Francúzsky chemik a mikrobiológ Louis Pasteur popisuje vino ako „zdraviu najprospešnejší nápoj“. S týmto vyhlásením možeme súhlasiť, ale tu je namieste otázka, je farba bobúľ podstatná? Je červené víno zdravšie ako biele víno?

Biele víno vs. červené víno

Antioxidanty

Biele víno obsahuje menej antioxidantov ako červené víno. V každom prípade má tiež pozitívny vplyv na kardio systém.

Sila antioxidantov v červenom víne preventívne pôsobí proti srdcovej príhode, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a ochraňuje tepny pred poškodením. Spomeňme predovšetkým dva z nich – flavonoidy a resveratrol (nachádzajúci sa v šupke červeného hrozna), ktorý ničí poškodené bunky a zabraňuje rozmnožovaniu rakovinou postihnutých buniek. Výskum posôbenia resveratrolu na ľudský organizmus pokračuje, ale už terajšie výsledky sú sľubné.

Kyseliny

Kyseliny obsiahnuté v bielom víne (výskum univerzity v New Yorku) rozpúšťajú tenký ochranný plášť zubnej skloviny, čím sa zuby stávajú menej odolné voči poškodeniu kyselinami a prípadnému zafarbeniu.

Výskum univerzít v Pavii (Taliansko) a Laval (Kanada) dokázal, že červené víno ochraňuje zuby, zabraňuje usádzaniu baktérií spôsobujúcich zubný kaz, zlepšuje kvalitu aj poškodených ďasien a posôbí preventívne proti ich deformácii.

Zloženie

Väčšina bielych vín sa vyrába technológiou bez použitia šupiek a zrniek a skrátenou fermentáciou, čím vzniká svetlý nápoj, ľahkej ovocnej chute, ale s takmer žiadnym obsahom tanínov.

Pri výrobe červeného vína sa používajú celé bobule, vrátane šupiek a zrniek. Zrnká červeného vína pôsobia terapeuticky na ochorenia očí, srdca, nervový systém a upravujú cholesterol. Výťažok zo zrniek červeného vína je extrémne bohatý na antioxidanty. Červené vína so „suchou“ chuťou (napr. Cabernet Sauvignon alebo Petite Syrah) majú zvýšený obsah tanínu, ktorý aktívne zmierňuje poškodenia oxidáciou.

červené víno

Víťazom je…

Napriek množstvu prebiehajúcich štúdií na tému zdravotného vplyvu vína na ľudský organizmus, je ťažké jednoznačne označiť víťaza. V každom prípade s nižším obsahom cukru, vyšším obsahom minerálnych látok možno považovať červené víno za zdravšie.


Prečítajte si aj Víno Tajna – zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás


Podľa výskumu inštitútu Linus Pauling je konzumácia vína, a to bez ohľadu na jeho farbu, zdraviu prospešná, znižuje kornatenie ciev o 30%, má vplyv aj na diabetes a srdcové príhody. Hippokrates doporučoval konzumáciu tohto nápoja už 450 rokov pred Kristom. Bez ohľadu na to akú farbu a chuť vína obľubujete, všeobecné odporučenie ohľadom konzumácie vína s prihliadnutím na zdravotné benefity hovorí o pohári vína denne pre ženy bez ohľadu na vek a mužov starších ako 65 rokov.

Červené víno sa odporúča piť hlavne večer, nakoľko upokojuje a podporuje spánok, naopak biele víno podnecuje a zvyšuje aktivitu.

Zdroj obr.: dreamstime.com

E-shop
Magazín