Škola vína

Modré odrody: Cabernet Franc

Cabernet Franc je tradičná, starobylá muštová odroda, za pravlasť ktorej sa považujú španielske Pyreneje. Slávu si však získala vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí.

V regióne Bordeaux sa používa najmä na výrobu svetoznámych kupáží. Spolu s Merlotom a Cabernet Sauvignon vytvárajú nezameniteľné Bordeaux vína, predovšetkým na pravom brehu rieky Gironde, v regiónoch St. Emilion a Pomerol.
Cabernet Franc je jedným z rodičov odrody Cabernet Sauvignon (spolu so Sauvignon Blanc) a je tiež predchodcom takých odrôd ako je Carmen?re, Malbec a Merlot.

Prečítajte si aj Modré odrody: Merlot

Aj keď bola táto odroda zatlačená do úzadia svojím nasledovníkom Cabernet Sauvignon, milovníci vína na ňu nedajú dopustiť. Má silnejšiu arómu a herbálne tóny, nižší obsah kyselín a tanínov. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa používa v kupážach s Cabernet Sauvignon, kde zmierňuje jeho divokosť a tanínovú hrubosť.

Charakteristika odrody

cabernet franc
Je jednou z desiatich najrozšírenejších modrých odrôd na svete. V Európe sa okrem Francúzska a Talianska sa pestuje najmä v Španielsku, Nemecku, Švajčiarsku, Bulharsku, Slovinsku a Chorvátsku. Mimo Európy je to najmä Nový Zéland, Austrália a Južná a Severná Amerika. Na Slovensku sa pestuje najmä v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti a vo Vrábeľskom regióne.
Pre neskoré dozrievanie vyžaduje najteplejšie vinohradnícke stanovištia, najmä dokonale oslnené a dostatočne teplé svahovité pozemky. Požiadavky na pôdu nemá vysoké, darí sa mu aj v menej výživných suchších pôdach. Je stredného až bujného rastu s dobrou odolnosťou voči mrazu. Strapec je stredne veľký s malými guľatými bobuľami modrej farby, v ktorých sa objavuje typická aróma pripomínajúca čierne ríbezle.

Prečítajte si Výroba vína s inovatívnymi technológiami – ruže vo viniči nie sú na okrasu

Charakteristika vína

Cabernet Franc je plné aromatické víno so svetlejšiu červenou farbou a jemnými tanínmi. V závislosti od spracovania, chuťový profil Cabernetu Franc môže byť ovocný a aj viac herbálny v porovnaní s Cabernet Sauvignonom. Z aróm prevláda slivka, malina, čerešňa, ríbezle, fialka, paprika, čierne korenie, tabak, grafit.

Cabernet Franc a servírovanie

Odporúčaná teplota na podávanie je 17-18 ° C.

Gastronómia

Cabernet Franc sa výborne kombinuje s jedlom. Skúste ho servírovať k jahňaciemu, mastnejšej úprave hydiny, bravčovému pečenému mäsu. Taktiež sa hodí k zrelým syrom, paradajkovým omáčkam a mediteránskej kuchyni.

V našej pivnici pre vás pripravujeme Cabernet Franc, ktorý zreje v Bordeaux zmesi a z vinárstva TAJNA ho budete môcť ochutnať začiatkom budúceho roka.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.


Zdroj obr.: dreamstime.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *