Víno je jeden z najobľúbenejších nápojov, preto niet divu, že väčšina produkcie je určená na rýchlu spotrebu. Menšia časť bielych a červených vín si však najprv oddýchne v sudoch, čím vinár ovplyvní ich výslednú chuť, arómu, vôňu, farbu a štruktúru. Barik alebo barrique je slovo, s ktorým sa stretne každý milovník vína.
Pôvod barikových sudov je vo Francúzskom Bordeaux a barrique nie je nič iné ako dubový sud.
Ale nie hocijaký. Sú to sudy, ktoré majú určitú veľkosť a tvar. Sudy sa vyrábajú z kvalitného dubového dreva v objeme 225 l (Bordeauxský barrique) a 228 L (Burgundský barrique) a vnútro sa vypaľuje na tri stupne. Keďže významom skladovania vína v sudoch je obohatenie vína o vlastnosti dreva, na výrobu týchto sudov sa používa len najkvalitnejšie drevo z Francúzska, Nemecka, Maďarska, Slovinska, USA a Rakúska.
Nesprávne používanie významu barrique
Slovo barrique je medzi vinármi asociované predovšetkým s kvalitnými vínami z Bordeaux a Burgundska, ale výraz „barikové zrenie“ sa často nesprávne používa pre všetky vína zrejúce v malých sudoch, aby ich odlíšili od vín zrejúcich vo veľkých sudoch. Veľkosť suda ovplyvňuje čas a zretie vína – čím menší sud, tým rýchlejšie podlieha víno mikrooxidácii – vlastnosti dreva rýchlejšie prechádzajú do vína a ovplyvňujú farbu, vôňu, štruktúru a chuť. Dĺžka zrenia vína v sude závisí od vinárskeho majstra a dosiahnutie ideálnej kvality je ozajstným umením.
Veríme, že sú to maličkosti, ktoré robia život zaujímavým a príjemným. Vinárstvo TAJNA VINEYARDS & WINERY sa riadi filozofiou, ktorou nie je len víno vyrábať, ale aj poskytnúť milovníkom vína možnosť utiecť od ruchu miest do krásnej prírody, ochutnať kvalitné víno. Ochutnávka vín je aj príležitosť vdýchnuť atmosféru vidieka, v ktorej sa víno rodí.
Možno ste presvedčení, že nie je nad popíjanie dobrého vína pri domácom kozube, kde budete čítať cestovateľské blogy o vínnych cestách a ochutnávkach vín. Možno to naozaj nie je zlá predstava. Ozajstný milovník vína, si nenechá ujsť príležitosť urobiť si výlet do vinohradmi posiateho kraja a zažije vinárstvo TAJNA priamo na vlastnej koži. Tešíme sa na vašu návštevu 🙂
Umenie vinára spočíva v nájdení rovnováhy medzi vínom a sudom, aby víno zo suda natiahlo akurátne množstvo potrebných látok, aby drevo neprekrylo odrodový charakter a arómy a aby z neho „nedrevenel“ jazyk. Ak by tento čas bol príliš dlhý, vône a chute dreva by prekryli odrodovú chuť vína. Čas zrenia v sude môže byť od 6 mesiacov až po 3 roky.
Prečo práve dub
Na zrenie vína sa vyskúšalo viacero druhov dreva, ale práve dub v spojení s vínom vytvára tú najlepšiu kvalitu. Najčastejšie sa používa dub biely, letný, zimný alebo francúzsky. Všetky majú vlastnosti podľa podnebia, kde rastú. Napríklad francúzske duby dodávajú jemnosť a vanilkovú arómu, kým duby zo strednej Európy a Nemecka vytvárajú drsnejšiu chuť.
Najčastejšie medzi barikovými vínami nájdeme plné červené vína. Správne zvolená doba zrenia v sudoch podporí ich chuť a arómu. Biele vína sú obvykle vyhľadávané pre svoju ľahkosť a ovocnosť, ktorá by sa zrením v dubovom sude stratila. Preto sa barikujú len výnimočne a najčastejšie nájdete Chardonnay, Rulandské biele a Rizling rýnsky.
Ako vznikajú arómy, ktoré prechádzajú do vína
Dubové sudy sa zvnútra vypaľujú. V závislosti od intenzity plameňa vznikajú sudy s ľahkým, stredným a silným vypálením. Spôsob vypálenia a pôvod dreva určujú spektrum aromatických a chuťových látok, ktoré sud odovzdá do vína. V prípade barikových vín hovoríme, že majú vanilkovú, dymovú, či mandľovú arómu.
Ak sa barik vypaľuje krátko, 15 minút, výsledné víno je drsnejšie a drevité. Dlhším vypaľovaním získame jemnejšie víno so sladkastou vanilkovou až likérovou príchuťou. Niekedy možno cítiť pečenú alebo dymovú arómu či praženú kávu. Najdlhším vypaľovaním, zhruba trištvrte hodiny, získame karamelovú a kávovú arómu.
Do sudov s najsilnejším vypaľovaním sa dávajú len najlepšie vína, ktoré sa v ten rok vyrobili. Barik možno využiť na zrenie vína maximálne trikrát, nakoľko čím viac sa sud používa, tým menej aromatických látok dokáže víno z dreva získať. Staré barikové sudy sa môžu používať na zrenie obyčajných vín alebo sa z nich vyrobia nové (po trojnásobnom použití sa sud musí rozobrať, vyhobľovať a znovu vypáliť). Ďalšia možnosť je použiť ich na zrenie destilátov. Tie vďaka vyššiemu obsahu alkoholu majú aj vyššiu schopnosť extrahovať látky z dreva.
Prečítajte si aj Sú siričitany vo víne dôvodom pre znepokojenie?
Cenová náročnosť a údržba suda sa premieta aj do ceny vína. Preto ak chcete ochutnať vína, ktoré naozaj zreli v sudoch, počítajte aj s vyššou cenou. Vinári občas poctivé zrenie v sudoch nahrádzajú aromatizovaním – používaním dubových štiepok, ktoré vznikli pri výrobe sudov. Víno síce získa parametre podobné zreniu v bariku a laik to nerozozná, ale skúsený degustátor áno.
Barrique vo vinárstve Tajna – v našej pivnici zrejú barikové vína rôznych odrôd a štýlov.
Biele vína reprezentuje Chardonnay, ktoré sme nedávno plnili do fliaš po viac ako polročnom zrení v 300 l sudoch z jemného francúzskeho duba.
Podobne tomu je aj s modrými odrodami ako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Uvedené tri bordeauxské odrody spojíme do zaujímavého celku, ktorým sa chceme priblížiť filozofii vinárskych majstrov v miešaní cuvée. Veľký dôraz pritom kladieme na výber a použitie správnych sudov, ako aj na dobu zrenia každej zložky vína pred tým ako sa spojí do jedného celku s ostatnými vínami. Okrem už spomenutého francúzskeho duba, využívame aj dub letný, i kombináciu zimného a slavónskeho duba od popredných európskych výrobcov.
Prečítajte si aj Podoby vína – prečo chutí víno každý ročník inak?
Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.
Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.
Zdroj obr.: dreamstime.com / vinotajna