Aj keď je celé Francúzsko posiate vinicami, vďaka svojej úcte ku kultúre vína, je známe najmä kvalitou vína, nie len kvantitou produkcie. Výroba vína vo Francúzsku sa opiera o starostlivo organizované (a dôsledne kontrolované) predpisy na pestovanie a označovanie vín, s cieľom ochrany kvality zavedených apelačných označení. Francúzske vína v medzinárodnom rebríčku hodnotenia sú symbolom kvality zabezpečenej aj vďaka vynikajúcemu terénu, rozmanitej pôde a klíme ideálnej na výrobu vína.

Aj napriek stále rastúcej konkurencii zo Spojených štátov, Talianska, Španielska, Austrálie a v súčasnosti aj z južnej Afriky a Južnej Ameriky, Francúzsko ostáva poprednou vinárskou krajinou na svete a francúzske vína patria medzi najuznávanejšie. Vyrábajú sa tu všetky kategórie vína (s výnimkou Tokajských vín) a väčšina hrozna vypestovaného vo Francúzsku je na svetovej úrovni. Bordeaux, Burgundsko a Rhône sú tri primárne regióny vyrábajúce červené i biele francúzske vína. Prvotriedne biele vína pochádzajú z Burgundska a Loire.

Prečítajte si aj Champagne a sekt – mali by ste vedieť za čo platíte

História

Aj keď je pravda, že niektoré z najstarších regiónov v Európe (napr, Chorvátsko) majú dlhšiu históriu vína ako Francúzsko, historici odhadujú, že francúzske vinárstvo siaha až do obdobia 6. storočia pred naším letopočtom.
V priebehu storočí ani všetky spory a vojny nedokázali zastaviť produkciu vína vo Francúzsku. Vládcovia si uvedomovali veľký potenciál regiónu a využívali ho vo svoj prospech. Za vlády Karola Veľkého boli francúzske vína považované za luxusný tovar. Neskôr, s rozvojom vinárskych skúseností a technológií sa začal rozvíjať export vína do iných krajín a svet začal oceňovať atraktivitu francúzskych vín.
Ku koncu 18. storočia nadprodukcia a neschopnosť modernizácie  naštrbili povesť francúzskeho vína. Za vlády Napoleona boli vykonané zásadné zmeny, vďaka ktorým boli mnohé francúzske vína znovu povýšené do stavu luxusnej položky.
Pevné a náročné štandardy kvality boli stanovené 1855 Klasifikáciou Bordeaux. Tieto normy sa používajú dodnes na hodnotenie vína Bordeaux.

Francúzske vína a ich označenie

Francúzsky apelačný systém je úmerný kvalite vína a je najlepší na svete. Prísne predpisy majú za následok vysokú kvalitu a cenu, ale zo zavedenej kontroly kvality ťažia všetci. Nevýhodou tohto systému je skutočnosť, že vyhovieť predpisom je nákladné a zložité, čo do značnej miery robí francúzske vína drahšími.

Prečítajte si aj Ružové víno – pár vecí, ktoré by ste mali vedieť

Francúzske vína a ich klasifikácia:

  • Vin de Table: stolové víno dáva iba záruku, že víno bolo vyrobené vo Francúzsku a predpokladá sa u neho nižšia kvalita.
  • Vin de Pays: je vyrobené z určitej odrody a nesie názov regiónu. Regulovaná je aj hladina alkoholu.
  • VDQS: skratka pre Vin délimité de Qualité Supérieure. Označenie zaručuje vína s vyššou kvalitou ako vin de pays, ale ktoré ešte nedosiahli status AOC. VDQS sa nepoužíva často a zákonodarcovia nedávno hlasovali, aby táto klasifikácia bola vyškrtnutá zo zoznamu.
  • AOC: Skratka pre Appellation d’origine contrôlée. Predpisy pre túto klasifikáciu sú mimoriadne prísne. Ak chcete použiť názov mesta či regiónu, v ktorých je hrozno pestované, vinári sa musia riadiť prísnymi pravidlami a zákonmi. Vína označené AOC ukazujú na najvyššiu úroveň kvality.

Odrody

Rozmanitosť a kvalita terénu vo Francúzsku je dôvodom, prečo tu bola vysadená väčšina najznámejších odrôd. Mnoho odrôd sa pestuje výhradne len vo Francúzsku. Napriek veľkej rozmanitosti rastie trend produkcie červeného vína v dôsledku zvýšených nárokov na jeho spotrebu.
Francúzsko tiež produkuje najuznávanejšie vína z každej z medzinárodných odrôd. Cabernet Sauvignon a Merlot dosahujú najvyššiu úroveň v Bordeaux. Burgundské vína charakterizuje Pinot Noir, ktorý je oceňovaný už po stáročia. Biele Burgundské a Chablis sú hlavné príklady Chardonnay. Gewürztraminer, Muscat, a Pinot Gris sú úžasné v Alsasku. Syrah od Rhône, Sauvignon Blanc z Loiry. Jedinou skutočnou výnimkou je Rizling rýnsky, čo je dobré v Alsasku, ale vrcholy v Nemecku.
francúzske vína

Prečítajte si aj Viete čo je Bordeaux zmes a aké vína ju tvoria?

Francúzske vína a regióny

  • Alsace Alsaská AOC nachádzajúca sa v severovýchodnom Francúzsku, vyrába povestné biele vína. Odrody vysadené v Alsasku zahŕňajú Gewürztraminer, Rulandské šedé, Rizling rýnsky a Muškát. Milovníci klasického bieleho sú očarení touto apeláciou, nakoľko proces výroby sa v priebehu rokov len málo zmenil.
  • Beaujolais: Beaujolais AOC, aj keď technicky je časťou Burgundska, si vyvinula úplne iný, vlastný štýl. Beaujolais vína majú nízky obsah trieslovín a plnú ovocú vôňu. Najlepšie vína sa vyrábajú z odrody Gamay.
  • Bordeaux: Nielen, že je Bordeaux najprestížnejšia a najznámejšia vinárska oblasť Francúzska, pričom najprestížnejší región je malá dedinka Pauillac, ale je považované za najlepší región pre červené víno na svete. Viac ako 85% produkcie Bordeaux je zameraný na červené víno. Najčastejšie pestované odrody sú Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet frank a niekoľko ďalších doplnkových odrôd. Vyrába sa tu aj biele sladké dezertné víno z kombinácie Sauvignon Blanc a Sémillon; najviac známy príklad tohto štýlu je veľmi drahé Sauternes.
  • Burgundsko: Burgundsko má viac ako 90 AOC a je to top európsky región pre Pinot Noir a Chardonnay. Biele víno sa vyrába v Côte de Beaune a Chablis, kde sa produkuje jedno z najkvalitnejších Chardonnay. Burgundsko je domovom mnohých zložitých terroirov, ktoré sa skladajú z malých viníc, významne sa líšiacich jedna od druhej.
  • Champagne: najzníámejšie a najlepšie šumivé víno na svete. Zahŕňa Blanc de Blancs, vyrobený len z Chardonnay a Blanc de Noirs vyrobený iba z Pinot Noir a Pinot Meunier. Väčšina Champagnes sú však vyrobené zo zmesi týchto troch odrôd.
  • Korzika: Korzika je malý ostrov mimo pobrežia Francúzska, štýl vína je viac taliansky ako francúzsky a na výrobu vína sa používa talianske hrozno.
  • Jura: Jura je malá oblasť v blízkosti Burgundska s trochu chladnejším podnebím a absolútne odlišným štýlom vína. Najznámejšia AOC je Château-Chalon, ktorá produkuje veľmi rozoznateľné a neobvyklé Vin jaune, alebo tiež „žlté víno“, vyrobené z odrody Savagnin.
  • Languedoc-Roussillon: Languedoc-Roussillon produkuje veľké množstvo hlavne červeného vína, ktoré sa enormne líšia v kvalite a chuti.
  • Loire: Údolie Loiry, s takmer toľko AOC ako v Burgundsku, je skvelým miestom pre biele a ružové víno, rovnako ako príležitostne dobré červené. Spolu s Alsaskom, Loire je poskytovateľom menej tradičných, jednoduchších, ale kvalitných francúzskych bielych vín. Medzi najlepšie odrody tejto apelácie patria Chenin Blanc, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc.
  • Provence: Provence je známy prekvitajúcim turistickým priemyslom a vínom, ktoré tu má dlhú históriu. Jedným z popredných AOC je Bandol, produkuje rosé a červené víno z odrody Mourv?dre. Je to jedno z mála vín, ktoré môže byť párované s čokoládou. Vína z Provence majú stredomorský štýl, so španielskym a talianskym vplyvom.
  • Rhône: údolie Rhôny produkuje vína výrazne zemitejšie vína ako Bordeaux a Burgundsko. Rhône je rozdelená podľa umiestnenia na severné a južné. Na severe je najznámejší Viognier, ale málo známe biele od Hermitage môže byť ešte výraznejšie. Hermitage a Côte-roti sú známe pre ich štipľavý Syrah a sú často považované za najlepšie na svete. Južná Rhône je viac známa pre GSM (Grenache -Syrah- Mourv?dre) zmesi, také ako v Châteauneauf-du-Pape, Gigondas a Vacqueyras. Châteauneuf je jednou z najrozmanitejších francúzskych apelácií.
  • Juhozápadnej Francúzsko: Tento región má mnoho vín, ktoré môžu súperiť s vínami nižšej kvality z Bordeaux. Bergerac, Gaillac, a Fronton a Madiran sa vyrábajú z miestnych odrôd a produkujú veľmi kvalitné červené, zatiaľ čo Jurançon a Monbazillac vyrábajú sladké vína pripomínajúce Sauternes. Apelácia zahŕňa aj Irouléguy, jediný Baskický región produkujúci víno.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.


Zdroj obr.: dreamstime.com / unsplash