A konečne je tu leto aj so všetkými jeho radosťami a starosťami. Napríklad – ako udržať víno vychladené, alebo ako rýchlo vychladiť víno, keď sme podcenili smäd kamarátov po dobrých stejkoch, alebo keď sme sa zarozprávali a víno medzitým nabralo teplotu „vareného vína“.
Teplé víno sa jednoducho nepije – ako by povedali someliéri – teplota môže výrazne ovplyvniť vôňu a chuť vína. Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol. Príliš nízka zas stlmí vône a chute.
Ak ste zarytým zástancom čistého vína, ponúkame pár tipov na rýchle vychladenie. Ak máte hravú náladu, ponúkame pár tipov na experimentálne chladenie.
1. Ako rýchlo vychladiť víno, keď je príliš teplé
Ponorte ho do zmesi ľadu a studenej vody, to schladí fľašu rýchlejšie ako samotný ľad, pretože väčšia plocha fľaše je v kontakte s chladiacou zmesou. Môže to trvať od 10 minút pre červené vína do 30 minút pre sekt. V akútnych prípadoch je „posledným“ avšak z enologického hľadiska nie správnym riešením uloženie fľaše do mrazničky po dobu max. 15 minút. Nezabudnite však na fľašu, zmrazením sa môže korok vytlačiť von a v prípade šumivých vín alebo Champagne dochádza k strate tvorby peny!
2. Zabaľte vínovú fľašu do vlhkých papierových utierok
A potom šup s ňou do chladničky. Po pár minútach by malo byť víno vychladené. Je to vďaka vrstve mokrého papiera, ktorá sa rýchlo ochladí a urýchli výmenu tepla medzi fľašou a chladným vzduchom.
3. Chladenie ľadom z vína
Pripravte si dopredu ľadové kocky z vína, ktoré budete piť – okrem toho, že víno rýchlo ochladia, nezriedi sa vodou, ale práve tým vínom, ktoré pijete.
4. Chladenie vína zmrznutým ovocím
Tak toto je super spôsob ako vychladiť víno. Nielenže víno ochladíte, ale získate aj body za dizajn. Chce to ale rozmýšľať dopredu a nechať si ovocie zmraziť.
Pár tipov ako kombinovať ovocie s vínom:
- Sekt + jahody
- Chardonnay + broskyne
- Rosé + maliny
- Rizling + černice
- Akékoľvek víno + bobule hrozna
5. Smoothie z vína
Pre niekoho barbarstvo – ale prečo to nevyskúšať? Stačí len dať do blendera víno a drobné zmrazené ovocie a vznikne efektný a chutný nápoj.
6. Špeciálny chladič na víno
V prípade veľmi horúcich dní máme pre vás v ponuke aj špeciálny chladič priamo vyrobený na fľašú vína. Takýto chladič na víno udrží víno pri letných horúcich grilovačkách a záhradných udalostiach.
7. Granita z vína
Ingrediencie sú len orientačné, každý si to môže upraviť podľa svojej chuti.
- 1 dcl šumivého vína
- 3 limety, šťava
- 100 g krupicového cukru
- 3 dcl vody
Postup
- Vo vode povaríme cukor. Keď sa cukor roztopí, necháme sirup vychladnúť, pridáme šťavu z limetiek a víno, prelejeme do väčšej nádoby a vložíme do mrazničky.
- Keď sirup sčasti zamrzne, vyberieme ho a premiešame vidličkou. Takto to opakujeme niekoľkokrát. Tým dosiahneme prevzdušnenú granitu.
- Ozdobiť môžeme kúskami ovocia, mätovými lístkami.