Ako vyrábame víno

Ako hrozno u nás spracovávame

hrozno, vinohrad

Kvalita vína začína vo vinohrade – v pestovaní hrozna, ošetrovaní a vytvorení prirodzeného ekologického prostredia pre jeho správny rast (viac nájdete v článku „Ako hrozno pestujeme). Keď hrozno dozreje a oberie sa, nastupuje fáza jeho spracovania. To sa tiež dá robiť viacerými spôsobmi, existujú na to rôzne technológie. Vo vinárstve TAJNA aj pri spracovávaní ostávame verní svojej zásade čo najšetrnejšieho prístupu a podľa toho sme aj vyberali technológie.

Prečítajte si aj: Práve preto máme svoj vlastný vinohrad

Šetrné spracovanie hrozna

Aby sa hrozno premenilo na víno musíme ho pomlieť, lisovať, fermenovať a nakoniec transportovať do sudov, v ktorých prebieha proces zretia. Pri mletí sa sypú celé neporušené bobule do mlynkoodzrnkovača, ktorý zabezpečí ich jemné oddelenie od strapiny a lis oddelí šťavu bez porušenia semien. Mušt stočíme prostredníctvom šetrného peristaltického čerpadla a nastupuje proces riadenej fermentácie, vďaka ktorej vieme ovplyvniť dĺžku kvasenia a vyrobiť víno s potrebným charakterom a s požadovanými vlastnosťami.

Po ukončení fermentácie je víno za pomoci ich vlastnej gravitácie transportované do antikorových nádrží a drevených sudov, kde zreje. Na jar 2015 nám pribudli tri nové drevené sudy od firmy Garbellotto, ktorá je považovaná za svetovú špičku vo výrobe sudov. Vo väčšom, 2-tisíc litrovom, bude zrieť Pinot Noir a dva tisíc litrové sú určené na zretie Chardonnay a Pinot Blanc a červených blendov Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Dunaj.

Prečítajte si aj: Keď počujete “sme butikové vinárstvo”, viete o čo ide?

Technológia nám umožňuje hrozno spracovať rôznymi metódami, v závislosti od odrody a budúceho charakteru vína:

Biele víno
  • pomleté hrozno (rmut) dopravíme do pneumatického lisu a zvolíme program lisovania pre danú odrodu. Vylisovaný mušt sa odkalí a nastupuje riadená fermentácia. Jej teplota a dĺžka závisí od charakteru vína, ktoré chceme vyrobiť. Po ukončení fermentácie vína zrejú v antikorových nádržiach a drevených sudoch.
Ružové víno
  • technologický postup spracovacia je rovnaký ako u bielych odrôd. Rozdiel je vo veľmi šetrnom, až minimálnom lisovaní rmutu, prípadne úplného vynechania použitia lisu. V prípade, že nepoužijeme lis, využívame princíp samotoku. Tymto jemným spôsobom sa vyrábajú ružové vína s veľmi intenzívnou, ovocnou a čistou arómou. Po odkalení a ukončení fermentácie vína zrejú v antikorových nádržiach.
Červené víno
  • po zomletí rmut nakváša vo vinifikátoroch po dobu 7 – 20 dní, kde sa riadenou teplotou uvoľňuje farbivo a taníny. Po dokvasení prebieha jablčno – mliečna fermentácia (pôsobením baktérii sa mení kyselina jablčná na kyselinu mliečnu). Vyzrievanie vína prebieha v drevených sudoch po dobu 9 až 12 mesiacov.

Ak by ste radi ochutnali výsledok tohto náročného, ale krásneho procesu v podaní vinárstva Tajna, nech sa páči, vstúpte do nášho e-shopu a objednajte si víno alebo sa možete objednať na prehliadku vinárstva s degustáciou.

Prečítajte si aj: Bio vinohrad – tajomstvá vinohradníctva v Tajnej

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *