Záhadný svet vína pod mikroskopom. Neverili by ste, čo uvidíte
Poznáte to sami. Someliér alebo vinár sa so zmrašteným obočím zahľadí proti svetlu do vína a začne o jeho senzorike básniť. Ako keby mal namiesto očí mikroskop. Hádže takými farbami, o ktorých ste nielen po prvý raz počuli, ale ich nikdy v reálnom živote nevideli. Ani keby vám dúha sadla na nos pred oči. Ale to je na víne krásne, rozvíja fantáziu. Čo by ste však vo víne videli pod mikroskopom? Neuveriteľný svet plný záhadných abstraktných a geometrických teliesok.
Kvapky vína podľa havajského astronóma
Na všetko prišiel jeden pán z Havajských ostrovov. Pôvodným povolaním astronóm, ktorého asi nebavilo pozerať sa iba hore na hviezdy a z dlhej chvíle nasmeroval mikroskop na kvapku vína. Konkrétne sa zapozeral do vína z odrôd Beaujolais, Merlot a Zinfandel. Gary Greenberg z havajského inštitútu pre astronómiu už takmer štvrťstoročie vytvára fotografické zväčšeniny nielen vína, ale všetkých úplne obyčajných vecí okolo nás. Na fotografovanie používa trojrozmerný mikroskop, ktorý si vyrobil sám.
Pod mikroskop sa mu tak dostali aj potraviny a nápoje. Nechýbal ani tristonásobne zväčšený pohľad do duše, či pre ateistov tela, červeného Beaujolais a Merlotu a ružového Zinfandlu. Neskutočné zábery uverejnil už dávnejšie britský denník Daily Mail. „Tajomstvá prírody sú ukryté, ak sa však na ne pozeráte zblízka, nájdete ich všade,“ zdôveril pre noviny havajský vedec. „Pri fotografovaní z mikroskopu rozhoduje mnoho rôznych vecí. Je to kvalita šošoviek, svetlo, fotoaparát a typ mikroskopu. Zábery trojrozmerných predmetov sa robia ťažko, pretože mikroskopy dokážu zaostriť len veľmi malú časť ich povrchu. Fotoaparát preto vyfotografuje len kúsok predmetu, ďalšie časti sú už rozostrené. Pokúsil som sa tomu vyhnúť zaostrením predmetu z rôznych vzdialeností. Fotografiu celkom zaostreného predmetu potom urobí až počítačový program zložením niekoľkých čiastkových záberov.“ povedal vedec pre denník.
Podľa Greenberga ho doteraz najviac vzrušuje reakcia obyčajných ľudí, ktorým odhaľuje netušený mikrosvet. “Jedna z vecí, ktoré ma naozaj bavia, je počuť reakciu ľudí, keď uvidia obyčajné veci ako potraviny alebo piesok cez mikroskop,” doplnil unikátny fotograf. Ľudia mu často hovoria, že sa už nikdy nebudú pozerať na veci okolo seba ako predtým. Dúfame, že sa nebudete pozerať na naše vína ako keby ste mali na očiach mikroskop. Víno sa najlepšie vychutnáva, keď sa na neho pozeráte vlastnými očami.