Počas vrcholiacej jesene uzrie každoročne svetlo sveta mladé víno. Po úspešných oberačkách sa hrozno starostlivo spracovalo, fermentovalo a vinári využili všetky svoje tajné postupy a recepty, aby priniesli svojim zákazníkom opäť veľkolepý zážitok. Avšak, hoci vinári môžu z tankov ponúkať  plody svojej práce takmer okamžite, oficiálne označenie „mladé víno“ má  svoje pravidlá. Zákon povoľuje uviesť mladé vína na trh vo fľaši až od prvého novembrového pondelka. Naplnené musia byť najneskôr do 31. decembra. 

Keďže sezóna mladého vína je na spadnutie, pripomeňme si tie najznámejšie, ktoré sa spájajú s menami dvoch svätých.

Svätomartinské víno

S príchodom Martina na bielom koni sa neočakáva len prvý sneh, ale aj pravé svätomartinské víno. Hoci pri klimatických zmenách nám sneh už nikto nezaručí, 11. november je stopercentnou zárukou, že vinári otvoria svoje pivnice, aby si milovníci vína mohli pochutnať na víne s týmto označením. Ale pozor, prívlastok pravé svätomartinské nemá každé. O tom, či získa etiketu s typickým bielym jazdcom v červenom poli rozhoduje prísna degustačná komisia, resp. nadpolovičná väčšina všetkých členov. 

Počet prihlásených vín sa pohybuje približne medzi 200 až 250 záujemcov, počet miest pre úspešných nie je obmedzený. Znalci priemerne nechajú prejsť okolo 80 percent vín.Víno musí byť vyrobené iba zo štyroch povolených odrôd. Z bielych odrôd sú to Müller Thurgau a Veltlínske červené, ružové a červené vína musia byť z odrôd Modrý Portugal a Svätovavrinecké. Tieto mladé vína sa vyznačujú svojou ľahkosťou a sviežosťou, preto od nich neočakávajte „ silné grády“. Svätomartinské víno zvykne obsahovať 12, maximálne však 13,5%  alkoholu. 

Tradícia svätomartinského vína je bežná najmä u našich západných susedov- v Rakúsku a Česku. V Česku je sviatok Svatomartinských vín obrovská spoločenská udalosť, ktorou žije celá krajina. Tradíciu finančne podporuje štát, ale aj samotní českí vinári, ktorí musia platiť poplatok za každú fľašu do spoločnej kasy.

Prečítajte si tiež: Zoznámte sa s prémiovými novinkami vinárstva Tajna

Svätokatarínske víno

Významným dôvodom na oslavu vína v posledných mesiacoch roka je na Slovensku predaj svätokatarínskeho vína. To je viac menej odpoveďou na svätomartinské víno, ktoré je doménou v susedných krajinách. U nás sa toto označenie zaviedlo v roku 2011. Myšlienka slovenského ekvivalentu francúzskeho Beaujolais sa ujala a každoročne počet výrazne stúpa. Mladé kvalitné svätokatarínske víno má tiež obmedzený zdroj odrôd. Ide o skoro zrejúce odrody Irsai Oliver, Sauvignon,  Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínske červené skoré.  Ružové Svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd Svätovavrinecké,  Modrý Portugal, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon a Svätovavrinecké. Červené svätokatarínske víno môže byť vyrobené z odrôd  Svätovavrinecké a Modrý Portugal, či značkový Dornfelder. Červené svätokatarínske víno je však ojedinelé, pretože tmavé odrody si zväčša vyžadujú dlhší čas zrenia.

 Aj tieto vína podliehajú certifikácii. Koncom októbra musia prejsť prísnymi chuťovými pohárikmi degustačnej komisie, ktorej výber je garanciou kvality. Každé víno sa musí preukázať technologickou čistotou, ovocnou chuťou a ideálnym pomerom cukrov a kyselín. Systematická práca na projekte  mladých slovenských vín viedla k tomu, že  sa zjednotili ceny aj etikety na Svätokatarínske vína, aby ich zákazník ľahko rozoznal.

Prečítajte si tiež: Tajomstva starých koreňov ako chutí staré víno

Prvý novembrový pondelok je tu čo nevidieť, takže buďte pripravení. Šancu pochutnať si na tých najlepších mladých vínach a ešte aj pod patronátom svätých si nemôže pravý milovník vína nechať ujsť. A nezabudnite, čaro mladého vína, tak ako mladosť, rýchlo pominie. Preto sa odporúča toto víno skonzumovať  do začiatku jari.