A konečne je tu leto aj so všetkými jeho radosťami a starosťami. Napríklad – ako udržať víno vychladené, alebo ako rýchlo vychladiť víno, keď sme podcenili smäd kamarátov po dobrých stejkoch, alebo keď sme sa zarozprávali a víno medzitým nabralo teplotu „vareného vína“.
Teplé víno sa jednoducho nepije – ako by povedali someliéri – teplota môže výrazne ovplyvniť vôňu a chuť vína. Príliš vysoká teplota zdôrazní alkohol. Príliš nízka zas stlmí vône a chute.
Ak ste zarytým zástancom čistého vína, ponúkame pár tipov na rýchle vychladenie. Ak máte hravú náladu, ponúkame pár tipov na experimentálne chladenie.
1/ Ako rýchlo vychladiť víno, keď je príliš teplé
Ponorte ho do zmesi ľadu a studenej vody, to schladí fľašu rýchlejšie ako samotný ľad, pretože väčšia plocha fľaše je v kontakte s chladiacou zmesou. Môže to trvať od 10 minút pre červené vína do 30 minút pre sekt. V akútnych prípadoch je „posledným“ avšak z enologického hľadiska nie správnym riešením uloženie fľaše do mrazničky po dobu max. 15 minút. Nezabudnite však na fľašu, zmrazením sa môže korok vytlačiť von a v prípade šumivých vín alebo Champagne dochádza k strate tvorby peny!
Prečítajte si aj Víno Tajna – vybudovať vinárstvo je neopakovateľný zážitok
2/ Zabaľte vínovú fľašu do vlhkých papierových utierok
A potom šup s ňou do chladničky. Po pár minútach by malo byť víno vychladené. Je to vďaka vrstve mokrého papiera, ktorá sa rýchlo ochladí a urýchli výmenu tepla medzi fľašou a chladným vzduchom.
3/ Chladenie ľadom z vína
Pripravte si dopredu ľadové kocky z vína, ktoré budete piť – okrem toho, že víno rýchlo ochladia, nezriedi sa vodou, ale práve tým vínom, ktoré pijete.
4/ Chladenie vína zmrznutým ovocím
Tak toto je super spôsob ako vychladiť víno. Nielenže víno ochladíte, ale získate aj body za dizajn. Chce to ale rozmýšľať dopredu a nechať si ovocie zmraziť.
Pár tipov ako kombinovať ovocie s vínom:
- Sekt + jahody
- Chardonnay + broskyne
- Rosé + maliny
- Rizling + černice
- Akékoľvek víno + bobule hrozna
5/ Smoothie z vína
Pre niekoho barbarstvo – ale prečo to nevyskúšať? Stačí len dať do blendera víno a drobné zmrazené ovocie a vznikne efektný a chutný nápoj.
Prečítajte si aj Ružové víno, alebo ak chcete, rosé sa popíja stále viac
6/ Granita z vína
Ingrediencie sú len orientačné, každý si to môže upraviť podľa svojej chuti.
- 1 dcl šumivého vína
- 3 limety, šťava
- 100 g krupicového cukru
- 3 dcl vody
Postup
- Vo vode povaríme cukor. Keď sa cukor roztopí, necháme sirup vychladnúť, pridáme šťavu z limetiek a víno, prelejeme do väčšej nádoby a vložíme do mrazničky.
- Keď sirup sčasti zamrzne, vyberieme ho a premiešame vidličkou. Takto to opakujeme niekoľkokrát. Tým dosiahneme prevzdušnenú granitu.
- Ozdobiť môžeme kúskami ovocia, mätovými lístkami.