Nenápadné slovíčka na spodku etikety – „Obsahuje siričitany“ – sú často príčinou znepokojenia. Čo to znamená? Koľko siričitanov je vo víne a ako nás ovplyvňujú? Je čas objasniť si, čo to vlastne siričitany sú, na čo vo vinárstve slúžia, a či sú naozaj tak škodlivé, ako si myslíme. Téma siričitanov je na vzostupe vďaka ich prítomnosti v polotovaroch a ľudí znepokojuje myšlienka, že spôsobujú zdravotné problémy ako sú migrény a opuchy.

Sú siričitany vo víne škodlivé?

siričitany

 

Pre väčšinu ľudí nie. 5-10% ľudí s astmou je citlivých aj na siričitany a práve preto sa vyžaduje značenie ich obsahu nad 10 PPM (parts per million). Okrem vína siričitany obsahujú aj džemy, sušené ovocie, sladkosti, rôzne polotovary.

Prečítajte si aj Víno Tajna – zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás

 


Obsah siričitanov vo víne

Obsah siričitanov závisí od metódy výroby, štýlu a typu vína. Ich množstvo môže byť v rozmedzí 10 – 350 PPM. Ak porovnáme víno s inými potravinami, nachádza sa na tejto stupnici pomerne nízko. Napríklad veľa suchých červených vín má cca 50 PPM.

  • Vína s nízkou kyselinou potrebujú viac siričitanov ako tie s vyššou. Pri pH 3,6 a vyššie, je množstvo potrebných siričitanov vyššie.
  • Vína s plnšou farbou (červené) potrebujú menej síry ako svetlé vína (biele).
  • Vína s vyšším cukrom potrebujú zvyčajne viac síry, aby sa predišlo sekundárnej fermentácii zvyškového cukru.
  • Vína, ktoré nie sú vychladené, uvoľňujú voľné častice síry (môžete cítiť nepríjemný sírový zápach). Tento problém môžeme napraviť preliatím (dekantovaním) vína a následne jeho ochladením.

Prečítajte si aj článok: Triesloviny – čo sú a odkiaľ pochádzajú

Prečo sú vo víne siričitany?

Dôvod je veľmi jednoduchý – siričitany fungujú vo víne ako konzervant. Vinárne používajú pri výrobe vína síru už od čias Rímskej ríše. v tom čase vinári zapaľovali v prázdnych sudoch sviečku vyrobenú zo síry, aby zabránili premene vína na ocot. Síra sa začala používať vo vinárstve začiatkom 20. storočia, aby zabránila rastu baktérií a iných kvasiniek. Tiež pomáha pri extrakcii pigmentov vo víne, čo robí červené vína „červenšie“.

Prečítajte si aj Nie je Rizling ako Rizling, alebo „ryňák “ a vlašák nie sú príbuzní

Môžem cítiť arómu siričitanov vo víne?

Veľmi citliví ochutnávači zacítili siričitany vo víne pri hodnote približne 50 PPM. Zaujímavý je fakt, že čím má víno vyššiu teplotu, tým viac molekulovej síry uvoľňuje. To je dôvod, prečo majú niektoré vína po otvorení nepríjemnú arómu vareného vajíčka. Môžete sa jej zbaviť preliatím vína a chladením približne 15 – 30 minút.

Prečítajte si aj: Ako vo vinárstve TAJNA hrozno spracovávame

Mali by nás siričitany vo víne znepokojovať?

Ak ste citliví na určité potraviny, mali by ste siričitany zo svojho jedálnička eliminovať. Vynechanie vína by malo byť nutnosťou. Napriek tomu by ste si mali najprv posvietiť na zjavného vinníka – polotovary a až potom vynechávať víno.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

Zdroj obr.: dreamstime.com

E-shop
Magazín