šupách, ktorý je vyrobený tradičnou metódou ležania vína na šupkách a zrenia v 1000 l drevených sudoch. Milovníci šumivého vína určite oceni náš Rizling vlašský Brut, sekt vyrobený klasickou metódou, druhotným zrením vo fľaši minimálne osemnásť mesiacov.
Rizling rýnsky – kráľ nemeckých vín
V Nemecku najpestovanejšia odroda, nie je úple jasné ako sa dostala do našich končín, isté však je, že ju v 17. storočí pestovali benediktínski mnísi. Tí mnísi, ktorí pomohli na svet aj šampanskému 🙂 Víno si rýchlo získalo popularitu medzi nemeckou šľachtou, najmä vďaka tomu, že ho možno archivovať a tešiť sa z neho aj po desaťročiach,ak bolo skladované v správnych podmienkach.
Rizling rýnsky vznikol pred storočiami v Nemecku. Domovom sú regióny v blízkosti riek Rýn a Mosela. Vinice Rizlingu pokrývajú strmé svahy bohaté na bridlicu. Na druhom brehu rieky Rýn leží Alsasko, ktoré kedysi patrilo k Nemecku a dnes je súčasťou Francúzska. Najvýznamnejšou odrodou čo sa týka kvantity aj kvality je tam práve Rizling rýnsky. Alsaský Rizling má svoj vlastný štýl. Je bohatší ako nemecký. Je to možné vďaka slnečnému, suchému podnebiu a ochrane, ktorú poskytuje pohorie Vogézy. Rizling rýnsky sa tiež pestuje v Rakúsku, vo východných oblastiach, napríklad vo Wachau, Kremstal a Neusiedl. Z mimoeurópskych oblastí sú najvýznamnejšie Clare a Eden v Austrálii, na Novom Zélande, v Južnej Afrike a Kanade.
Rizling rýnsky patrí medzi favoritov šéfkuchárov, someliérov a znalcov vína. Je aromatický, ľahko kombinovateľný s jedlom a je na ňom výrazné podpísaný región a pôda kde bol pestovaný. Vďaka tomu môžete ochutnávať široké spektrum chutí od sladkých po suché. Preto pri Rizlingu rýnskom odporúčame čítať etiketu, aby ste neboli sklamaní. Objavte našich favoritov: suchý Rizling rýnsky 2021 a sladký, dezertný RIESLING 2022 .
Tak si zhrňme všetky úžasné vlastnosti oboch Rizlingov:
- Univerzálnosť – Rizlingy sú jednou z mála odrôd, z ktorej sa dajú vyrobiť vína s rôznym obsahom zvyškového cukru. Od úplne suchých až po extrémne sladké. Zároveň si stále zachovávajú svoj typický ovocný charakter a jemnú štruktúru.
- Kombinovateľnosť s jedlom – suché môžete kombinovať s rybou, bravčovinou, kuracinou, ale aj s krémovými omáčkami. Polosuchý sa prefektne ladí s ázijskou kuchyňou, údenou rybou a syrmi. Polosladký určite vyskúšajte k indickej kuchyni a k jedlám z čerstvého ovocia. Sladký skúste k ovocným dezertom a modrému syru.
- Rozmanitosť – viac ako iné odrody Rizling rýnsky aj vlašský preberá na seba charakter terroiru kde sa pestuje. Táto unikátna schopnosť tak dáva rizlingom širokú škálu rôznych štýlov, ktorú žiadna iná odroda nedokáže pokryť. Rizling rýnsky pritom v najlepších polohách výrazne predbieha aj Rizling vlašský.
- Archivácia – ak ste fanúšikom archivovania vín, tak práve rizlingy sa hodia na dlhodobú archiváciu, počas ktorej si svoje kvality zachovávajú a zlepšujú. Dobre vyrobený rizling môže dozrievať dlhšie ako akákoľvek iná odroda. Rizlingy (špeciálne tie s dobre vybalansovaným obsahom kyselín a zvyškového cukru) sú vďaka svojej hustote a štruktúre, koncentrácii ovocia a prirodzene vysokému obsahu kyselín vhodné na dozrievanie počas desaťročí. Predpokladom je však ako u všetkých odrôd spracovanie hrozna z vynikajúceho ročníka a správne skladovanie.
Na našom e-shope nájdete rôzne podoby rizlingov z našej produkcie. Radi Vám s výberom pomôžeme. Alebo nás navštívte priamo vo vinárstve a spoznajte naše tajomstvá.