Určite ste sa už stretli s názorom, že odborníci pijú len suché víno pretože je najkvalitnejšie. K sladkým a polosladkým vínam pretrváva rezervovaný postoj a predsudok, že sú len pre diletantov a sú zárukou bolesti hlavy. Je to naozaj tak?

Základom je vždy kvalitné víno

Pokiaľ máte kvaružové víno Cabernet Sauvignon rosé TAJNAlitné víno, ktoré nie je umelo dosládzané, ale cukornatosť pochádza priamo z hrozna, nemáte sa čoho báť. Sladkosť vína určuje obsah zvyškového cukru. Podľa toho ich delíme na suché, polosuché, polosladké a sladké.

Prečítajte si aj Tajný tip na skvelú grilovačku – „grill-friendly“ ružové víno a skvelé jedlo

 

Zostatkový, alebo zvyškový cukor znamená prítomnosť cukru, ktorý zostal po fermentácii (tzn. nebol spotrebovaný kvasinkami pri kvasení) a ovplyvňuje jeho  chuť a arómu. Jednoduché? Nie tak úplne. Existuje veľa suchých vín, ktoré vytvárajú dojem sladkosti, aj keď v nich cukor nie je – vďaka obsahu alkoholu, trieslovín, kyseliny a glycerínu.

 

Delenie tichého vína podľa obsahu zvyškového cukru:
  • Suché vína – obsah zvyškového cukru 0-4 g/l
  • Polosuché vína – obsah zvyškového cukru 4-12 g/l
  • Polosladké vína – obsah zvyškového cukru 12-45 g/l
  • Sladké vína – obsah zvyškového cukru nad 45 g/l

Suché vína

Najbežnejšie hroznové vína, ktoré ľudia pijú k večeri a majú veľmi málo zvyškového cukru:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Pinot Noir
  • Cabernet Franc
  • Syrah
  • Chardonnay
  • Pinot Grigio
  • Sauvignon Blanc
  • Chianti (Sangiovese)

Všetko sú za normálnych okolností suché vína, ak nepijete ich dezertné verzie. Ale existujú aj výnimky z tohto pravidla, ktoré sú spomenuté nižšie.

Často zamieňame ovocnosť za sladkosť

Čiže keď si pýtame odporúčanie na „suchý“ Cabernet Sauvignon alebo Pinot Noir, ktorý by sa hodil k ich jedlu, pravdou je, že obidve tieto vína sú suché. Najpravdepodobnejšie sa dotyčný snaží získať červené víno, ktoré má menej ovocnú chuť, pretože ovocnosť je často nesprávne popisovaná ako „sladkosť“.

Rovnaký problém je pri bielych vínach, akým je napríklad Chardonnay. Bežné Chardonnay je suché, čiže keď si niekto pýta sladké Chardonnay, v skutočnosti má na mysli jeho ovocnú verziu a nie Chardonnay, ktoré zrelo v dubových sudoch dlhšiu dobu.

Výnimky a vína ktoré sa „nevedia rozhodnúť“

Vo svete vína existuje niekoľko vín, ktoré sa takpovediac „nevedia rozhodnúť“, pretože sú „sladkasté“ s rôznym obsahom zvyškového cukru. Sú to vína ako Rizling, Gewürztraminer, biely Zinfandel, Muškát a niekoľko ďalších. Môžu byť úžasné s čímkoľvek, vrátane predjedla a dezertu.

Sú perfektné pre tých z nás, ktorí sa radi hráme s vínami a miešame medzi suchými a sladkými verziami. Všetky tieto odrody môžu byť použité na výrobu čohokoľvek – dezertných vín, polosuchých, polosladkých alebo sladkých. Napriek tomu, aj keď sú označené ako „suché“, zvyčajne sú vždy technicky zaradené k sladkým, lebo obsahujú zvyškový cukor, aj keď iba 2 g/l.

Najbežnejšie vína, ktoré nájdete vo vínnych kartách alebo v obchodoch:

rizling vlašský víno

Rizling (biele)

Nenechajte sa pomýliť, aj suchá verzia je stále veľmi ovocná / kvetinová a všetkými považovaná za sladkastú aj napriek tomu, že je víno suché.

Nemecko produkuje veľmi sladký Rizling, zatiaľ čo francúzska verzia je polosuchá. Napriek tomu, suchá verzia je stále považovaná mnohými milovníkmi vína za sladkú, pretože technicky obsahuje malé množstvo cukru, ktoré môže byť ľahko rozpoznateľné podľa chute. Tiež je extrémne kvetinové, čo veľa ľudí označuje za sladké.

Gewürztraminer (biele)

Gewürztraminer je prirodzene podobný s Rizlingom. Tam, kde rastie Rizling, môžete zvyčajne nájsť aj Gewürztraminer. Obľubujú rovnakú klímu a pochádzajú z Nemecka, avšak Francúzske Alsasko je tiež populárny pestovateľský región.

Gewürztraminer môže byť sladší ako Rizling, ale je prirodzene korenistý. Perfektne sa hodí k údeným jedlám, akými sú šunka, morčacie mäso, alebo ryby.

Prečítajte si aj Odkiaľ pochádzajú arómy vína

Muškát (biele alebo ružové)

Existuje 200 rôznych variácií tejto odrody. V mnohých krajinách je z nej vyrábané suché víno, ale vyrábajú sa tiež dezertné a polosladké. Tieto variácie sú najpopulárnejšie v Amerike, Francúzsku a Taliansku.

Muškát sa najviac pestuje v Taliansku. Vyrába sa z neho tiež populárna šumivá verzia „Moscato d’Asti” a “Asti Spumante”, ktoré sú zvyčajne klasifikované ako polosladké, pretože obsahujú okolo 7-15 g/l cukru.

Biely Zinfandel (biele alebo ružové)

Ďalšie víno podobné polosuchému Rizlingu. Veľa variantov Zinfandelu obsahuje 3-6 g/l zvyškového cukru a môže v nich tiež byť primiešané malé množstvo Muškátu. Zatiaľ čo milovníci suchého vína ohrnú nos, pretože je podľa nich príliš sladký, milovníci sladkého vína budú mat výhrady, že nie je dosť sladký.

Nuž, nedá sa zavďačiť všetkým.

Naša rada preto znie – nemajte predsudky a vyskúšajte rôzne druhy vína. Koniec koncov, niektoré jedlá vyniknú práve v kombinácii so sladšími vínami.

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

Tajna hrozno

Škola vína

degustácia

Kultúra vína

milovník vína

Zaujímavosti o víne

 

 

 

 

 

Zdroj: http://www.tastyvino.com/wine-styles-dry-vs-sweet-exactly/