Cabernet Sauvignon je jedným zo svetovo najpopulárnejších a najmilovanejších modrých odrôd a je často označovaný ako “Kráľ modrých odrôd“. Cabernet Sauvignon, alebo „Cab Sauv“, pochádza z Bordeaux – juhozápadného regiónu Francúzska, ale je pestovaný v takmer každej väčšej vinárskej krajine.

Tu sú niektorí z najvýznamnejších producentov odrody Cabernet Sauvignon:
• Bordeaux (Francúzsko)
• Napa Valley (Kalifornia)
• Sonoma (Kalifornia)
• Toskánsko (Taliansko)
Tieto hlavné oblasti sú nasledované Austráliou, Argentínou, Chile, Izraelom, Španielskom a Južnou Afrikou.

Prečítajte si aj článok – Zlatá premiéra vína Cabernet Sauvignon 2013

11 zaujímavostí o odrode Cabernet Sauvignon

cabernet sauvignon

  • Cabernet Sauvignon, napriek jeho celosvetovej popularite je pomerne mladá odroda. Objavil sa v 17. storočí, pravdepodobne v Bordeaux, ako výsledok kríženia odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc, z čoho vznikol aj názov tejto odrody. Pôvod bol záhadou až do roku 1996, kedy bol potvrdený DNA testami.
  • Cabernet Sauvignon nahradil Malbec, ktorý bol do začiatku 18. storočia najpopulárnejšou odrodou v Bordeaux.
  • Takmer celé 20. storočie bol Cabernet Sauvignon najrozšírenejšia modrá odroda, až kým ho v 90-tych rokoch neprekonal Merlot.
  • V roku 1976 sa konal legendárny medzinárodný konkurz vín „Rozsudok Paríža“ („Judgement of Paris“). Uznávaní experti na ňom naslepo testovali Cabernet Sauvignon a pred francúzskymi vínami prekvapivo uprednostnili kalifornský Cabernet, čím katapultovali Cabernety z Nového Sveta na medzinárodnú scénu.
  • Bobule Cabernetu sú veľmi malé, s hrubou šupkou, takže pomer semien a šupky oproti dužine je pomerne vysoký a práve vďaka tomu sa počas macerácie extrahuje veľa tanínov. Viac tanínov = silnejšie víno, ktoré môže zvyčajne zrieť po dlhú dobu, ale na druhú stranu potrebuje byť dlhšiu dobu otvorené, aby dýchalo.
  • Nakoľko sa Cabernet pestuje po celom svete, aj jeho chute a vône sa môžu líšiť. Najtypickejšia chuť je chuť čiernych ríbezlí, ale môžete cítiť aj černice, slivky, čerešne, čučoriedky, vanilku a tabak.
  • V nie všetkých Bordeaux vínach prevažuje ako základ Cabernet Sauvignon. Vína z oblasti Médoc a všetky sub-apelácie (nachádza sa na ľavom brehu rieky Garonne) majú ako základ Cabernet Sauvignon (70%, je typický pomer). Vína na pravom brehu rieky Dordogne majú v základe prevažne Merlot (obsahujú asi 70% Merlotu). Niektoré z najúspešnejších vín Bordeaux, ako je Chateau Petrus a Le Pin, sú v skutočnosti vyrobené z Merlotu.
  • Najstaršie vinohrady nepretržite produkujúce Cabernet na svete sa nachádzajú v Austrálii, v Barossa Valley. Predpokladá sa, že prvý ušľachtilý vinič tu bol vysadený v rokoch 1886 až 1888, čo dáva približný vek 125 rokov.
  • Typické kalifornské víno Cabernet Sauvignon potrebuje asi 13 rokov, než dosiahne svoj vrchol (trpezlivosť je jedným z dôležitých čŕt enológie).
  • Cabernet má titul najdrahšieho vína, ktoré sa vôbec predalo vo svete. Imperial (6L = 8 fliaš) z roku 1992 Screaming Eagle Cabernet Sauvignon bol v roku 2000 predaný v aukcii za $ 500,000 (výťažok išiel na charitatívne účely) .
  • Pokiaľ ide o párovanie s jedlom, existujú dve typické kombinácie. Vďaka vysokému obsahu tanínov sa Cabernet výborne páruje so steakmi a jahňacím a tiež s tmavou čokoládou.
  • Cabernet má dokonca aj svoj vlastný medzinárodný deň, ktorý v roku 2016 pripadne na 3. septembra.

Prečítajte si aj: Červené víno – 8 zdravotných benefitov


Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.


Zdroj obr.: dreamstime.com

E-shop
Magazín