Ako vyrábame víno

Semillon a Sauvignon – obnovujeme ich slávu na Slovensku

V čase, keď sme uvažovali nad odrodovou štruktúrou našich vinohradov v Tajnej, sa môjmu otcovi Jozefovi Demešovi podarilo urobiť skutočne nádherný Semillon, ktorého hrozno pochádzalo zo starého vinohradu v obci Horný Ohaj. To nás inšpirovalo k pátraniu po histórii tejto odrody u nás.
Zistili sme, že miestne grófske rodiny v 19. storočí vysádzali tieto odrody. Predtým si však pozvali významných enológov z Francúzska, ktorí po zhodnotení našich klimatických podmienok doporučovali práve tieto dve odrody, pôvodom ktorých je Francúzske Bordeaux. Toto všetko nás presvedčilo, že je potrebné obnoviť a pokračovať v tejto na Slovenské pomery unikátnej histórii.

Prečítajte si aj článok: Biele odrody – Sauvignon Blanc

  • pôvod
  • charakteristika odrody
  • charakteristika vína
  • hlavné oblasti pestovania
  • druh vína, ktoré by sme chceli z odrôd vyrábať : Suché 80 % Sauvignon a 20 % Semillon a sladké botrytické 80 % Semillon a 20 % Sauvignon

Naša vízia pre spracovanie odrôd Sauvignon a Semillon

  • Táto známa kombinácia z Bordeaux nás absolútne očarila.
  • Veľké pokušenie vyprodukovať botrytické vína aké sa nachádzajú v Barsackej oblasti, kde Semillon tvorí štruktúru, základ vína s arómou včelieho vosku a marhúľ a Sauvignon dodáva herbálne tóny a dostatočnú kyslosť, ktorá udržiava vína dlhodobo svieže. Tieto vína zrejú v barikových sudoch 18 až 36 mesiacov.
  • Kombinácia týchto dvoch odrôd ponúka ďalšie nádherné spojenie napríklad v suchom Semillone, ktorý je menším množstvom Sauvignonu, šťavnatý, energický, plný v chuti, vo vôni citrusový, zakončený trávovou dochuťou.
  • Naopak menšie množsto Semillonu v Sauvignone životnosť Sauvignonu predlžuje, ktorý inak samostatne rýchlo starne.
  • V súčasnom modernom svete nás láka vyrábať i ľahké vína s nižším obsahom alkoholu zo skorého zberu. Semillon by mohol byť práve tou odrodou, ktorej vína budú dlhodobo pôsobiť mlado a sviežo bez príznakov starnutia.
  • Pre nás ako vinárov sú práve tieto odrody najväčšou výzvou. Urobiť vína, ktoré si ľudia budú pamätať a tešiť sa na ďalšie ročníky.

Prečítajte si aj Ako hrozno pestujeme

Viac o pôvode, charakteristike a hlavných oblastiach pestovania odrôd Semillon a Sauvignon si môžete prečítať v článku Semillon – odroda oceňovaná skutočnými odborníkmi a ak vás zaujíma ako chutí kombinácia Semillon – Sauvignon, môžete si víno objednať v našom e-shope.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína

[wp_social_sharing social_options=’facebook,linkedin,pinterest‘ facebook_text=’Zdieľať na Facebooku‘ linkedin_text=’Zdilať na LinkedIn‘ pinterest_text=“Zdieľať na Pintereste“ icon_order=’f,p,l‘ show_icons=’0′ before_button_text=“ text_position=“ social_image=“]

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

barrique

Škola vína


merlot

Kultúra vína


bordeaux

Zaujímavosti


 
 
 

Súvisiace príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *