Darčeky, Kultúra vína

Ideálny pár existuje – víno a čokoláda

víno a čokoláda

Víno alebo čokoláda? Čomu dať prednosť? Čo tak víno a čokoláda?

Pre niekoho to môže byť priam Sofiina voľba. Oba tieto dary, ktoré nám príroda poskytla sú rozdielne a pritom majú toľko spoločného. Spája ich skvelá chuť, opojné účinky, prínos energie a príjemných pocitov. A pri oboch zároveň platí, že menej je viac a kvalita má presahovať kvantitu.

Víno a čokoláda – neodolateľné spojenie

Prečo si nedopriať obe pochúťky naraz? Pôžitok z tejto kombinácie môže byť neopísateľný. Víno aj čokoláda majú rôzne odtiene chutí a príchutí, vôní, intenzity, majú širokú škálu druhov a odrôd. Rozsah a variácia druhov týchto dvoch delikates hádam nemá hranice. Ak sa rozhodnete skombinovať víno s čokoládou, môžete sa rozhodnúť, či chcete, aby ich chute boli v harmónii, alebo zatúžite po kontraste. Ideálne je, keď sú chute a arómy v súlade a podporujú sa navzájom. Pokus o dokonalé spojenie sa dostal tak ďaleko, že dnes už niektorí producenti vyrábajú čokoládu na mieru ku konkrétnemu druhu vína.

Ako kombinovať?

Všeobecne však platí, že horkejšie čokolády s vysokým obsahom kakaa si rozumejú s ťažším červeným vínom. Biele vína sa naopak hodia k čokoláde s príchuťou alebo výraznejšou arómou. Premenené na odrody, k čokoláde sa najviac hodia intenzívne a aromatické portské, Madeira a Sherry. Jemnejšou verziou sú klasiky ako Merlot, Chardonnay, či Cabernet.

Pomôckou pri kombinovaní sú aj vlastnosti vína uvedené na etikete. Ak chuť vína obsahuje napríklad stopy orechov alebo lesného ovocia, čokoláda s takouto príchuťou túto arómu pekne zvýrazní. Rozšírený je mýtus o jahodách a sekte. Sladké jahody popravde úplne neladia so suchými bublinkami. Nabudúce ich skúste skombinovať radšej s polosladkým vínom. Rozdiel si budete pochvaľovať.

Návod na po(u)žitie

Hovoríte si, čo už na jedení čokolády a pití vína môže byť zložité? Postup ako si vychutnať víno a čokoládu naraz je jednoduchý, no možno ste o ňom ešte nepočuli. Kocku čokolády si nechajte v ústach mierne roztopiť na podnebí, aby sa teplom uvoľnili všetky chute. V tejto správnej konzistencii zapite mierne rozpustenú čokoládu vínom a nechajte obe zložky splynúť do dokonalej harmónie. Účinok spojenia vína a čokolády spoznáte okamžite po prvom súste. Vaše chuťové bunky poskočia blahom.

Víno a čokoláda – zdravie, ktoré chutí

Teba mať však na pamäti, že nadmerná konzumácia alkoholu a sladkostí sa nepriaznivo odzrkadlí na ľudskom zdraví aj postave. Okrem potešenia pre chuťové zmysly má však táto dvojica v rozumnej miere aj oveľa pozitívnejšie „vedľajšie účinky“. Ak uprednostníte kvalitný variant, dá sa zodpovedne povedať, že táto kombinácia predĺži váš život. Resveratrol, ktorý obsahuje víno aj čokoláda, má protinádorové účinky a chráni kardiovaskulárny systém. Resveratrol zároveň pomáha spomaliť starnutie mozgu a udržuje jeho funkcie. Čokoláda aj víno pôsobia aj ako afrodiziakum, takže ak tento tandem darujete svojej polovičke, je možné, že sa vám to vráti v podobe príjemne stráveného večera.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *