Zaujímavosti

V Antarktíde pestujú Rizling na ľadové víno

Globálne otepľovanie spôsobuje zvyšovanie teploty aj vo vinárskych regiónoch po celom svete. Niektoré krajiny južnej hemisféry, vrátane Argentíny a Nového Zélandu, našli v oblastiach Antarktídy potenciál pre pestovanie viniča na výrobu ľadového vína. V súčasnej dobe existuje iba jeden výrobca, ktorý pracuje v spoločnosti tučniakov v oblasti McMurdo Dry Valleys v Antarktíde. James Pope sa zameriava na odrody vhodné do chladnej klímy vrátane odrôd Rizling a menej známej odrody Vidal a Seyval Blanc.

Rizling a Vidal

rizling

Stanica McMurdo

Pravé ľadové víno je veľmi vzácne a drahé. Je to z dvoch dôvodov: 1/ vyrába sa len v rokoch, kedy hroznové strapce viniča zamrznú, a to je výnimočne a 2/ hroznové strapce musia byť pozbierané a vylisované kým je ešte hrozno zmrazené (obvykle v noci). Ľadové vína sa bežne vyrábajú v chladných oblastiach ako je Kanada, Nemecko a Švajčiarsko, kde môžu byť splnené vyššie uvedené požiadavky. Väčšina ľadových vín sa vyrába z odrody Rizling alebo z odrody Vidal, hoci čokoľvek, dokonca aj Cabernet Franc, môže byť použité na výrobu ľadového vína. Majú medovú chuť a sú bohato sladké, podobne ako víno s „ušľachtilou plesňou“.

Slané „pôdy“

Pôdy Antarktídy majú vysoký obsah solí z vôd oceánu, ktorá vytvára neutrálne až zásadité prostredie. Vzhľadom k malému obsahu organickej hmoty v pôde, ktorá by držala pôdu pevnou, chôdza po Antarktíde je ako chôdza v piesku na pláži. Vysoké, čiže bázické pH pôdy napovedá, že vína majú vysokú aciditu, čo sa pri ich degustácii prejaví vyšším obsahom kyselín. Obsah soli v pôde zas dodáva vínam výraznú slanú notu. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o ľadové vína, budete cítiť slano-sladkú chuť citrónu, medu, sardiniek a jemnú sopečnú arómu v dochuti.

Prečítajte si aj Veda za vínom – vyrobiť veľké víno je umenie

Ďalší zaujímavý fakt o pôdach Antarktídy je, že po väčšinu roka sú permanentne zamrznuté. Avšak, počas letných mesiacov sa námraza topí a odhaľuje sypkú pôdu. Vinice sa prispôsobili tejto veľmi plytkej pôde tým, že smerujú svoje korene v priečnom smere. Vinič musí byť umiestnený aspoň 18 m od seba, aby získal dostatok živín.

Tučniaky vo viniciach

Keď už hovoríme o živinách, nakoľko je množstvo organickej hmoty v Antarktíde neuveriteľne nízke, pestovatelia boli nútení vymyslieť kreatívne riešenie ako udržať vinič pri živote. Pomáha im symbióza medzi viničom a miestnymi tučniakmi. Niekoľko tučniakov krúžkových premiestnili do hniezdisk vo viniciach a ich trus poskytuje živiny viniču.

Prečítajte si Viete, čo majú spoločné Grappa a Cognac?
Degustačné miestnosti v Shackleton Hut

Ak máte v pláne navštíviť tieto miesta, určite si choďte pozrieť historickú búdu Jamesa Popa. Tento architektonický skvost z roku 1908 je skvelým miestom na ochutnanie vína a kochanie sa výhľadom na divočinu Antarktídy.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.


Zdroj obr.: dreamstime.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *