Sauvignon Blanc je starobylá francúzska odroda pochádzajúca pravdepodobne z regiónu Bordeaux. Názov “Sauvignon” je odvodený z francúzskeho “sauvage”, čo znamená divoký a súvisí s tým, že odroda bola v dobe vzniku názvu považovaná za selekciu divého viniča. Legenda hovorí, že keď bol francúzsky kráľ Henrich IV. Navarský kojencom, jeho dedo tíšil plač dieťaťa tým, že mu potieral pery rozotretým cesnakom a máčal mu ich vínom z odrody Sauvignon. V dospelosti sa každopádne kráľ stal vyznávačom tejto odrody.

Charakteristika odrody

Odroda vznikla spontánnym krížením odrôd Chenin BlancTramin. Na Slovensku je vysadených momentálne 293 ha Sauvignonu, ktoré predstavujú 0,3% z celkových svetových výsadieb(110 000ha).
Prvé sadenice Sauvignonu v zmesi so Semillonom vysadili vinohradníci z okolia Nitry a Vrábeľ pred druhou svetovou vojnou. Pre vysokú citlivosť na mráz sa pestuje v najkvalitnejších polohách, kde nemá veľké nároky na obsah živín, ani na hĺbku ornice. Jeho výsadby tvoria 1,4 % z celkovej plochy viníc. Vyhovujú mu suché, ľahké a plytké pôdy v otvorených vzdušných tratiach, kde sa výraznejšie neprejavuje jeho rastová vitalita. Hrozno dozrieva už v polovici septembra a pre vinárov je veľkou výzvou nielen z hľadiska vyššieho obsahu prchavých látok ako je metoxypyrazín a tiolov, ktoré sa enzymaticky uvoľňujú do vína v priebehu kvasenia muštu. Metoxypyrazín vo vyššej koncentrácii v šupkách nezrelého hrozna okrajových tratí vonia po zelenej tráve až žihľave, v zrelšom hrozne sa jeho obsah znižuje a mušt vonia po ovocí, najmä po broskyniach.

Prečítajte si aj Keď počujete “sme butikové vinárstvo”, viete o čo ide?

Charakteristika vína

Vďaka svojej rozmanitosti v aromatike, závislých od vysadeného klonu, ročníka a polohy vinohradu, sa nazýva odroda Sauvignon chameleónom. Naši vinohradníci a vinári ponúkajú viacero profilov Sauvignonu. Základný profil sa tradične viaže k trávovine, ktorá v prebierkach z neprezretého hrozna prejavuje buketové kvetové tóny s herbálnou, niekedy výrazne paprikovou až špargľovou chuťou a s primeraným obsahom kyselín. Druhý, zrelší a senzoricky sladší profil je príznačný pre spracovanie zrelého hrozna, keď sa vo vínach objavujú vône čiernej ríbezle, egrešov, často vinohradníckej broskyne či kiwi. Tretí, minerálny profil je ovplyvnený metódou sur lie, kde mladý Sauvignon s vyšším obsahom kyselín zreje v dlhšom časovom horizonte na kvasničných kaloch v novších dubových sudoch. Takéto víno poskytuje vanilkovo-muškátové tóny vône a plnú korenisto-medovú chuť s náznakom lieskových orieškov a pokosenej lúky.
víno TAJNA sauvignon blanc

Sauvignon Blanc a servírovanie

  • Sauvignon Blanc sa doporučuje servírovať pri teplote 8 – 10 °C v kalichoch tvaru mierne uzavretého tulipánu s objemom 400 – 450 ml

Vo vinárstve TAJNA nám vďaka piatim termínom zberu hrozna Sauvignon Blanc vznikli tri rozličné vína a to: 1, Sauvigno blanc Fresh 2018, ktoré je ľahké svieže a dominujú v ňom herbálne tóny. 2, Sauvignon blanc z rady Tajna,v ktorom prevládajú ovocné tóny vinohradníckej broskyne a vďaka jemnému zvyškovému cukru je výborným partnerom v gastronómii.  3. Cuvée Sari, kde sme Sauvignon skombinovali so Semillonom a vyrobili sme víno s intenzívnou vôňou medového melónu, manga a kiwi doplnenou o výrazne herbálny nádych listov medovky, mäty i kvietkov jazmínu. 
Významným dňom pre Sauvignon pre práve 3.máj 2019, kedy je Medzinárodný deň Sauvignon blanc a práve v tento deň sa organizujú mnohé degustácie, špeciálne eventy a festivaly, aby priaznivci tejto odrody sa dozvedeli o nej niečo viac a hlavne si ju vychutnali v rôznych štýloch prevedenia. 

Prečítajte si aj: Aj vína majú svoje dni – najbližšie pripíjame s Chardonnay

Synonymá: Sauvignon, Sauvignon biely

Prečítajte si Víno Tajna – zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás

Zdroj: Vladimír Hronský – Sprievodca vínami Slovenska


Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

E-shop
Magazín