Ako vyrábame víno

Prírastok do našej pivnice – sudy od firmy Garbellotto

sudy, vino, pivnica

Pre výrobcov vína je dôležité, aké sudy používajú. Nie je to len kvôli tomu, aby víno zrelo v prirodzenom prostredí, ale aj preto, že medzi drevom a vínom dochádza k látkovej výmene, pri ktorej víno absorbuje látky z dreva. Tie vo finále ovplyvňujú kvalitu, chuť a vôňu vína.

Do našej pivnice zavítali v marci 2015 prvé tri dubové sudy vyrobené na mieru podľa našich enologických požiadaviek. Pochádzajú z najstaršej manufaktúry Garbellotto založenej v roku 1775 v Taliansku. Dvojtisíclitrový je zhotovený zo Slavónskeho duba. Využijeme ho najmä na zrenie červených vín odrody Pinot Noir. Menšie tisíclitrové z francúzskeho allieru a troncanu sú určené na vzájomné sceľovanie, zrenie a pomalú mikrooxidáciu bielych vín z odrôd Chardonnay a Pinot Blanc, ale aj červených blendov Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Dunaj. V nasledujúcich mesiacoch nové prírastky čaká príprava na prvý kontakt s kvalitným vínom a po nej množstvo vzácnych momentov pri vzájomnom spoznávaní sa s pôsobením na naše prvé ročníky vína.

Tajna_korok

Sudy značky Garbellotto

Manufaktúra Garbellotto, ktorú v súčasnosti riadia traja bratia Garbellottovci, je svetovým lídrom vo výrobe sudov. Stáli napr. aj pri zriadeni vinárstva GALLO v Modesto – Kalifornia, čo je najväčšie vinárstvo vo svete.
Pri výbere dreva sa riadia dvoma základnými pravidlami. Prvé pravidlo je, že drevo musí byť najvyššej kvality, tzn. bez kazov ako sú rázštepy a uzly, ktoré by neskôr mohli spôsobovat deformácie a pretekanie.

Okrem toho uzly na dreve môžu byť začiatočným bodom infekcie a tým aj neskôr nepríjemného pachu. Druhé dôležité kritérium pri nákupe je prirodzené sušenie dreva. Prirodzene sušené drevo sa nedá kúpiť komerčne, nakoľko je potrebné len pre výrobu sudov. Vo vinárstve je to však jediná známa metóda, ktorá umožňuje, aby drevo dosiahlo optimálnu fyzickú a chemickú kondíciu, potrebnú pre výrobu vína. Sudy od firmy Garbellotto sú z najkvalitnejšieho dreva, pochádzajúceho z lesov Bosny, Francúzska a strednej Európy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *