Víno sa vyrába z hrozna, ale nie zo stolového, ktoré nájdete v potravinách. Bobule viniča hroznorodého (Vitis vinifera) určené na výrobu vína majú tenšie šupky, priemerom sú malé, sladké a obsahujú semienka. Existuje veľa rôznych odrôd (viac ako 1000), ale iba niektoré z nich (spomenuté nižšie) sa pestujú po celom svete.
Víno môže byť vyrobené z jednej odrody, tzv. jednoodrodové víno alebo z viacerých odrôd, tzv. cuvée alebo zmes. Niektoré zmesové vína sú pomenované podľa miesta ich pôvodu. Napríklad zmes Bordeaux je cuvée niekoľkých odrôd, napr. Cabernet Sauvignon a Merlot a pochádza z Bordeaux (Francúzsko). Ďalší podobný príklad je Chianti, cuvée so základom Sangiovese z Toskánska, ktorá obsahuje najmenej 80% hmotnostného podielu tejto starej odrody.
Prečítajte si aj článok: Vintage – určuje ročník kvalitu vína?
Vína spomenuté v tomto článku predstavujú všeobecný príklad rozsahu chutí nachádzajúcich sa v mnohých vínach. Pri vínach sú spomenuté tiež alternatívne odrody, ktoré pri podobnom spracovaní svojim štýlom chutia podobne. Čiže ak obľubujete víno z vybranej odrody, pravdepodobne vám budú chutiť aj jeho alternatívy.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvigninn je plné červené víno pochádzajúce z Francúzska. Dnes je to jedna z najpopulárnejších odrôd na svete. Vína majú plnú chuť s výraznými trieslovinami a dlhotrvajúcim korenistým zakončením.
Prečítajte si aj článok: Modré odrody – Cabernet Sauvignon
» Chuť: višňa, čierne ríbezle, céder
» Štýl: plné červené víno
» Kombinovanie s jedlom: jahňacie, hovädzie mäso, údeniny, tvrdé syry ako zrelý čedar a Pecorino.
Alternatívy:
» Merlot – ľahšie a jemnejšie s výraznejšou višňovou chuťou
» Cabernet Franc – pikantnejšie s výraznejšou chuťou červenej papriky a byliniek
» Carménére – (Chile) ľahšie s výraznejšou chuťou červenej papriky a višní
» Bordeaux Blend – zmes pozostávajúca najmä z odrôd Cabernet Sauvignon a/alebo Merlot, Cabernet Franc, prípadne Petit Verdot z Bordeaux
» Sangiovese – (Taliansko) korenistejšie s viac bylinnou chuťou a chuťou višňového koláča
Syrah
Syrah je plné červené víno pôvodom zo Sýrie. Vína sú plné, s výraznou ovocnou chuťou a jemnými trieslovinami, ktoré klesajú do hladkého zakončenia. Syrah sa bežne mieša s Grenache a Mourvédre pre vytvorenie červenej zmesi Rhône.
» Chuť: čučoriedky, slivky, korenie, tabak
» Štýl: plné červené víno
» Kombinovanie s jedlom: jahňacie, hovädzie, údené mäso, americké, francúzske a slané syry z oblasti Stredozemného mora, napríklad feta, tvrdé syry ako biely čedar a Manchego.
Alternatívy:
» Malbec – (Argentína) ľahšie a jemnejšie, so silnejším slivkovým zakončením
» Petit Syrah – (Spojené štáty) plnšie a s výraznejšími trieslovinami s čučoriedkovou príchuťou
» Monastrell (Mourvédre) – (Španielsko) plnšie, s dymovou arómou
» Pinotage – (Južná Afrika) plnšie, s dymovou arómou
Zinfandel
Zinfandel (alebo Primitivo) je stredne plné červené víno pochádzajúce z Chorvátska. Vína sú ovocné a korenisté so strednou dĺžkou zakončenia. Zinfandel je modrá odroda, ktorá je viac známa ako ružové víno White Zinfandel.
Prečítajte si článok: Ružové víno – pár vecí, ktoré by ste o ňom mali vedieť
» Chuť: jahody, čučoriedky, koreniny, sladký tabak
» Štýl: stredne plné červené víno
» Kombinovanie s jedlom: kuracie, bravčové, marinované mäso, jahňacie, hovädzie, grilovanie, talianske, americké, čínske, thaiské, indické syry s plnou chuťou ako čedar a tvrdé syry ako Manchego.
Alternatívy:
» Grenache – ľahšie a menej korenisté s chuťou malín
» Tempranillo – (Španielsko) menej ovocné a viac trieslovinové, s čerešňovou príchuťou
» Zmes Rhône – zmes Grenache, Syrah a Mourvédre z doliny rieky Rhône vo Francúzsku.
» Carignan – ľahšie, so šťavnatejšou chuťou červených plodov
Rulandské modré (Pinot Noir)
Rulandské modré je ľahké suché červené víno z Francúzska. Vína chutia trochu ako ovocný koláč s explóziou ovocia, ktorá vedie k dlhému jemnému zakončeniu.
» Chuť: čerešne, brusnice, klinčeky, huby
» Štýl: ľahké červené víno
» Kombinovanie s jedlom: kuracie, bravčové, kačacie, údené mäso, francúzske a nemecké krémové omáčky, mäkké syry, orieškové stredne tvrdé syry ako Gruyére.
Alternatívy:
» Gamay (alebo Beaujolais) – (Francúzsko), ľahké, šťavňatejšie a v dochuti viac trpké
Chardonnay
Chardonnay je suché, plné biele víno z Francúzska. Keď dozrieva v dubových sudoch, chutí krémovo a maslovo. Bez dubových sudov sú vína ľahšie a pikantnejšie, s výraznejšou jablkovou-citrusovou príchuťou. Chardonnay je tradičné Burgundské biele víno.
» Chuť: karambola, žlté jablko, maslo, krieda
» Štýl: plné biele víno
» Kombinovanie s jedlom: homár, krab, krevety, kuracie, bravčové mäso, huby, francúzske krémové omáčky, mäkké syry ako trojitý smotanový hermelín, stredne tvrdé syry ako Gruyére.
Alternatívy:
» Sémillon – ľahšie, s príchuťou citrusov a žltého melóna
» Viognier – viac sviežej vône a vanilkovej chuti
Prečítajte si článok Semillon a Sauvignon – obnovujeme ich slávu na Slovensku
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc je suché, ľahké biele víno z Francúzska. Vína sú korenisté, s typickou chuťou byliniek a ovocia. Odroda Sauvignon Blanc je predkom odrody Cabernet Sauvignon.
» Chuť: egreše, medový melón, maracuja, tráva
» Štýl: ľahké biele víno
» Kombinovanie s jedlom: ryba, kuracie, bravčové, teľacie mäso, mexické, vietnamské, francúzske bylinkové kozie syry, orieškové syry ako Gruyére.
Prečítajte si aj článok: Biele odrody – Sauvignon Blanc
Alternatívy:
» Vermentino – z Talianska
» Verdejo – zo Španielska
» Veltlínske zelené – z Rakúska
» Colombard – z južného Francúzska
Rulandské šedé (Pinot Grigio, Pinot Gris)
Rulandské šedé je suché, ľahké biele víno pochádzajúce zo severného Talianska a Francúzska. Vína sú korenisté, hasia smäd a zvyčajne obsahujú menšie množstvo alkoholu – 12%.
» Chuť: citrónová kôra, medový melón, nektarinka, biela broskyňa
» Štýl: ľahké biele víno
Alternatívy:
» Albariño – zo Španielska
» Soave – odroda Garganega, víno z Talianska
» Muscadet – odroda Melon de Bourgogne, víno z Francúzska
Rizling rýnsky (Riesling)
Rizling je polosuché až polosladké aromatické biele víno (existujú tiež suché varianty) pochádzajúce z Nemecka, kde je jedným z najvýznamnejších vín. Vína sú osviežujúce, s chuťou ovocia a sladkosťou podobnou citrónu a medu. Rizling sa považuje za víno so zvyškovým cukrom nízkym obsahom alkoholu, 9-10%.
» Chuť: limetka, jablko, včelí vosk, med
» Štýl: aromatické, sladké biele víno
» Kombinovanie s jedlom: kuracie, bravčové, kačacie, morčacie, marinované mäso, indické, thaiské, vietnamské, marocké, nemecké syry s jemnou kôrou a fondue
Alternatívy:
» Muscat Blanc (Moscato) – sladšie s chuťou kandizovaných hrušiek
» Gewürztraminer – bohatšie, s výraznejšou chuťou ruží
» Torrontés – menej sladké s výraznejšou broskyňovou a ovocnou arómou
» Chenin Blanc – menej sladké s výraznejšou jablkovou arómou
Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.
Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.