Francúzsko je nielen krajina, ale pojem sám o sebe. Obohatilo svet  v oblasti umenia, módy a gastronómie. Veľa zvyklostí je prinesených z Francúzska a ani víno nie je výnimkou. Najpopulárnejšie odrody Chardonnay a Cabernet Sauvignon pochádzajú z Francúzska a aj veľa zaužívaných vinárskych techník pochádza od francúzskych vinárov. Tak vzniklo aj pomenovanie Bordeaux zmes – cuvée pomenované podľa miesta pôvodu a obsahujúce najmä Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc, s menším množstvom Malbec a Petit Verdot..

Cuvée versus jednoodrodové víno

Pojem jednoodrodové víno znamená, že víno je 100% z jednej odrody hrozna, napríklad Chardonnay, Merlot (v USA sa však vína môžu legálne miešať s vínom inej odrody, ak tvorí menej ako 25% celkového objemu).

Mnohí pozerajú  na zmesi nedôverčivo a robia chybu. Práve zmesi dávajú možnosť vinárom vytvárať skvelé vínové receptúry, a vytvárať tým rôznorodosť chutí. Samozrejme len za podmienky, že sú to kvalitní vinári používajúci kvalitné odrody ako ingrediencie. A presne o tomto je aj Bordeaux zmes.

Prečítajte si Champagne a sekt – mali by ste vedieť za čo platíte

Označenie „Bordeaux zmes“ nie je technologický ani legislatívny pojem. Neexistuje žiadna oficiálna kontrola, či konkrétne víno obsahuje špecifické zloženie. Nemusí byť zachovaný ani percentuálny pomer a ani nie je stanovený spôsob fermentácie. Víno môže byť označené za Bordeaux zmes, ak je vyrobené zmiešaním najmenej dvoch povolených odrôd, obvykle Merlotu a Cabernet Sauvignon.

Dve Bordeaux zmesi, ktoré by ste mali poznať

Údolie Bordeaux je rozdelené veľkým ústím rieky zvanej Gironde. Práve odtiaľ pochádza rozdelenie na Bordeaux z pravého a Bordeaux z ľavého brehu. Každý breh je známy tým, že používa na výrobu červeného vína iný pomer odrôd v zmesi a majú trochu rozdielne klimatické podmienky a pôdu. Existuje aj tretia, málokedy spomínaná Bordeaux zmes vyrobená z bieleho hrozna.

Bordeaux z ľavého brehu

Ľavý breh je zložený z dvoch hlavných regiónov – Médoc a Graves, každý s niekoľkými ďalšími označeniami. Na ľavom brehu je hlavnou odrodou Cabernet Sauvignon, ktorý vínam dodáva korenistú príchuť a výraznejšie triesloviny.

Najčastejšie používaný pomer 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc and 15% Merlot.

Hlavné odrody regiónov Médoc a Graves:

– Cabernet Sauvignon
– Merlot
– Cabernet Franc

Prečítajte si Kráľovská 3 z Bordeaux

Bordeaux z pravého brehu

shutterstock_265950899_st emilion bordeaux

Oblasť Libournais, alebo „pravý breh“, ako sa jej neformálne hovorí, produkuje vína, ktorých hlavnou zložkou je Merlot. Vína z tohto brehu sú známe svojim plným štýlom, ale vďaka vyššiemu obsahu Merlotu majú tendenciu byť jemnejšie s menej výraznými trieslovinami.

Najčastejšie zaužívaný pomer je 70% Merlot, 15% Cabernet Franc and 15% Cabernet Sauvignon.

Hlavné odrody regiónu Libournais:

– Merlot
– Cabernet Franc
– Cabernet Sauvignon

 

 

Hovorí sa, že nič nie je náhoda a ani tento článok. V našej pivnici v dubových sudoch sa už pre vás pripravuje Bordeaux zmes v podaní vinárstva Tajna a vy ju budete môcť ochutnať už koncom tohto roku. Viac informácií vám prinesieme už čoskoro 🙂

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

Tajna hrozno

Škola vína

degustácia

Kultúra vína

milovník vína

Zaujímavosti o víne

 

 

 

 

 

Zdroj: http://winefolly.com/review/what-grape-varieties-make-up-a-bordeaux-blend/

Zdroj obr.: shutterstock.com, dreamstime.com