Cabernet Franc 2018 – ovocné a korenisté víno
Cabernet Franc je tradičná, starobylá muštová odroda, za pravlasť ktorej sa považujú španielske Pyreneje. Slávu si však získala vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí.
V regióne Bordeaux sa používa najmä na výrobu svetoznámych kupáží. Spolu s Merlotom a Cabernet Sauvignon vytvárajú nezameniteľné Bordeaux vína, predovšetkým na pravom brehu rieky Gironde, v regiónoch St. Emilion a Pomerol.
Cabernet Franc je jedným z rodičov odrody Cabernet Sauvignon (spolu so Sauvignon Blanc) a je tiež predchodcom takých odrôd ako je Malbec a Merlot.
Charakteristika odrody Cabernet Franc v skratke
Na Slovensku sa pestuje najmä v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti a vo Vrábeľskom regióne. Pre neskoré dozrievanie vyžaduje najteplejšie vinohradnícke stanovištia, najmä dokonale oslnené a dostatočne teplé svahovité pozemky. Požiadavky na pôdu nemá vysoké, darí sa mu aj v menej výživných suchších pôdach.
Je stredného až bujného rastu s dobrou odolnosťou voči mrazu. Strapec je stredne veľký s malými guľatými bobuľami modrej farby, v ktorých sa objavuje typická aróma pripomínajúca čierne ríbezle.
Cabernet Franc 2018 z vinárstva Tajna
Cabernet Franc 2018 je suché víno tmavo rubínovej farby s krásnou ovocnosťou a korenistými črtami. Je to prvý "sólo" Cabernet Franc z našej produkcie. V hlbokej vôni nájdete tóny zrelej višne, horkej čokolády, čierneho korenia doplnené o jemný tabak. Chuť vína je pevná, výrazne komplexná, v ktorej nájdeme výraznú ovocnosť v kontraste s peknou tanínovou štruktúrou.
V chuti vás oslovia tóny pripomínajúce griotku, sladké drievko, višňové kôstky s dobre integrovaným alkoholom. Dochuť vína je dlhá, svieža s ovocno-korenistým vnemom. Pred podávaním odporúčame dekantáciu do karafy.
Denník vinára
Hrozno bolo zberané ručne do 20 kg debničiek. Po odstopkovaní a pomletí strapcov kvasenie prebiehalo v drevenom piestovom vinifikátoredo sucha. Po dokvasení sa vylisovalo a zaočkovalo baktériami na jablčno-mliečnu fermentáciu. Nasledoval proces jablčno-mliečnej fermentácie. Následne bolo víno stočené do dubových sudov, kde zrelo ďalších 9 mesiacov a neskôr do fliaš, kde ročník vyzrieval.
Ako servírovať Cabernet Franc 2018
Servírujte ho pri teplote 14 – 16 °C v kalichoch na červené vína typu „bordeaux“ s objemom 550 – 600 ml.
Odporúčané k jedlu
K tomuto vínu si perfektne vychutnáte srnčie ragú s brusnicovou omáčkou, údené kačacie prsia so šalotkou, alebo grilovaný jelení chrbát na šípkovej omáčke.
Cabernet Franc patrí do kolekcie PREMIUM. Viete čím sa táto rada vyznačuje?
Vína prémiovej kolekcie PREMIUM sa vyrábajú len v najlepších ročníkoch. V tejto rade sú našou inšpiráciou tie najlepšie vína z Francúzskeho Bordeaux a z vinárskych oblastí, ktoré sa venujú bielym a červeným Bordeaux blendom. Do tejto rady vstupuje tá najkvalitnejšia surovina z našich vinohradov. Tieto vína ležia niekoľko mesiacov až rokov v kvalitných drevených sudoch a sú pripravené zrieť vo fľaši minimálne 5 do 10 rokov.