Škola vína

Tajomstvá starých koreňov – ako chutí staré víno

Vinič hroznorodý je starší ako ľudstvo samo. Odkedy však ľudia objavili chuť jeho plodov a možnosti spracovania, stali sa nerozlučnou dvojicou. Rokmi vinári zdokonaľovali spôsoby pestovania, šľachtili rastliny a stále sa snažia o to, aby najobľúbenejší produkt z viniča získal dokonalú chuť. Keď sa majiteľom vinohradu podarí vypestovať odrodu s ideálnymi vlastnosťami, pokúšajú sa uchovať vinič pri živote celé generácie. Nie je teda výnimkou, ak niektoré vinohrady dosiahnu v rokoch svojho fungovania trojciferné číslo.

Starý vinič môže mať 40 alebo aj 120 rokov

Pojem starý vinič resp. old vine sa objavuje na množstve etikiet, najčastejšie na odrodách Zinfandel alebo Petite Sirah. Na rozdiel od niektorých výrazov uvedených na štítkoch neexistuje žiadna právna definícia pojmu “starý vinič”. Skutočnosťou je, že údajný starý vinič môže mať 40 alebo aj 120 rokov. Mnohým preto napadne, že ide iba o marketingový ťah, ktorý má v konzumentovi vyvolať pocit, že pije niečo výnimočné za veľa peňazí. Ak ste nikdy nekúpili fľašu vína “old vine”, vyberte tú, ktorá obsahuje skutočný dátum vysadenia viniča, ktorý je často uvedený na zadnej strane etikety. To vám môže zaručiť, že vaše prvé skúsenosti s vínom zo starého vinohradu nebudú len marketingovým faux pas. Ako sa však reálne vek viniča odráža na chuti a vlastnostiach vína?

Aj víno vekom múdrie

Všeobecne platí tvrdenie, čím starší vinič, tým lepšie víno. Ak je to pravda, prečo je to tak? Keď sa vysadí vinohrad, trvá asi dva až tri roky, kým začne produkovať ovocie životaschopné na výrobu vína. Počas tohto obdobia sa vinič neustále rozvíja. Ako roky ubiehajú, výsadba viniča sa stáva vyspelejšia a prispôsobivá okoliu. Dalo by sa povedať, že čím je vinič starší, tým je múdrejší. Keďže vinič rastie aj smerom do hĺbky, často dosiahne hlavným koreňom aj hĺbku 10 metrov. Tak prechádza mnohými rôznymi vrstvami pôdy. Každou novou vrstvou získava rastlina vlastnú osobitosť a úroveň, ktoré mladý vinič jednoducho nemá odkiaľ získať. Týmto spôsobom sú mladé vína často „monofónne“, zatiaľ čo staré vína si môžete vychutnať „stereo“. Odborníci sa zároveň zhodujú, že strapce hrozna, ktoré zrejú na rastline starej niekoľko desaťročí, sú redšie, produkujú menej ovocia a pomer šupy k dužine sa zvyšuje. Výsledkom sú bobule s koncentrovanejšou chuťou. Nevýhodou je, že vekom rastliny strácajú produktivitu, a tým kvalitné ovocie stúpa na cene.

Zradná vlhkosť

Starší vinič si vie lepšie poradiť aj s vlahou, ktorú mu zem poskytuje. Mnohí vinári majú skúsenosť s viničom, ktorý pohltil vlhkosť z pôdy až do tej miery, že zanikla akákoľvek šanca na kvalitnú výrobu vína. Tento prípad je zvyčajne viac problémom nových vinohradov ako starších rastlín. Prečo? Plytké korene nových výsadieb majú sklon pohlcovať vodu oveľa rýchlejšie a efektívnejšie ako starý vinič, keďže dažďová voda to nedosiahne až k hlbším koreňom, ktoré sa nachádzajú v starých vinohradoch. Rovnaká schéma platí aj počas nadmerne suchých rokov, kedy mladšie viniče zvyčajne nedostávajú vlhkosť, ktorú potrebujú, aby sa im darilo. Starý vinič je schopný odbočiť do vyčerpaných zásob vlhkosti, a preto je často považovaný za “múdrejší”, ako mladý vinič.

Zdroj titulného obr.: Dreamstime

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *