Novinky, Škola vína

CUVÉE SECRET RESERVA 2015 – najlepšie červené víno 12. ročníka Národného salónu vín SR

cervene vino, hrozno, ohra, flaska

Je nám cťou oznámiť všetkým milovníkom veľkých červených vín zo Slovenska dobrú správu! V predpremiére En Primeur uvedenia nášho červeného vína Cuvée Secret Reserva 2015 sme získali najvyššie možné ocenenie odbornej jury Národného salónu vín Slovenskej republiky. Naše prvé veľké červené cuvée plánujeme uviesť do predaja už priebehu októbra 2017.

Názov Cuvée Secret Reserva má jednoduchú symboliku. Secret je medzinárodným ekvivalentom pôvodu vína z Tajnej. Reserva odkazuje na um, profesionálnu zručnosť vinohradníka a vinára pri spracovaní hrozna veľkého ročníka, a v neposlednom rade aj pomalé zrenie červeného moku v dubových sudoch. Ide o víno svedomito pripravené do dlhého a úspešného života. Označenie Cuvée vysvetľuje, že jedinečné vlastnosti tohto vína vznikli práve vďaka majstrovskému spojeniu rôznych podielov výnimočných odrodových vín, ktoré pochádzajú z hrozna nášho vinohradu Sari.

etiketa, vino, hrozno, vinohrad

Pracovali sme prakticky so štyrmi skvelými odrodami, ktoré dali zrod nášmu víťazovi. Výslednú kupáž (anglicky blend) sme určili na základe postupných degustácií v priebehu dozrievania jednotlivých vín s tímom našich odborníkov v takom pomere, aby sa ich vlastnosti umocnili a dali vám možnosť zažiť čaro veľkých francúzskych vín zrodených priamo na Slovensku. Červené víno Cuvée Secret Reserva tvorí kupáž vín ročníka 2015 v zložení 39 % Cabernet Sauvignon, 39 % Merlot, 20 % Cabernet Franc s dodatkom „korenia“ v podobe tajomnej ingrediencie – 2% domáceho novošľachtenca Dunaj.

Cuvée je rôznorodosť chutí

Na Slovensku sa na cuvée stále pozeráme nedôverčivo. A robíme chybu, lebo práve cuvée dáva možnosť vinárom vytvárať skvelé receptúry, a tým aj originálnu rôznorodosť chutí. Samozrejme len za podmienky, že sú to poctiví vinári používajúci kvalitné “ingrediencie”.

K svetovo najuznávanejším patrí Bordeaux Cuvée. Toto označenie nie je technologický ani legislatívny pojem. Neexistujú žiadne špecifické požiadavky, nemusí byť zachovaný percentuálny pomer a nie je ani stanovený spôsob fermentácie. Červené víno môže byť označené za Bordeaux cuvée, ak je vyrobené zmiešaním najmenej dvoch z viacerých povolených odrôd typických pre apelácie Bordeaux, najčastejšie z Merlotu a Cabernet Sauvignonu.

  • Cabernet Sauvignon a Merlot

Dôvodom, prečo práve tieto odrody tvoria základ Bordeaux cuvée, sú rozdiely v ich chuti, ktoré sa výborne dopĺňajú v závislosti od miesta ich pestovania. Merlot svojou ovocnosťou a nízkym obsahom trieslovín zjemňuje drsnejšie vína. Cabernet Sauvignon zas vínam dodáva korenistú príchuť a výraznejšie triesloviny (Cabernet Sauvignon sa vyznačuje malými tučnými bobuľami hrozna. To je jeden z dôvodov, prečo jeho vína obsahujú tak veľa trieslovín).

  • Cabernet Franc

Slávu si získal vďaka pestovaniu vo francúzskom Bordeaux, o čo sa zaslúžil kardinál Richelieu v 17. storočí. Aj keď bola táto odroda zatlačená do úzadia svojím nasledovníkom Cabernet Sauvignon, milovníci vína na ňu nedajú dopustiť. Má silnejšiu arómu a herbálne tóny, nižší obsah kyselín a tanínov. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa používa v kupážach s Cabernet Sauvignonom, kde zmierňuje jeho divokosť a tanínovú hrubosť.

  • Dunaj

Dunaj je novovyšľachtená slovenská odroda. Pri jej zrode stála prvá šľachtiteľka vína Dorota Pospíšilová so spoluautorom Ondrejom Korpásom. Niektorými vlastnosťami sa podobá na Pinot noir. Červené víno sa vyznačuje výrazným čokoládovým buketom a intenzívnou tmavou farbou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *