Magazín, Recepty

Veľká noc a víno – vychutnajte si tradičné jedlá s vínom

Gastronomické zvyklosti a špeciality sa v jednotlivých kútoch Slovenska líšia, preto výber vhodného vína k veľkonočným špecialitám môže byť zložitý. Navyše, každý pripravujeme recepty inak a preferujeme odlišné kombinácie. Ako teda zvoliť ten správny chuťový pár tradičného veľkonočného jedla a vína, aby bola Veľká noc ešte chutnejšia?

Všeobecne sa môžeme držať hlavného pravidla, ktorým je, že k ľahším jedlám sa hodia jemnejšie vína a naopak, výraznejšie jedlá výborne doplnia chuťovo aromatickejšie vína. Treba si však pamätať, že chuti sa medze nekladú a niekedy priam protikladné kombinácie vytvoria takzvanú „explóziu chutí“. Veľkonočné jedlo s vínom tak môže nabrať úplne iný rozmer.

Veľká noc, tradičné špeciality a víno

Ak slávite Veľkú noc, ktorá sa spája s tradičnými receptami, rozhodli sme sa vám výber vína uľahčiť a navrhnúť pár chuťových kombinácií jedla a vína. Vybrali sme pár tradičných jedál, ktoré sa na veľkonočných stoloch objavujú najčastejšie a vybrali sme k ním vína z našej produkcie. Vytvorili sme tak Veľkonočný set vín, s ktorým prežijete Veľkú noc v znamení chutí a tradičné jedlá si vychutnáte ešte viac naplno. Možno si myslíte, že pôžitok z tradičných veľkonočných jedál sa už nedá vylepšiť. Veríme však, že s naším setom bude váš zážitok z jedla počas Veľkej noci ešte intenzívnejší.

Do výberu veľkonočných špecialít sme zaradili obľúbené jedlá ako majonézový alebo zemiakový šalát, údenú šunku, pečeného zajaca, rybu a jahňa. A samozrejme aj veľkonočný koláč, ktorý na stole nesmie chýbať.

S akými vínami kombinovať veľkonočné jedlá?

Veľká noc a pečená ryba

Ak slávite Veľký piatok v znamení pôstu a pravidelne siahate po rybe, kombinácia vína závisí od druhu ryby a spôsobu prípravy. K morským rybám sa perfekte hodí šumivé víno a ľahké biele vínko. V prípade, že zvolíte pečenú riečnu rybu, ktorá je všeobecnejšie mastnejšia, skúste si ju vychutnať s vínom Sauvignon Blanc z našej rady Tajna, ktorý má vďaka neskoršiemu zberu pevnejšie telo, sviežu kyselinku a krásnu aromatiku, vďaka ktorej bude pekne harmonizovať s vôňou rybacieho mäsa.

Zemiakový / Majonézový šalát

Vo viacerých kútoch Slovenska sa Veľká noc a Vianoce nezaobídu bez tradičného majonézového šalátu. Najlepšie chutí z veľkej misy a samozrejme lyžicou 🙂 Veríme, že aj zemiakový šalát patrí do kvalitnej gastronómie a spoločnosť mu môže robiť kvalitné víno. Zvolili by sme k nemu Pinot Blanc, ktorý má vďaka jemnému zvyškovému cukru pekný harmonický, na jazyku guľatý charakter a pekne tak doplní štruktúru zemiakového šalátu. Nebáli by sme sa šalát povzdvihnúť napríklad aj bublinkami, ktoré sa s výdatnejšiou, krémovou chuťou šalátu krásne spoja. Zvolili by sme sekt,Rizling Vlašský Brut 2021 , ktorý oslave Veľkej noci dodá eleganciu.

Veľkonočná šunka

Bežným zvykom Veľkej noci je držanie pôstu, ktorý končí bohatou odmenou s údeninami a hlavne veľkonočnou šunkou. Tentokrát sme zvolili našu novinku Rizling vlašský na šupách, ktorý má krásnu primárnu aromatiku a kyselinku, a vďaka nakvášaniu na šupkách aj krémový charakter, ktorý sa môže v ústach pekne zladiť s jemnou štruktúrou šunky.

rizling vlašský na šupách, víno TAJNA

Pečené jahňa a pečený zajac

Plnosť a dobrá kyselinka ale hlavne elegancia a ovocnosť odrody Pinot Noir môže veľmi pekne zvýrazniť chuť jahňacieho mäsa, ktorá vo vás zanechá dokonalý zážitok. Chuť zajačieho mäsa zase pekne zvýrazní Dunaj so stredne pekným telom, mäkkučkými tanínmi a dobrou kyselinkou.

pavlova torta a víno

Koláč (so smotanovým základom)

Sladkou bodkou veľkonočného menu zvyčajne býva dezert. Ak siahnete po smotanových koláčoch, ako je napríklad obľúbená pavlova torta s mascarpone,  jemná chuť a zvyškový cukor vína Cabernet Franc rosé s jogurtovým náznakom bude pekne harmonizovať so smotanovým základom koláča.

Tím Tajna vám praje pekné a hlavne chutné prežitie Veľkonočných sviatkov!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *