Zaujímavosti

Malý ťahák pre vinárskych laikov

Nielen víno, ale aj svet okolo neho vie byť niekedy pekne zložitý. Množstvo pojmov a odborných termínov môžu zamotať hlavu nejednému konzumentovi viac ako samotný alkohol. Veľa milovníkov vína si osvojilo termíny, ktoré sú s vínom spojené, ale aj naďalej na nich striehnu nové a nové slová. Prípadne sa stáva, že používajú niektoré pojmy nesprávne, alebo si ich zamieňajú. Preto si spravíme v niektorých základných informáciách a faktoch z oblasti vinárstva veľké upratovanie.

Šumivé nerovná sa perlivé

Nie sú bublinky ako bublinky. Mnohí konzumenti vína sa mylne domnievajú, že všetky bublinkové vína sú rovnaké a nevidia zásadné rozdiely. Medzi vínom šumivým a perlivým je rozdiel v kvalite a v spôsobe vytvorenia oxidu uhličitého. Šumivé vína sa získavajú druhotným kvasením tichých vín. Počas tohto procesu vznikajú prirodzene bublinky, ktoré šteklia naše chuťové poháriky. Perlivé víno vzniká z tichého vína sýtením oxidom uhličitým z tlakovej fľaše.

Prosecco, šampanské či sekt?

Tieto tri slová rozhodne nie sú synonymá. Už sme si ujasnili, že šumivé víno je nadradené perlivému. Podobní nevlastní súrodenci sú prosecco, šampanské a sekt. Šampanské je označenie pre sekt, ktorý pochádza len z oblasti „Champagne“ na severe Francúzska. Šumivé vína pochádzajúce z iných oblastí sa označujú ako crémant alebo sekt. Čoraz obľúbenejšie Prosecco je zase konkrétny druh talianskeho bieleho šumivého vína, ktoré sa vyrába v deklarovanej oblasti pôvodu.

tajna sekt a kvety

Vek vína

Mnoho ľudí má zmätok vo veku vína. Ročník je údaj, kedy bolo hrozno pre dané víno pozbierané. Aby mohlo byť víno vo Francúzsku, USA a Kanade označené daným ročníkom, musí byť vyrobené z 95 % z hrozna dopestovaného roku zberu. Vína z iných častí sveta môžu obsahovať 15-25 % podielu vína vyrobeného z hrozna zberaného v iných ročníkoch ako je uvedené na etikete. Ročník napovie veľa o kvalite vína. Ak sú však vinári zruční, aj z nie veľmi kvalitného hrozna môžu vyrobiť kvalitný nápoj.

Mladé víno

Mladé víno je produktom primárnej fermentácie hroznového muštu po tom, ako skončí prvá fáza, ktorej hovoríme tvorba vína. Víno sa ešte čistí a pomaly formuje, cítiť z neho ešte nezrelosť, ale aj výrazné hroznové chute a vône. Je iskrivé, ľahké a svieže, s ovocnými tónmi. Ak chce vinár vytvoriť mladé víno, musí s týmto zámerom spracovávať hrozno a použiť správne enologické postupy. Mesiacom, kedy nastáva čas ochutnať mladé víno, je november a spotrebovať by sa malo spravidla do pol roka.

Barikové víno

Barik, alebo originálne „barrique“, je pomenovanie pre 225-litrový sud z dubového dreva, ktorý určený na skladovanie a zrenie vína. V sudoch môže zrieť biele aj červené víno, pričom získava špecifické aromatické látky, ktorých charakter závisí od pôvodu a spracovania dreva. V minulosti vinári testovali viacero botanických druhov drevín, ale práve dub v spojení s vínom vytvára tú najlepšiu kvalitu. Jeden sud sa môže použiť na zrenie vína typu barrique maximálne trikrát. Sudy, ktoré doslúžili na tvorbu vína sa následne často používajú na zrenie iných kategórií vína alebo iného alkoholu, ako napríklad rumu alebo whisky.

Taníny, triesloviny

Tieto dve slová znamenajú jedno a to isté. Ide o polyfenolické zlúčeniny nachádzajúce sa v šupke hrozna, stopke a jadierkach. Polyfenoly vo vínach spôsobujú, že na jazyku a v ústnej dutine cítime vo víne trpkosť. Ich koncentrácia sa líši v závislosti od technológie procesu výroby vína. Taníny majú pozitívne účinky. Pôsobia na organizmus ako antioxidanty, posilňujú imunitný systém, majú protizápalové a antimikrobiálne účinky, zvyšujú absorpciu vitamínu C, znižujú hladinu cholesterolu, krvný tlak a riziko vzniku nádorov.

Vznik rosé

Ak niekto otvorí fľašu červeného a bieleho vína, spojí ich v jednom pohári a podá vám ho ako ružové, utekajte! Procesov na výrobu ružového vína je viac, sú však veľmi podobné výrobe bieleho vína. Najbežnejší spôsob výroby rosé sa zakladá na šetrnom pomletí modrých bobúľ hrozna, ktoré sa na približne 4-5 hodín nechajú naležať. Za tú dobu sa zo šupiek uvoľní presne toľko farbiva, aby víno získalo príťažlivý odtieň ružovej farby.

Cuvée, kupáž

V tomto prípade ide o označenie jedného druhu vína. Hovoríme o víne, ktoré je výsledkom spojenia viacerých druhov vín. Zväčša sa sceľujú dve alebo tri, existujú však kombinácie až trinástich odrôd. Cieľom je dosiahnutie toho najlepšieho výsledku pri spojení špecifických vlastností rôznych odrôd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *