Kultúra vína

Korkové zátky alebo skrutkové uzávery?

korok, vino

V posledných rokoch sa namiesto tradičných korkových zátok stretávame vo zvýšenej miere aj s uzávermi z plastu, prípadne skrutkovými kovovými uzávermi. Vypovedá spôsob uzatvorenia fľaše aj o kvalite obsahu? Označujú korkové zátky vyššiu kvalitu vína?

Korkové zátky

Korok sa ako uzáver fliaš používa od 17. storočia, kedy nahradil olejom napustenú látku, ktorá bola hlavne pri preprave nedostatočným uzáverom. Na výrobu korkových zátok sa používa kôra z duba korkového (Quercus suber), ktorý sa pre tento účel pestuje na plantážach, hlavne v Portugalsku (50 % svetovej produkcie korku), ale aj v Španielsku a Francúzsku. Vzhľadom na časovú náročnosť, keďže kôra určená na výrobu korkových zátok musí niekoľko rokov schnúť a zvýšenú produkciu vína, začína sa prejavovať nedostatok tejto suroviny.

Zástanci korkových zátok nedajú dopustiť na proces, kedy someliér obradne vytiahne korkovú zátku a nechá k nej privoňať, faktom ale je, že práve nekvalitná korková zátka má na svedomí znehodnotenie až 7% svetovej produkcie kvalitného vína, vzhľadom na TCA (trichloroanisol), čo je chemická reakcia medzi vínom a baktériami nachádzajúcimi sa v korkových zátkach spôsobujúca znehodnotenie kvality vína, tzv. korkové víno. Víno svojou vôňou pripomína staré ponožky, chutí po zatuchline a je nekonzumovateľné.

Podľa spôsobu výroby môžeme korkové zátky rozdeliť do troch skupín:

– korkové zátky vyrobené z jedného kusu korku – sú najdrahším uzáverom, kôra musí byť dostatočnej kvality a hrúbky, je najčastejšie používaným uzáverom vín určených na archívne uskladnenie,
– korkové zátky lisované z korkovej drviny, ukončené nalepenou plochou prírodného, nelisovaného korku, sú lacnejšou variantou, doporučujú sa však na uzatváranie vín s konzumáciou do jedného roka,
– korkové zátky lisované z korkovej drviny sú najlacnejšou variantou, vyrábajú sa z korkovej drte, ktorá sa lisuje a lepí do požadovaného tvaru.

Skrutkové uzávery

Skrutkové uzávery, používané od 60-tych rokov, úspešne nahrádzajú korkové zátky. Až 90% produkcie austrálskych vinárov používa škroubovací uzáver. Uzátvára ľašu takmer vzduchotesne, čo je hlavnou námietkou odporcov tohto druhu uzáveru. Vývoj pokročil aj v tejto oblasti a boli vyvinuté špeciálne skrutkové uzávery umožňujúce vínu dýchať podobne, ako pod korkovou zátkou. Na rozdiel od zátky z prírodného korku tento uzáver neovplyvňuje chuť vína a nehrozí znehodnotenie vína TCA.

Záverom možno skonštatovať, že použitý uzáver nie je meradlom kvality moku nachádzajúceho sa vo flaši. A ako hovoria zástanci skrutkových uzáverov, keď je uzáver vhodný na uzatvorenie kvalitnej 30-ročnej whisky, prečo by nemohol uzavrieť aj kvalitné víno. Vinárstvo Felton Road z Nového Zélandu napríklad pre pár rokmi robilo degustáciu červených vín, starších ako desať rokov. V rámci ochutnávky degustátori degustovali rovnaký druh vína, ale s rozdielnym spôsobom uzatvorenia. Víno uzatvorené skrutkovým uzáverom vraj vyhralo vo všetkých prípadoch.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *