Chystáme pre vás novú, úplne rozprávkovú kupáž alebo ak chcete cuveé, jednoducho spojenie troch červených vín, ktoré patria ku kráľovskej trojke v Bordeaux. Sú to traja veľkí bratia, každý iný. Naši odborníci z vinárstva ich pospájali dohromady v presne určenom pomere, aby sa vlastnosti troch tradičných francúzskych modrých odrôd umocnili a dali vám možnosť zažiť čaro veľkých vín priamo zo slovenskej produkcie. Dovoľte nám predstaviť troch kráľovských poslov z Bordeaux – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.
Cabernet Sauvignon – najušľachtilejší z červených vín
Cabernet Sauvignon potrebuje slnko a dlhé zrenie v barikovom sude. Odrodu považujú vinári za najušľachtilejšieho predstaviteľa z červených vín a za kráľa modrých muštových odrôd. U nás je po Frankovke modrej najznámejšou a hojne pestovanou odrodou. Pôvodne sa Cabernet Sauvignon volal Vidure. Pochádza z polovice 16. storočia. Jej rodičmi sú Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon zo Slovenska je jediné červené víno, ktoré úspešne boduje na svetových súťažiach.
Prečítajte si aj: Bordeaux zmes – viete čo to je a aké vína ju tvoria?
Podivínsky rodič kráľa
Druhou odrodou je Cabernet Franc. Osvedčil sa vo vinárskej praxi ako vďačné víno do rôznych cuveé, čiže kupáží. V bordeaux zmesiach zaberá podiel od päťpercentného až po takmer polovičné zastúpenie. Čisté vína z tejto odrody nepatria medzi „uhladené“ moky. Eric Asimov, vínny reportér NY Times, ich už v roku 2009 označil pojmom „geeky“. Z možných prekladov sa asi najviac hodí slovo podivínsky.
V Bordeaux sa stal Cabernet Franc zakladateľom celej rodiny odrôd cabernetového typu. Je to najdúch, jeho rodičov nepoznáme, ale má príbuzenské gény s voľne rastúcim lesným viničom Vitis vinifera ssp. Sylvestris. Na svet prišiel azda samovoľnou selekciou. Vo vychýrenom francúzskom vinárskom regióne Saint-Émilion tvorí základ vysoko hodnotených a drahých zmesiek. V niektorých najprestížnejších vínach ako napríklad pri značke Ausone je presne pol na pol zastúpený Cabernet Franc a Merlot. U najznámejšieho červeného vína z tohto regiónu Cheval Blanc dokonca Cabernet Franc dominuje, lebo v ňom tvorí až 60 percent z celkového objemu vína.
Merlot – vydarený súrodenec Cabernet Sauvignon
Do tretice Merlot. Vznikol v Bordeaux spontánnym krížením odrôd Cabernet Franc a Magdeleine Noire des Charentes. O tej sa do roku 1996 myslelo, že z viníc zmizla. Pri zakladaní novej vinice v Bretónsku, na pahorku Mont Garrot objavili neobvyklý ker. Najprv ho považovali za divoko rastúci vinič. Analýza DNA ukázala, že ide o doteraz neznámu odrodu. Jej názov následne odvodili od sviatku svätej Magdalény, ktorý je 22. júla a práve vtedy sa začínajú bobuľky hrozna farbiť.
Merlot poznáme hlavne ako skvostné víno z Austrálie, ale za posledné roky, keď sa u nás na Slovensku otepľuje, začína byť čoraz populárnejší. Vinárski odborníci už neraz upozornili, že jeho čas v našich zemepisných šírkach ešte len príde, aj keď sa tu už v minulosti pred fyloxérou s úspechom pestoval.
Prečítajte si aj: Barrique alebo barikové víno – viete čo môžete od neho očakávať?
Nové spojenie troch červených krásavcov, z ktorých každý má individuálne prednosti vo vôni aj chuti, obsahuje výsledný podiel 39% Cabernet Sauvignon, 39 % Merlotu, 20 % Cabernet Francu a ako sa na správneho „super-slováka“ patrí aj 2% domáceho novošľachtenca Dunaj.
Nepatríme k prvým vinárom, ktorí na Slovensku Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot skupážovali. Úspešne ich vedia „pomiešať“ najmä francúzski vinári. Vďaka ich majstrovským blendom z viníc Grand Cru alebo Premier Cru vznikli veľké a nádherné vína. Sú našim vzorom. Jedinečné senzorické vlastnosti nášho veľkého Secret Reserva Cuvée, ktoré TAJNA VINEYARDS AND WINERY uvedie v priebehu jari do fľašovej podoby, vám predstavíme nabudúce.
Merlot Rosé, 2017
Víno svetlej ružovej farby vyrobené samotokom z modrého hrozna odrody Merlot. Atraktívna vôňa drobného červeného ovocia pripomína zmes prvých malín a dozrievajúcich májových čerešní s notou mladých zelených ríbezľových lístkov. Chuť je harmonická k vôni, zaujme pôvabnou ovocnou kyselinkou, ktorá je v dochuti pekne zaguľatená jemnou stopou zvyškového cukru.
Ročník 2017 je v Tajnej z pohľadu kvality ružového vína nad očakávania veľmi dobrým. Rosé z Merlotu si od začiatku spracovania v mušte udržalo vyššie kyseliny, čo sme využili najmä pri šetrnom a rýchlom spracovaní po odstopkovaní, s obmedzeným účinkom kyslíka. Ružové víno si tak zachovalo veľa príťažlivých primárnych aróm po ovocí a lahodnú šťavnatosť.