Pestovanie viniča a následná výroba vína nie je len prechádzka ružovou záhradou, na konci ktorej je vždy dokonalý výsledok. Vinárov počas procesu výroby vína prenasleduje mnoho strašiakov, „vďaka“ ktorým môže celá snaha vyjsť navnivoč. Prírodné  katastrofy, škodcovia, choroby, ľudské chyby, ale, žiaľ, aj úmyselné sabotáže, to sú faktory, ktoré dokážu celoročnú námahu zmariť. Keď zoberiete do úvahy všetky veci, ktoré sa môžu pokaziť, je až obdivuhodné, že sa niekto rozhodne živiť výrobou vína.

Vinár meteorológ

vinár vinárstvo Tajna

Každá fľaša kvalitného vína je pre vinára malým víťazstvom. Zrod vína je totiž ovplyvňovaný faktormi, ktoré vinár ovláda, ale aj činiteľmi, ktoré nie sú v jeho moci. Tie najmenej predvídateľné spôsobuje počasie. Katastrofálne následky na úrodu má prílišné sucho, náhly mráz, krupobitie… Rokmi sa stali z vinárov skúsení meteorológovia. Keď je obloha napríklad žltooranžová, vedia, že v období od polovice augusta môžu očakávať ničivé krupobitie. To dokáže v priebehu 5 minút zničiť celé hektáre úrody a konáre ovešané zrelými bobuľami premeniť na prázdne pahýle. Ak aj vinári investujú do sietí proti ľadovej sprche, môže prísť obdobie dlhotrvajúceho sucha, prípadne polovicu úrody zabije ničivý mráz počas jedinej noci.

Vo februári 2010 ochromilo známe produktívne vinárstvo v Čile zemetrasenie. Bolo to dva týždne pred zberom úrody a vinárske tanky obsahovali štyri milióny litrov vína pred fľaškovaním. Silné zemetrasenie so silou 8,8 stupňa Richterovej stupnice za necelé tri minúty spôsobilo, že masívne tanky sa premenili na potrhané plechovky. Vinári vtedy stratili takmer 800 000 litrov vína. Navyše, v miestach, kde sa víno nakoniec zhromaždilo a vsiaklo do zeme, rastliny ochoreli a zomreli.

Mohlo by vás zaujímať Nie je Rizling ako Rizling, alebo „ryňák“ a „vlašák“ nie sú príbuzní

Plesne a škodcovia

vinár vinárstvo Tajna

Ak považujete za tragédiu pleseň v kúpeľni, tá je ničím v porovnaní so zúfalstvom vinára, keď spozoruje hnilobu vo svojom vinohrade. Vláknité huby (ľudovo nazývané plesne) a rôzne choroby majú obrovský vplyv na množstvo a kvalitu dopestovaného hrozna. Hýfy vláknitých húb cudzopasia na viniči počas celého roka a môžu napadnúť všetky časti vinohradu. Ak vláknitá huba napadne vinič, je ohrozených minimálne 20 až 30 percent celkovej úrody. Infekcia plesňou sivou sa prejavuje na bobuliach ich svetlým sfarbením, stratou vody a schnutím. Výskyt choroby podporuje dážď, poškodenie bobúľ ľadovcom alebo obaľovačmi z druhej generácie. Našťastie, vinári sa vedeli vynájsť a z huby dokázali urobiť aj svojho priateľa. Keď sa z určitej odrody hrozna v správnom čase oberú tie strapce, ktoré sú v správnej miere napadnuté ušľachtilou vláknitou hubou Botrytis cinerea, dajú sa z nich vyrobiť znamenité dezertné vína.

Okrem zhubných plesní však na úrodu číha aj hmyz, vtáctvo a iní väčší škodcovia. S nimi je boj oveľa zložitejší. Hmyz napáda rastliny od koreňa, robí si chodbičky v letorastoch, ničí listy, alebo kladie do dreva drobné vajíčka. Vtáky, najmä škorce, si zas radi pochutia na sladkých bobuliach. Avšak najväčším škodcom všetkých vinohradov je ten, ktorý má dve nohy. Človek často neberie ohľad na prácu vinára a ničí úrodu, či už nevedomky alebo naschvál.

 

Mohlo by vás zaujímať Cuvée – umenie spojené s vedou

vinár vinárstvo Tajna

Naša rodina francúzskych barikových sudov 🙂

Nástrahy v pivnici

Akonáhle je hrozno v pivnici, je do značnej miery chránené pred počasím, škodcami a chorobami, ale vinár si stále nemôže vydýchnuť. Existuje totiž celý rad nových potenciálnych problémov, ktoré môžu budúci produkt ohroziť. Znehodnotenie  vína môžu zapríčiniť škodlivé mikroorganizmy vo víne, ktoré sa doň dostávajú z hrozna, prípadne počas spracovania hrozna z najbližšieho prostredia. Ochorenie vína sa môže prenášať medzi sudmi alebo nádobami, znečisteným náradím, prípadne vzduchom. Pri spracovaní vína môže dôjsť k jeho zmenám napríklad pri styku vína s cudzími látkami, ktoré odovzdávajú vínu svoju chuť a vôňu, alebo chemickou zmenou látok. Chyby vína vznikajú najčastejšie pri uskladňovaní vína v nekvalitných nádobách a stykom vína s nečistým pivničným zariadením. Najčastejšie sa prejavujú zmenou chuti a vône vína. Rozšírenými nedostatkami sú hnednutie vína, príchuť vína po kove, či kovový zákal, príchuť vína po zvetraní, po kvasniciach, po dyme, po kyseline sírovej, či siričitej a podobne.

Nie každý príbeh má šťastný koniec, ale našťastie, vždy budú prevládať tie, na konci ktorých je pohár výborného vína. Keď si nabudúce budete pripíjať na zdravie, štrngnite si aj na zdravie viniča. Určite si to vinič aj vinár zaslúžia 🙂

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vína
degustácia vín eventy ochutnávka vína
degustácia vín eventy ochutnávka vína