Nakoľko si ceníte fľašu dobrého vína? Je váš strop päť eur, desať, či dokonca päťdesiat? Je ťažké vyznať sa v obrovskej ponuke vinárstiev, odrôd a cenových rozpätí. Ak si nie ste istí, či za vyššiu cenu dostanete aj vyššiu kvalitu, mali by ste  sa oboznámiť s faktormi, ktoré kvalitné víno a jeho cenu ovplyvňujú. Vôbec to nie je také náročné, ako by sa na prvý dojem mohlo zdať. Jednoducho povedané, aké veľké sú náklady na výrobu vína, taká vysoká je cena. Toto tvrdenie si však rozmeníme na drobné.

Terroir má cenu zlata

Cena vína sa začína určovať už vo vinici. Terroir, čiže teritórium, je prirodzené prostredie, z ktorého víno pochádza. Spája v sebe špecifickú súhru klímy, pôdy, slnečnosti a svetovej strany, podložia, odrody, tradície, ale i pestovateľské postupy, ktoré rešpektujú originálne vlastnosti vína. Veľké rozdiely robí aj kvalita hrozna. Vinohrady založené pred desiatkami rokov majú síce menšiu úrodu ako vinohrady staré len pár rokov, no zato sú omnoho kvalitnejšie.

Prečítajte si Keď počujete „sme butikové vinárstvo“, viete o čo ide?

Starostlivosť o vinič a technológia

kvalitné víno Tajna

Ošetrovanie, spôsob zberu, boj so škodcami – to sú len  niektoré faktory, ktoré majú vplyv na chuť a najmä kvalitu vína a tým pádom aj na jeho cenu. Náklady na ručnú prácu, či biologické hnojivá sú vyššie. Spracovanie viniča si zas vyžaduje pomerne dlhý zoznam zariadení: lis na hrozno, mlynko-odzrňovač, čerpadlá, hadice, nádrže z nehrdzavejúcej ocele, vybavenie sudovej ležiackej pivnice a ďalšie. Každé z nich má svoju vlastnú životnosť. K tomu treba zarátať spoluprácu skúseného enológa. Zavážia aj rôzne kvasinky a prípravky na čírenie i školenie vína, ktorých kvalita je rôzna.

 

Ako víno odpočíva

Na charakter a cenu vína má vo veľkej miere vplyv i to, kde a ako dlho víno zreje. Či sa skladuje v nerezových nádobách alebo drevených sudoch. Použitie kvalitných drevených sudov môže dvihnúť cenu aj o polovicu. Zároveň aj pri víne platí, že čas sú peniaze – biele víno, ktoré zreje kratšie, zvykne byť o trochu lacnejšie ako červené, ktoré pobudne v sudoch pokojne aj päť rokov.

Prečítajte si Víno Tajna – vybudovať vinárstvo je neopakovateľný zážitok

Vzácnejšie je drahšie

Pomer dopyt verzus ponuka sa zákonite premieta do ceny. Ak sa napríklad vyrobí menej fliaš ako je záujemcov, či už jednotlivcov alebo prevádzok, cena stúpa závratne hore. Za lepší ročník je nutné pochopiteľne priplatiť viac. Motivovaní spotrebitelia sú ochotní zaplatiť za prestíž spojenú s vínami, ktoré sú vzácne, a z ktorých sa predáva málo fliaš. S ročníkmi je to menej jednoznačné. Sú ročníky dobré, vynikajúce, ale aj naopak zlé. Vinári musia mať jasno aj v tom, či ponúkajú luxusnú alebo limitovanú edíciu určenú skôr na zvláštne príležitosti, či naopak jednoduchú odrodu určenú na konzumáciu na bežný večer.

Prečítajte si Čo je doma, to sa počíta alebo prečo je pre vinárstvo dôležité vlastné hrozno

Imidž nie je nanič

Obraz a renomé značky u zákazníkov sú veľmi dôležité. Výrobca si získava verných zákazníkov, keď dlhodobo ponúka kvalitu, ktorá si drží počas všetkých ročníkov istú úroveň. Cenu ovplyvňuje aj  vysoké hodnotenie v súťažiach, či novinári a someliéri, ktorí hodnotia produkt a dostávajú ho do povedomia širokej verejnosti. Výrobcovia musia mať pri určovaní ceny aj prehľad o konkurentoch a trhu. Existujú aj iné faktory, ktoré sú spoločné pre každý výrobok, napríklad náklady na skladovanie, prepravu, balenie a marketing. Tento súbor výdavkov, ktorý môže byť opäť veľmi variabilný, prispieva k približne 15 percentám maloobchodnej ceny.

Skutočne kvalitné víno nemusí stáť majetok, ale kvalita nie je zadarmo. Poctiví vinári zohľadňujú v cene vína hodnotu viniča a vinohradu, ľudskú námahu a čiastočne aj renomé svojej ťažko vybudovanej značky. Tak ako pri akejkoľvek inej službe a tovare je na nás, či si doprajeme výsledok poctivej práce.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína