Francúzsko je nielen krajina, ale pojem sám o sebe. Obohatilo svet v oblasti umenia, módy a gastronómie. Veľa zvyklostí je prinesených z Francúzska a ani víno nie je výnimkou. Najpopulárnejšie odrody Chardonnay a Cabernet Sauvignon pochádzajú z Francúzska a aj veľa zaužívaných vinárskych techník pochádza od francúzskych vinárov. Tak vzniklo aj pomenovanie Bordeaux zmes – cuvée pomenované podľa miesta pôvodu a obsahujúce najmä Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc, s menším množstvom Malbec a Petit Verdot.
Cuvée versus jednoodrodové víno
Pojem jednoodrodové víno znamená, že víno je 100% z jednej odrody hrozna, napríklad Chardonnay, Merlot (v USA sa však vína môžu legálne miešať s vínom inej odrody, ak tvorí menej ako 25% celkového objemu).
Mnohí pozerajú na zmesi nedôverčivo a robia chybu. Práve zmesi dávajú možnosť vinárom vytvárať skvelé vínové receptúry, a vytvárať tým rôznorodosť chutí. Samozrejme len za podmienky, že sú to kvalitní vinári používajúci kvalitné odrody ako ingrediencie. A presne o tomto je aj Bordeaux zmes.
Označenie „Bordeaux zmes“ nie je technologický ani legislatívny pojem. Neexistuje žiadna oficiálna kontrola, či konkrétne víno obsahuje špecifické zloženie. Nemusí byť zachovaný ani percentuálny pomer a ani nie je stanovený spôsob fermentácie. Víno môže byť označené za Bordeaux zmes, ak je vyrobené zmiešaním najmenej dvoch povolených odrôd, obvykle Merlotu a Cabernet Sauvignon.
Dve Bordeaux zmesi, ktoré by ste mali poznať
Údolie Bordeaux je rozdelené veľkým ústím rieky zvanej Gironde. Práve odtiaľ pochádza rozdelenie na Bordeaux z pravého a Bordeaux z ľavého brehu. Každý breh je známy tým, že používa na výrobu červeného vína iný pomer odrôd v zmesi a majú trochu rozdielne klimatické podmienky a pôdu. Existuje aj tretia, málokedy spomínaná Bordeaux zmes vyrobená z bieleho hrozna.
Bordeaux z ľavého brehu
Ľavý breh je zložený z dvoch hlavných regiónov – Médoc a Graves, každý s niekoľkými ďalšími označeniami. Na ľavom brehu je hlavnou odrodou Cabernet Sauvignon, ktorý vínam dodáva korenistú príchuť a výraznejšie triesloviny.
Najčastejšie používaný pomer 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc and 15% Merlot.
Hlavné odrody regiónov Médoc a Graves:
– Cabernet Sauvignon
– Merlot
– Cabernet Franc
Bordeaux z pravého brehu
Oblasť Libournais, alebo „pravý breh“, ako sa jej neformálne hovorí, produkuje vína, ktorých hlavnou zložkou je Merlot. Vína z tohto brehu sú známe svojim plným štýlom, ale vďaka vyššiemu obsahu Merlotu majú tendenciu byť jemnejšie s menej výraznými trieslovinami.
Najčastejšie zaužívaný pomer je 70% Merlot, 15% Cabernet Franc and 15% Cabernet Sauvignon.
Hlavné odrody regiónu Libournais:
– Merlot
– Cabernet Franc
– Cabernet Sauvignon
Hovorí sa, že nič nie je náhoda a ani tento článok. V našej pivnici v dubových sudoch sa už pre vás pripravuje Bordeaux zmes v podaní vinárstva Tajna a vy ju budete môcť ochutnať už koncom tohto roku. Viac informácií vám prinesieme už čoskoro.