Rizling vlašský je odroda, pri ktorej si väčšina z nás predstaví suché a korenisté víno. Je to však skreslená predstava pochádzajúca z dôb nedávno minulých, kedy sme rozlievaný vlašák dostali v takmer každom podniku. Avšak skutočný, dobre odchovaný a spracovaný Rizling vlašský má mnoho tvárí, čistú ovocnú chuť a výrazne sa v ňom prejavuje charakter pôdy, klíma a kultúra pestovania.

Zmätok može vznikať aj z toho, že Rizling vlašský a Rizling rýnsky sú dve odlišné odrody, z ktorých „vlašák“ nepotvrdene pochádza z Francúzska alebo z Talianska a „ryňák“ z nemeckého Porýnia a je pravdepodobne krížencom odrody Heunisch a Tramín červený.
rizling vlašský Tajna

Rizling vlašský nám neohovárajte

Vlašský rizling možete v Európe nájsť aj pod názvami Taliansky rizling, Graševina a Olaszrizling. Do revolúcie to bola u nás jedna z najpestovanejších odrôd. Postupne jeho popularita klesala, nielen kvôli tomu, že nemal dobré renomé, ale aj kvôli zvyšovaniu popularity iných odrôd, ktoré boli dovtedy u nás málo pestované a zneli nám „viac nóbl“. V súčasnosti prežíva na Slovensku renesanciu a vinári zisťujú, že vlašáčik môže byť skutočne kvalitné a chutné víno. Ľahko sa kombinuje s jedlami, ale možete ho bez obáv piť aj bez nich. Ak je víno kvalitné, na druhý deň budete mať len príjemné spomienky na pekný večer s kamarátmi.
Úžasné na Rizlingu vlašskom je, že správne vybraný ročník uspokojí každého, aj človeka, ktorý pije víno prvý krát. Má hĺbku a vlastnosti, ktoré vyzerajú ako protichodné, čím fascinujú aj skúsenejších milovníkov vína. Je zároveň jemný aj intenzívny, iskrivý aj šťavnatý, kvetinový aj minerálny, osviežujúci a komplexný, transparentný a hustý. Je to víno s unikátnym charakterom. 
Jeho pestovaniu sa venujeme aj vo vinárstve Tajna – patrí medzi naše „topky“ a máme ho natoľko radi, že z neho okrem tichého vína vyrábame aj sekt Rizling vlašský Brut, a to klasickou metódou so zrením vo fľaši minimálne osemnásť mesiacov.

Rizling rýnsky je kráľom nemeckých vín

V Nemecku najpestovanejšia odroda, nie je úple jasné ako sa dostala do našich končín, isté však je, že ju v 17. storočí pestovali benediktínski mnísi. Tí mnísi, ktorí pomohli na svet aj šampanskému 🙂 Víno si rýchlo získalo popularitu medzi nemeckou šľachtou, najmä vďaka tomu, že ho možno archivovať a tešiť sa z neho aj po desaťročiach,ak bolo skladované v správnych podmienkach.
Rizling rýnsky vznikol pred storočiami v Nemecku. Domovom sú regióny v blízkosti riek Rýn a Mosela. Vinice Rizlingu pokrývajú strmé svahy bohaté na bridlicu. Na druhom brehu rieky Rýn leží Alsasko, ktoré kedysi patrilo k Nemecku a dnes je súčasťou Francúzska. Najvýznamnejšou odrodou čo sa týka kvantity aj kvality je tam práve Rizling rýnsky. Alsaský Rizling má svoj vlastný štýl. Je bohatší ako nemecký. Je to možné vďaka slnečnému, suchému podnebiu a ochrane, ktorú poskytuje pohorie Vogézy. Rizling rýnsky sa tiež pestuje v Rakúsku, vo východných oblastiach, napríklad vo Wachau, Kremstal a Neusiedl. Z mimoeurópskych oblastí sú najvýznamnejšie Clare a Eden v Austrálii, na Novom Zélande, v Južnej Afrike a Kanade.
Rizling rýnsky patrí medzi favoritov šéfkuchárov, someliérov a znalcov vína. Je aromatický, ľahko kombinovateľný s jedlom a je na ňom výrazné podpísaný región a pôda kde bol pestovaný. Vďaka tomu môžete ochutnávať široké spektrum chutí od sladkých po suché. Preto pri Rizlingu rýnskom odporúčame čítať etiketu, aby ste neboli sklamaní.

Prečítajte si Víno Tajna – zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás

Tak si zhrňme všetky úžasné vlastnosti oboch Rizlingov:

Rizling vlašský Tajna
Univerzálnosť – Rizlingy sú jednou z mála odrôd, z ktorej sa dajú vyrobiť vína s rôznym obsahom zvyškového cukru. Od úplne suchých až po extrémne sladké. Zároveň si stále zachovávajú svoj typický ovocný charakter a jemnú štruktúru.
Kombinovateľnosť s jedlom – suché môžete kombinovať s rybou, bravčovinou, kuracinou, ale aj s krémovými omáčkami. Polosuchý sa prefektne ladí s ázijskou kuchyňou, údenou rybou a syrmi. Polosladký určite vyskúšajte k indickej kuchyni a k jedlám z čerstvého ovocia. Sladký skúste k ovocným dezertom a modrému syru.
Rozmanitosť – viac ako iné odrody Rizling rýnsky aj vlašský preberá na seba charakter terroiru kde sa pestuje. Táto unikátna schopnosť tak dáva rizlingom širokú škálu rôznych štýlov, ktorú žiadna iná odroda nedokáže pokryť. Rizling rýnsky pritom v najlepších polohách výrazne predbieha aj Rizling vlašský.
Archivácia – ak ste fanúšikom archivovania vín, tak práve rizlingy sa hodia na dlhodobú archiváciu, počas ktorej si svoje kvality zachovávajú a zlepšujú. Dobre vyrobený rizling môže dozrievať dlhšie ako akákoľvek iná odroda. Rizlingy (špeciálne tie s dobre vybalansovaným obsahom kyselín a zvyškového cukru) sú vďaka svojej hustote a štruktúre, koncentrácii ovocia a prirodzene vysokému obsahu kyselín vhodné na dozrievanie počas desaťročí. Predpokladom je však ako u všetkých odrôd spracovanie hrozna z vynikajúceho ročníka a správne skladovanie.
Na zdravie priatelia 🙂

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína

E-shop
Magazín