Škola vína

Rozdiel medzi Sherry a portským vínom

Veľa ľudí si myslí, že sherry a portské víno je ten istý druh vína, odborníci však medzi týmito dvoma druhmi fortifikovaného vína rozdiel vidia. Dnes objavíme tajomstvo oboch alkoholických nápojov a rozlúskneme, aké sú v nich zvláštnosti.

Slovo „sherry“ pochádza zo španielskeho Jerez, čo je názov mesta na juhu Španielska. Sherry je silné víno vyrábané z bieleho hrozna, ktoré rastie na predmestí Jerezu. Je vyrábané iba miestnych odrôd a väčšinou sa používa ako suché biele víno si domáci vychutnávajú pred jedlom ako aperitív alebo po večeri ako digestív.

Portské je fortifikované víno pôvodne vyrábané iba v údolí Douro v Portugalsku. Teraz sa však vína tohto typu produkujú aj vo Francúzsku, Austrálii, Argentíne, Kanade a v ďalších častiach sveta avšak na európskom trhu sa nesmú uvádzať pod tým istým názvom. V USA môže byť víno pochádzajúce z akéhokoľvek štátu označené pôvodným názvom z krajiny a oblasti odkiaľ historicky pochádza ako „portské“. Pravidlom ale je, že portské víno je zväčša červené a sladké.

portske, vino, porto
Portské víno je považované za jedno z najsilnejších vín vďaka vysokému podielu alkoholu (od 19,5% do 22%).Región Douro sa stal oficiálnym výrobcom v roku 1756, ale víno sa v Británii stalo obľúbeným už na začiatku 18. storočia. Portské víno sa nalieva do klasických vínových pohárov a zvyčajne je servírované po jedle s rôznymi druhmi pokrmov, najčastejšie so syrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík
Začnite písať názov článku, ktorý hľadáte.

Sherry

Portské víno

Sherry je víno vyrábané iba zo španielskeho bieleho hrozna. Podľa španielskeho práva, toto víno musí byť vyrábané výhradne v „sherry trojuholníku“. Ten označuje tri kľúčové miesta: provinciu Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María. Vyrábané okrem Portugalska aj v iných krajinách sveta. V krajinách ES môžu označenie Porto používať iba portské vína vyrobené v oblasti Porto.
Malo by byť skladované na suchom a chladnom mieste (do 18 °C), v horizontálnej polohe, aby si korok udržal vlhkosť. Najlepšie druhy ako Fino a Manzanilla by sa mali vypiť ihneď po otvorení. Malo by byť skladované v horizontálnej polohe, aby si korok udržal vlhkosť. Tawny alebo Colheitas nestrácajú svoju vôňu a chuť ani po 6 mesiacoch po otvorení, zatiaľ čo portské Vintage by malo byť skonzumované do dvoch dní po otvorení fľašky.
Sherry má ľahkú a suchú chuť, nakoľko sa fortifikuje až po ukončení procesu fermentácie. Nalieva sa do 500-litrových sudov vyrábaných z juhoamerického dubu a uložených do solera systému (sudy sú uložené na seba v tvare pyramídy). V sudoch sa ponecháva voľný priestor, aby sa mohol vytvoriť flór (tenká vrstva autochtónnych kvasinkových buniek, ktoré sa vytvárajú na povrchu sherry) – to je jedna zo základných podmienok, ktorou sherry získava svoju špecifickú chuť. Portské víno je bohaté, sladké a ťažké, čím sa odlišuje od ostatných druhov vín. Do portského vína je pridávaný neutrálny hroznový destilát, aby zastavil fermentáciu a zanechal v ňom cukor, ktorý zvyšuje obsah alkoholu. Portské víno môže prechádzať redukčným alebo oxidačným zrením. V prvom prípade je uskladnené vo fľašiach a nikdy nie je vystavené vzduchu. V druhom prípade je víno umiestnené v drevených sudoch a prijíma určité množstvo kyslíka.
Sherry je ľahké víno v porovnaní s mnohými inými druhmi vín (obsahuje iba 11-12% alkoholu), aj keď Fino alebo Amontillado má okolo 15% a Oloroso dokonca až 17,5%.
Môže byť podávané pred jedlom ako aperitív, medzi chodmi alebo po jedle s dezertom. Podáva sa po jedle, často so syrom.
Kvalita vín sa líši nasledovne: Fino a Manzanilla patria medzi top triedu; Amontillado a Oloroso sú strednej kvality. Palo Cortado a sladké sherry sú považované za menej drahé a aj menej chutné. Najobľúbenejšie sú Vintage, Crusted, archívne Tawny (môže byť skladované 10-40 rokov) a archívne biele.
Vyrába sa od roku 1100 p.n.l., oficiálne bolo predstavené Krištofom Kolumbom a od 2. pol 16. storočia sa stalo rozšíreným nápojom.
Sherry sa nalieva do pohárov špeciálne tvarovaných do tulipánu, ktoré sa nazývajú „copita“. Je lepšie ho servírovať pred jedlom alebo po jedle spolu s dezertom. Taktiež sa môže podávať medzi chodmi.