Merlot vo francúzštine znamená malý drozd a je jednou z najobľúbenejších modrých odrôd. Je známy pre svoju ľahkosť a dobré kombinovanie s jedlom. Patrí medzi vína, ktoré by mal každý milovník vína určite ochutnať.
Predpokladá sa, že prvýkrát bola odroda použitá na výrobu vína na konci 18. storočia, kedy francúzsky vinár v oblasti Bordeaux formálne označil odrodu ako prísadu do svojej Bordeaux zmesi. Od tohto okamihu sa odroda Merlot rozšírila v Bordeaux a stala sa známou pre svoje jedinečné schopnosti pridať jemnosť a šťavnatosť ovocia vínu, keď sa pridala k inej regionálnej odrode, predovšetkým ku Cabernetu Sauvignon. Kombinácia Cabernet Sauvignon a Merlot sa navzájom tak skvele dopĺňajú, že sa stali hlavnými ingredienciami pre svetoznámu Bordeaux zmes, vyhľadávanú väčšinou svetových konzumentov vína.
Charakteristika odrody
Odroda pochádza z oblasti Bordeaux a je jednou z najpestovanejších modrých odrôd na svete. Vyššiu kvalitu dosahuje v teplejšom a suchšom podnebí a vyhovujú jej viac skalnaté a na živiny chudobnejšie pôdne typy. Bobule Merlotu majú tenkú svetlejšiu šupku, s nižším obsahom trieslovín a sú trocha náchylné k hnilobe. Výsadba Merlotu je najznámejšia vo Francúzsku v Bordeaux, najmä v severnom Bordeaux, pri rieke Gironde, kde tvorí základ vín zo St. Emilionu a Pomerolu. Vo svojej vlasti sa nazýva aj Médoc Noire.
Prečítajte si aj: Ako hrozno u nás spracovávame
Charakteristika vína
Merlot je víno rubínovej farby, plné, harmonické, ovocné s vyšším obsahom alkoholu. Vďaka jeho plnej vôni a jemnosti ho Francúzski vinári používajú do kombinácie s výraznejšími, drsnejšími odrodami ako Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir alebo Syrah. Typickou arómou Merlotu je čierna ríbezľa, slivka a čerešne, v dochuti má jemný nádych po čokoláde. Merlot má relatívne málo kyselín a trieslovín, čo mu dáva hladkú, zamatovú a sviežu chuť. Obsahuje najmenej 13,5% obj., ale môže dosiahnuť 14,5% obj., a to najmä ak sa pestuje v teplejšom podnebí, ako je Austrália, Kalifornia alebo v Čile.
Merlot Rosé, ročník 2017
Víno svetlej ružovej farby vyrobené samotokom z modrého hrozna odrody Merlot. Atraktívna vôňa drobného červeného ovocia pripomína zmes prvých malín a dozrievajúcich májových čerešní s notou mladých zelených ríbezľových lístkov. Chuť je harmonická k vôni, zaujme pôvabnou ovocnou kyselinkou, ktorá je v dochuti pekne zaguľatená jemnou stopou zvyškového cukru.
Ročník 2017 je v Tajnej z pohľadu kvality ružového vína nad očakávania veľmi dobrým. Rosé z Merlotu si od začiatku spracovania v mušte udržalo vyššie kyseliny, čo sme využili najmä pri šetrnom a rýchlom spracovaní po odstopkovaní, s obmedzeným účinkom kyslíka. Ružové víno si tak zachovalo veľa príťažlivých primárnych aróm po ovocí a lahodnú šťavnatosť.
Merlot a servírovanie
- Odporúčaná teplota na podávanie je 17 – 19° C
Dobrý Merlot si vynikne pri výraznom mäse ako je hovädzina a divina, ako aj korenené a ochutené červené mäsá. V niektorých prípadoch sa môže kombinovať aj s grilovaným lososom, hodí sa aj k hutnému rizotu a cestovinám s boloňskou omáčkou. Zo syrov sa k Merlotu hodia najmä vyzreté plesňové syry, s modrou i bielou plesňou.
Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.
Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.
Zdroj obr.:dreamstime / unsplash