Kultúra vína

Ako si vybrať sekt – jednoduchý sprievodca

Väčšina sveta, nepovažuje sekt a šumivé vína za nápoje bežnej spotreby. Obvykle ich otvárame len ak sa jedná o výnimočnú príležitosť. Vínomilci ako Francúzi, Španieli alebo Taliani si ho dožičia bez týchto obmedzení. Jednoducho sekt považujú za to, čo to je – skvelé iskrivé víno, ktoré je škoda si nevychutnať kedykoľvek na neho dostaneme chuť. A ak predsa len stále máte v hlave škriatka, ktorý sa tomuto tvrdeniu vzpiera a silou mocou nejakú tú príležitosť potrebuje, stačí mu povedať, že každý, naozaj každý deň je dôvod na oslavu – slnko svieti, sme zdraví a krásni, je koniec pracovného dňa 🙂

Ak nie ste extra veľkými znalcami vína a mätú vás niektoré písmenka na etiketách, prečítajte si týchto pár informácii, absolvujte niekoľko degustácií šumivých vín, aby ste si našli to pravé a potom si už len vychutnávajte bublinky.

Prečítajte si aj Champagne a sekt – mali by ste vedieť za čo platíte

Najznámejšie typy šumivých vín

sekt Cuvée du Terroir Brut Tajna

Champagne

  • Šumivé vína z oblasti Champagne vo Francúzsku – sekt sektov, živá legenda. Iba šumivé víno vyrobené z hrozna vypestovaného z povolených odrôd v oblasti Champagne v severovýchodnom Francúzsku, ktoré dodržiavajú pravidlá vyžadujúce druhotné kvasenie vo fľaši môžu byť označené ako „Champagne“.
  • Champagne je takmer vždy vyrobené za použitia jedného (alebo viac) povolených odrôd viniča – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. V niektorých apeláciách Champagne je povolené použitie doplnkových minoritných odrôd Pinot Gris, Piniot Blanc, Petit Meslier a Arban.

Spumante

Medzi najznámejšie spumante v Taliansku patria Prosecco, Asti a Franciacorta – apelačné názvy v závislosti od regiónu kde sa produkujú.

  • Prosecco – talianske šumivé víno známe pre svoju prirodzene suchú a ľahko horkastú ovocnú chuť.
  • Asti – ďalšie známe talianske šumivé víno. Asti Spumante je vyrobené zo sladkej aromatickej odrody Moscato Bianco. Vzhľadom na vysoký obsah cukru v hrozne má jemnú sladkosť a je skvelým doplnkom ovocia a dezertov.

Cava

Španielska odpoveď Champagne vznikla v období, kedy európske vinice koncom 19. storočia pustošila fyloxéra – Cava bola výsledkom experimentu s použitím odolných bielych odrôd rastúcich na imúnnych pôdach. Môžete si ju vychutnať v suchej, polosuchej, ale aj sladkej verzii.

  • Je vyrobená rovnakým spôsobom ako Champagne. Je to jedno z najlepších šumivých vín za priaznivú cenu súčasnosti.

Prečítajte si aj Ako povedať „Na zdravie“ v 30 jazykoch

Sekt – v Nemecku, Rakúsku a bývalom Československu zaužívaný výraz pre šumivé víno.
Perlivé víno – ako perlivé sa označujú vína, ktoré sú pri fľaškovaní sýtené oxidom uhličitým. V šumivom víne vzniká oxid uhličitý samovoľne vďaka pridaniu zmesi cukru a kvasiniek (tzv. tirážný likér – liquer de tirage) do základného tichého vína. Tým sa naštartuje proces sekundárnej fermentácie, kedy sa za pomoci kvasiniek mení cukor na etanol a oxid uhličitý. Šumivé vína sa môžu výrazne od seba líšiť aj v závislosti od následného procesu spracovania.
sekt Cuvée du Terroir Brut Tajna

Od Brut po Doux … ako členíme sekt podľa obsahu cukru

Chuť šumivého vína závisí od rozhodnutia výrobcu v procese po dokvasení. Vzhľadom k tomu, že šumivé víno je tradične veľmi suché, účelom je znížiť intenzitu tvrdosti. Aplikuje sa tzv. „dávka“, francúzsky dosage (dozáž), čo je pridanie malého množstva cukru alebo hroznového muštu späť do vína pred jeho uzatvorením korkovou zátkou. Je to niečo ako pridanie cukru do čaju.
Vinári si všimli, že preferencie ľudí ohľadom charakteru chute sa menia, a to je dôvod, prečo existuje niekoľko možností z čoho vyberať.

  • Brut Natural, brut Nature, alebo brut Zero (0-2 kalórie) menej ako 3 g / l zvyškového cukru. Najsuchšie šumivé vína – bez pridaného cukru.
  • Extra-Brut (0-5 kalórií) – 6 g / l zvyškového cukru. Chutia sucho, ale sú bohatšie a ovocnejšie ako Brut Zero.
  • Brut ( 0-7 kalórií) – do 15 g / l zvyškového cukru a môže začať byť nápadne sladké, aj keď je stále považované za pomerne suché. Najčastejší druh sektu.
  • Extra Sec, Seco, alebo Extra Dry (7-10 kalórií) – 12-20 g / l zvyškového cukru. Chutí mierne sladko.
  • Sec alebo Seco, Dry (10-20 kalórií) – 17 až 32 g / l
  • Demi-Sec alebo Semi-Seco (20-30 kalórií) – 33 až 50 g / l a sú pomerne sladké.
  • Doux alebo Dolce (viac ako 30 kalórií) – minimálne 50 g / l zvyškového cukru a sú presne to, čo tvrdia – sladké.

sekt Cuvée du Terroir Brut Tajna
Ak sa pozrieme, koľko gramov cukru je v 2 dl poháriku sektu, je to vlastne celkom nízka úroveň v porovnaní s inými nápojmi.
* Obsah zvyškového cukru mierne kolíše v závislosti od regiónu a výrobcov.

Ďalšie označenia na etiketách, ktoré je dobre vedieť

  • Blanc de Blanc – výraz z francúzštiny pre biele šumivé víno z biele odrody. Vyrobené výlučne z hrozna Chardonnay.
  • Blanc de Noir – výraz z francúzštiny pre biele víno z modrej odrody. Vyrobené z Pinot Noir, Pinot Meunier alebo zmes oboch.
  • NV – Non-Vintage – znamená to, že fľaša sektu je zmesou muštov z viac ako jedného ročníka

Ak ste po tomto článku dostali chuť na bublinky, odporúčame vám vyskúšať Rizling Vlašský Brut z Tajnej.

  • Jeho dozáž predstavuje iba 3,6 g/l cukru a chutí mimoriadne osviežujúco.
  • pri pestovaní Rizlingu sa snažíme minimalizovať v ochrane chemické prípravky. Ochrana je založená na používaní preventívnych pomocných látok, ktoré prioritne zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť porastu voči škodlivým činiteľom.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

Zdroj obr.: dreamstime.com / Unsplash.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *