Zaujímavosti

Pár tipov ako rýchlo a efektne vychladiť víno

A konečne je tu leto aj so všetkými jeho radosťami a starosťami. Napríklad – ako udržať víno vychladené, alebo ako rýchlo vychladiť víno, keď sme podcenili smäd kamarátov po dobrých stejkoch, alebo keď sme sa zarozprávali a víno medzitým nabralo teplotu „vareného vína“.

Teplé víno sa jednoducho nepije – ako by povedali someliéri – teplota môže výrazne ovplyvniť vôňu a chuť vína. Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol. Príliš nízka zas stlmí vône a chute.
sekt Tajna Rizling vlašský
Ak ste zarytým zástancom čistého vína, ponúkame pár tipov na rýchle vychladenie. Ak máte hravú náladu, ponúkame pár tipov na experimentálne chladenie.

1/ Ako rýchlo vychladiť víno, keď je príliš teplé

Ponorte ho do zmesi ľadu a studenej vody, to schladí fľašu rýchlejšie ako samotný ľad, pretože väčšia plocha fľaše je v kontakte s chladiacou zmesou. Môže to trvať od 10 minút pre červené vína do 30 minút pre sekt. V akútnych prípadoch je „posledným“ avšak z enologického hľadiska nie správnym riešením uloženie fľaše do mrazničky po dobu max. 15 minút. Nezabudnite však na fľašu, zmrazením sa môže korok vytlačiť von a v prípade šumivých vín alebo Champagne dochádza k strate tvorby peny!

Prečítajte si aj Víno Tajna – vybudovať vinárstvo je neopakovateľný zážitok

2/ Zabaľte vínovú fľašu do vlhkých papierových utierok

A potom šup s ňou do chladničky. Po pár minútach by malo byť víno vychladené. Je to vďaka vrstve mokrého papiera, ktorá sa rýchlo ochladí a urýchli výmenu tepla medzi fľašou a chladným vzduchom.

3/ Chladenie ľadom z vína

Pripravte si dopredu ľadové kocky z vína, ktoré budete piť – okrem toho, že víno rýchlo ochladia, nezriedi sa vodou, ale práve tým vínom, ktoré pijete.
vychladiť víno

4/ Chladenie vína zmrznutým ovocím

Tak toto je super spôsob ako vychladiť víno. Nielenže víno ochladíte, ale získate aj body za dizajn. Chce to ale rozmýšľať dopredu a nechať si ovocie zmraziť.
Pár tipov ako kombinovať ovocie s vínom:

  • Sekt + jahody
  • Chardonnay + broskyne
  • Rosé + maliny
  • Rizling + černice
  • Akékoľvek víno + bobule hrozna

5/ Smoothie z vína

Pre niekoho barbarstvo – ale prečo to nevyskúšať? Stačí len dať do blendera víno a drobné zmrazené ovocie a vznikne efektný a chutný nápoj.

Prečítajte si aj Ružové víno, alebo ak chcete, rosé sa popíja stále viac

6/ Granita z vína

vychladiť víno granita
Ingrediencie sú len orientačné, každý si to môže upraviť podľa svojej chuti.

  • 1 dcl šumivého vína
  • 3 limety, šťava
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 dcl vody

Postup

  1. Vo vode povaríme cukor. Keď sa cukor roztopí, necháme sirup vychladnúť, pridáme šťavu z limetiek a víno, prelejeme do väčšej nádoby a vložíme do mrazničky.
  2. Keď sirup sčasti zamrzne, vyberieme ho a premiešame vidličkou. Takto to opakujeme niekoľkokrát. Tým dosiahneme prevzdušnenú granitu.
  3. Ozdobiť môžeme kúskami ovocia, mätovými lístkami.

Na zdravie 😉

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *