Zaujímavosti

Červené víno – 8 zdravotných benefitov

červené víno

Červené víno obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, najmä resveratrol, vďaka ktorým pozitívne vplýva na ľudské zdravie. To potvrdzujú aj rôzne vedecké štúdie, vrátane tzv. francúzskeho paradoxu (francuzski konzumenti vína menej trpia srdcovo-cievnymi príhodami a na rakovinové ochorenia).

Zdravotné účinky, ktoré vám prinesie červené víno

1. Červené víno podporuje duševnú čulosť

Pozitívne pôsobí proti Alzheimerovej chorobe – silný antioxidant resveratrol chráni pred poškodením buniek a zabraňuje duševnému úpadku spôsobenému vekom. (Zdroj: štúdia Columbia University of 1416 ľudí, uverejnenej v Neuroepidemiology, 2006).

2. Červené víno podporuje dlhovekosť

Podľa 29 rokov trvajúcej štúdie, ľudia, ktorí pijú červené víno majú o 34 percent nižšiu úmrtnosť ako konzumenti piva alebo vodky. Resveratrol je polyfenol, ktorý by mohol byť zodpovedný za tieto výsledky. Polyfenoly chránia pred rozvojom chronických ochorení a predpokladá sa, že akákoľvek strava bohatá na ne by mohla mať vplyv na takýto výsledok. (Zdroj: Fínska štúdia – 2468 mužov po dobu 29 rokov, publikoval v časopisoch v gerontológii, 2007).


Ochutnajte naše najlepšie červené vína:


3. Antirakovinové účinky červeného vína

Vedci si nie sú úplne istí ako, ale podľa Americkej spoločnosti pre rakovinu, ďalší aktívny antioxidant, ktorý červené víno obsahuje, známy ako kvercitín pôsobí proti rakovinovým bunkám. Ten pomáha vyvolať prirodzený zánik buniek pri určitých typoch rakoviny, najčastejšie rakoviny hrubého čreva.

cervene vino a cestoviny
Zdroj: Stvory z kuchyne

4. Červené víno priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém

Resveratrol priaznivo vplýva na činnosť srdca, vrátane zlepšenia fyzickej výkonnosti a pevnosti svalov. Alkohol a niektoré látky v červenom víne s názvom antioxidanty, môžu pomôcť predchádzať ochoreniam srdca zvýšením hladiny HDL cholesterolu ("dobrého" cholesterolu) a chrániť pred poškodením tepien. Ale výhody sú obmedzené, takže radšej nemeňte Cabernet za šport. (Zdroj: štúdia na Queen Mary University v Londýne, publikoval v časopise Nature, 2006.)

5. Červené víno znižuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice

Červené víno obsahuje triesloviny, vďaka nim má víno červenú farbu. Triesloviny obsahujú prokyanidíny – známe tým, že chránia pred srdcovými chorobami. Resveratrol tiež pomáha odstrániť chemické látky spôsobujúce krvné zrazeniny, čo je primárnou príčinou ischemickej choroby. Denná dávka červeného vína znižuje riziko mŕtvice spôsobenej krvnou zrazeniou. (Zdroj: štúdia Columbia University of 3176 jedincov na obdobie ôsmich rokov, publikoval v Stroke, 2006.)

6. Červené víno znižuje riziko šedého zákalu - katarakty

U striedmych konzumentov je výskyt šedého zákalu o 43 percent menej pravdepodobný ako u abstinentov. (Zdroj: štúdia 1379 jedincov na Islande, publikoval v časopise Nature, 2003.)

7. Znižuje riziko rakoviny hrubého čreva

Mierna konzumácia vína (najmä červeného) znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 45 percent. (Zdroj: štúdia Stony Brook University of 2291 jedincov v priebehu štvorročného obdobia, uverejnenej v časopise American Journal of gastroenterológie, 2005.)

8. Červené víno znižuje riziko cukrovky typu 2

Striedmi konzumenti majú o 30 percent nižšie riziko rozvoja diabetu typu 2, než abstineneti. (Zdroj: výskum 369.862 skúmaných jedincov nad priemerom 12 rokov každý, v Amsterdame VU University Medical Center, ktorá bola uverejnená v Diabetes Care, 2005.)

Resveratrol v červenom víne pochádza zo šupky hrozna použitého na výrobu vína. Jesť hrozno, alebo piť hroznovú šťavu, je jeden zo spôsobov, ako získať resveratrol bez pitia alkoholu. Ďalšie potraviny, ktoré obsahujú resveratrol sú napríklad arašidy, čučoriedky a brusnice.


PREČÍTAJTE SI AJ: Bio vinohrad - tajomstvá vinohradníctva v Tajnej


Aj keď červené víno a jeho prínos pre zdravie vyzerajú sľubne, lekári sa obávajú podporovať pitie alkoholu, nakoľko príliš veľa alkoholu môže mať škodlivé účinky na zdravie. Problémom je najmä pravidelné pitie, resp. pitie presahujúce mieru 1.5 dcl u žien a 3 dcl u mužov. Limit pre mužov je vyšší, pretože muži zvyčajne vážia viac a majú viac enzýmu, ktorý metabolizuje alkohol.

A stále platí to klasické - radšej menej, ale kvalitne. Napríklad aj s našimi (nielen) červenými vínami 🙂


Všetky červené vína z našej produkcii nájdete na našom eshope >>

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *