Škola vína

Originály zo slovenských viníc – slovenské novošľachtence

Okrem nádherných končiarov, riek a dolín, Slovensku nadelila príroda aj pôdu úrodnú na kvalitný vinič. Rukami šikovných vinárov sa ten premieňa na lahodné a svetovo uznávané víno. V našich viniciach vznikajú vína približne štyridsiatich odrôd. Môžeme sa tu stretnúť s odrodami, ktoré sú vysadené všade vo svete, ale aj typické pre strednú Európu. Špecialitou sú však pre nás originálne slovenské novošľachtence. Prehľad, čo sa rodí v našich viniciach, by mal mať každý, kto sa považuje za milovníka slovenských vín. A my vám s tým pomôžeme.

Slovenské novošľachtence

Na úvod by sme si mali ozrejmiť, že tzv. autochtónne odrody, ktoré by boli typické pre našu krajinu a objavujú sa v našich vinohradoch už stáročia, na Slovensku nemáme. Môžeme sa však pochváliť odrodami, ktoré boli vyšľachtené na Slovensku (vo vinárskom meradle) iba v nedávnej minulosti a úspešne dopĺňajú ponuku tradičných odrôd s dlhou históriou. Originálne slovenské odrody boli vyšľachtené pred desiatkami rokov a medzičasom sa dočkali aj oficiálnej registrácie.

vinarstvo, vinic, slnko, vinice

Prvenstvá z 90. rokov

Začnime Devínom, ktorý bol aj ako prvý zaregistrovaný ako slovenský novošľachtenec. Stalo sa tak v roku 1997 a odvtedy biele vína z odrody Devín zbierajú úspechy na domácich a medzinárodných súťažiach a degustáciách. Devín, ktorý má unikátnu schopnosť hromadiť cukor, vznikol krížením Tramínu a Veltlínskeho červenobieleho a víno z neho je aromatické s bohatou vôňou. V tom istom roku sa medzi domácich šľachtencov zapísal aj Dunaj, kríženec Oporto a Muscatu Bouchet, ktoré potom bolo krížené so Svätovavrineckým. Táto veľmi kvalitná odroda dáva plné, ovocné, južanské vína, ktorým výborne dodáva chuť zrenie v barikových sudoch. Najlepší Dunaj sa rodí práve neďaleko brehov tejto rieky.

Rieky na vínových fľašiach

Pri riekach ostaneme. Výrazné ovocné chute, ktoré sa násobia v kombinácii s drevom dodáva odroda Hron zaregistrovaná v roku 2004 krížením odrôd Castets a Abouriou noir. Rovnakým krížením ako Hron, a predsa s inými vlastnosťami, bola v 2004-tom zaregistrovaná Nitria. Vína z Nitrie majú charakter kabernetu, intenzívnu farbu, vysoký extrakt a obsah trieslovín. V tom istom roku „pritiekol“ do zoznamu aj Váh, poskytujúci vína tmavočervenej farby. Vína vyrobené z tejto odrody sú plné, extraktívne, majú vysoký obsah trieslovín. Vína z odrody Rimava sa dobre pijú ako mladé vína, sú však vhodné aj na archivovanie. Medzi menej známej odrody patrí Torysa, ktorej vína sú výnimočné pre vysoký obsah trieslovín a antokyánov, majú tmavú červenú farbu a jemnú kabernetovú chuť. Plné, jemné a harmonické vína tejto modrej muštovej odrody si vyžadujú dlhé zrenie.

Mladé prírastky

Do skupiny vzácnych slovenských odrôd viniča patria aj Milia a Noria. Ako rastliny sa na pohľad nijako zvlášť nelíšia od ostatých odrôd, ich výnimočnosť sa prejavuje až vo finálnom produkte. Milia vznikla z Müllera-Thurgau a Tramínu červeného, jej chuť v podobe vína je korenistá, extraktívna, s príjemnými jemnými kyselinami, je v nej bežne citeľné exotické ovocie. Noria, typická pre svoju sviežosť, je zase kríženecom Rizlingu rýnskeho a Semillonu. Je vhodná na výrobu odrodových, najmä prívlastkových vín. Citlivý nos v nej objaví vôňu po broskyniach.

Hviezdy strednej Európy

Na Slovensku pestujeme aj odrody, ktoré nie sú naším „vynálezom“, ale sú typické pre strednú Európu. Skutočne majstrovsky zvládnuté sú u v našich podmienkach– Müller-Thurgau, Irsai Oliver, Rizlingy vlašský aj rýnsky, Pálava, Muškát moravský, Aurelius, Bouvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Feteasca regala, Neuburské, Veltlínske zelené. Z modrých odrôd sú to André, Frankovka modrá, aj Neronet.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *