Semillon – odroda oceňovaná skutočnými odborníkmi
Vrábeľský vinohradnícky rajón bol v minulosti známy pestovaním práve týchto dvoch unikátnych Francúzskych odrôd. Tradícia siaha do obdobia pred masívnym sadením tradičných socialistických odrôd, akými boli Rizling Vlašský a Veltlínske zelené. V období, keď kvantita vyhrávala nad kvalitou, bolo pre vinohradníkov, ktorí väčšiu časť svojej úrody odovzdávali do miestnych Vinárskych závodov pohodlnejšie venovať sa „Vlašáku“ a „Veltlínu“. Semillon svojou tenkou šupkou, a tým náchylnosťou voči hnilobám a Sauvignon svojou nižšou rodivosťou postupne odchádzali do úzadia. Na základe toho zostalo z týchto dvoch „kupážových priateľov“ len torzo na Vrábeľských a Hornoohajských vinohradoch.
Semillon – odroda oceňovaná hlavne skutočnými odborníkmi
Pochádza pravdepodobne z francúzskeho regiónu Bordeaux. Pôvod odrody nie je známy. Napriek tomu, že je podobná odrode Sauvignon Blanc, testy DNA nikdy nedokázali ich príbuznosť. V roku 1958 bola vysadená až na 35 000 ha. V súčasnej dobe sa vo Francúzsku pestuje na 11 000 ha viníc. Vo Francúzsku je to tretia najžiadanejšia odroda po Sauvignon Blanc a Chardonnay. Odroda je pestovaná hlavne v regióne Bordeaux ako súčasť sladkých vín apelácie Sauternes a Barsac, často v kombinácií práve so Sauvignonom. V roku 2007 bolo vo svete vysadených odhadom 34 000 ha. Semillon sa ďalej vyskytuje v Austrálii, Chille a v Juhoafrickej republike.
Semillon je odroda nenáročná na pestovanie, má charakteristické svetlo zelené listy – v Juhoafrickej republike ho volali zelené hrozno. Hrozno tejto odrody sa oberá v druhej polovici septembra. Podobne ako Sauvignon, je bujne rastúci. Odroda dobre znáša suché prostredie, čo počas teplej jesene môže spôsobiť tvorbu cibéb.
V známych oblastiach Barsac a Sauternes sa vyrábajú kombináciou Semillon 80 % a Sauvignonu 20% známe botrytické vína. V oblastiach s vysokou nočnou vlhkosťou vzduchu a s vysokou teplotou cez deň sa v priaznivých ročníkoch môže vytvárať na bobuliach ušľachtilá pleseň. Tieto vína sú bohaté, šťavnaté a sladké po odrode Semillonu a svieže po odrode Sauvignonu.
V južnej Afrike a v Austrálií sa z tejto odrody vyrábajú hlavne vína suché, ľahké, s nižším obsahom alkoholu.
Sauvignon
Stará francúzska odroda pochádzajúca pravdepodobne z regiónu Bordeaux, ktorej pôvod je neznámy. V roku 2005 bola jeho celková svetová výmera až 75 000ha. Vo Francúzsku je známa hlavne v apelácií Graves, kde s odrodou Semillon ponúka suché biele vína a sladké vína v apelácií Sauternes. Odroda sa rozšírila prakticky do celého sveta s najväčšou výmerou vo Francúzsku a s veľkým plošným zastúpením na Novom Zélande, v JAR, v Austrálií a v Čile.
Odroda je náročná na pestovanie, vyžaduje veľmi dobré polohy v horných častiach svahov, chránených proti mrazu. Vyhovuje jej menej úrodné piesčité až kamenisté pôdy. Neznáša mokré pôdy a vlhké polohy v ktorých hrozno hnije. Sauvignon patrí medzi odrody s kratším vegetačným cyklom. Kvôli bujnému rastu dobre znáša trvalé zazelenanie medziradia.
V dobrých ročníkoch a stredných úrodách je odroda predurčená na výrobu vysokokvalitných harmonických vín s neopakovateľným vanilkovo – muškátovým buketom.
Odroda je vhodná na výrobu prírodne sladkých vín. V súčasnej dobe sa teší rozmachu v severných vinárskych oblastiach, kde dáva v mokrých ročníkoch vína s trávnatými až žihľavovými tónmi vo vôni aj v chuti. V suchších a teplejších ročníkoch sa objavujú ovocné tóny vo víne. V južnejších oblastiach sa stretávame s vínami plnej až minerálnej chuti. V dobrých ročníkoch sú vína plné, s broskyňovo-muškátovými aromatickými látkami.
Vo vinárstve Tajna sa snažíme nadviazať na tradíciu a obnoviť slávu Semillonu na Slovensku a v našom e-shope si už môžete objednať a ochutnať výsledok.