Škola vína

Modré odrody: Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je populárna medzinárodná odroda, ktorá si v našom sortimente našla miesto koncom minulého storočia.

V bývalom Československu ju zaregistrovali až v roku 1980 ako neskoro rodiacu odrodu, ktorej vyhovujú najmä teplé slnečné polohy, bridlicové pôdy a pôdy s vyšším podielom štrkopieskov. V pôdach s vyšším obsahom živín prináša väčšie úrody hrozna, čo sa však odrazí na klesajúcej kvalite vína. Preto sa u nás vysádza na južných svahoch a dostatkom slnečného svitu a s vyššou akumuláciou teplôt, najmä počas vegetačného obdobia. Pomalé otepľovanie klímy prospieva novým aj starším výsadbam.

Táto odroda pučí neskoro na jar a neskôr aj kvitne. Strapce hrozna začínajú dozrievať až v druhej polovici októbra. Vďaka stredne pevnej šupke, menšiemu priemeru bobúľ a vzpriamenému rastu krov možno pri reze viniča a neskôr pri zbere hrozna použiť mechanizáciu. Spotrebitelia vyhľadávajú fľašovo zrelé víno bordovočervenej farby s charakteristivkou fialkovou vôňou a harmonickou chuťou. Pomalým dozrievaním v sudoch nadobúda buket po čiernych ríbezliach, sladkom drievku, v ojedinelých prípadoch po bielom korení a sladkých mandliach.

vino tajna cabernet cervene

Vynikajúce vlastnosti dosahuje Cabernet Sauvignon dozrievaním v barikových sudoch, keď sa v ňom rozvinú špecifické tóny vanilky, cédrového dreva, sladkej papriky a živice. Za posledných tridsať rokov postúpila skúsenosť slovenských výrobcov kabernetu tak ďaleko, že ich neskoré zbery a výbery z hrozna po dôkladnom odležaní v sudoch žnú úspechy na prestížnych medzinárodných súťažiach a výstavách. Na presnejší opis charakterizujúci vína zo slovenského kabernetu si však ešte budeme musieť počkať, a to najmenej do ďalšej generácie vinohradníkov a vinárov. Aktuálna rozloha Cabernet Sauvignon na Slovensku dosiahla 600 ha, čo predstavuje takmer 3,2 % z celkovej výsadby.

Cabernet Sauvignon a servírovanie

  • Červené víno sa servíruje pri teplote 15 – 17 °C v kalichoch na červené vína typu „bordeaux“s objemom 500 – 650 ml. Pred podávaním vína odporúčame dekantáciu do karafy.
  • Ružové víno sa servíruje pri teplote 9 – 11 °C v kalichoch na ružové vína tvaru mierne otvoreného tulipánu s objemom 450 – 500 ml.

Cabernet Sauvignon patrí medzi najznámejšie modré odrody. Má dokonca aj svoj vlastný medzinárodný deň, ktorý v roku 2015 pripadne na 3. septembra a vy si náš Cabernet Sauvignon, ročník 2013 budete môcť kúpiť na našom webe a u našich distribútorov od 1.10. 2015.

Cabernet Sauvignon si môžete vychutnať aj ako ružové víno a vinárstvo TAJNA vám odporúča vyskúšať Cabernet Sauvignon Rosé.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

Zdroj: Vladimír Hronský – Sprievodca vínami Slovenska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *