Škola vína

Sauvignon Blanc a Cuvée Sari

Odroda Sauvignon Blanc (Sauvignon) patrí k nosným odrodám vinárstva Tajna. Oblasť Nitry a Vrábel bola známa výrobou najkvalitnejších Sauvignonov. Prvé sadenice Sauvignonu vysadili vinohradníci z nášho okolia pred druhou svetovou vojnou. Výrobu tejto odrody určujú dva smery. Prvým je tvorba odrodového vína s typicky ovocným charakterom honu Sari a druhým je tvorba veľkého Cuvée Sari, blend v ktorom kupážujeme odrodové vína Semillon a Sauvignon Blanc.

Voľba klonu 530 na našej stredne ťažkej pôde s dobrou zásobou živín umožňuje dorobiť Sauvignon s buketom po broskyniach a klon 159 zase dopĺňa víno o sviežosť a jemnú muškátovo-žihľavovú chuť.

Prečítajte si aj článok: Biele odrody – Sauvignon Blanc

V ročníku 2015 sa krásne prejavili ich pozitívne vlastnosti. Hrozno odrody dozrievalo už v polovici septembra a pre nás bolo veľkou výzvou aj z hľadiska vyššieho obsahu prchavých látok, ako je metoxypyrazín a tiolov, ktoré sa uvoľňujú do vína v priebehu kvasenia muštov. Metoxypyrazín vo vyššej koncentrácii v šupkách nezrelého hrozna z honu Sari vonia po zelenej tráve až žihľave, v zrelšom hrozne sa jeho obsah znižuje, mušt vonia po ovocí, a najmä po broskyniach.

Sauvignon Blanc ponúka rôzne štýly vína

Základný profil sa tradične viaže k trávovine, ktorá skutočne v prebierkach z neprezretého hrozna prejavuje buketné kvietkové tóny s herbálnou, niekedy výrazne paprikovou, až špargľovou chuťou a s primeraným obsahom kyselín. Druhý, zrelší a senzoricky sladší profil je charakteristický pre spracovanie zrelého hrozna, kde sa vo vínach objavujú vône čiernej ríbezle, egrešov, nezriedka vinohradníckej broskyne až kivi. Tretí, minerálny profil je ovplyvnený metódou sur lie, kde mladý Sauvignon s vyšším obsahom kyselín zreje v dlhšom časovom horizonte na kvasničných kaloch v novších dubových sudoch. Takéto víno poskytuje vanilkovo-muškátové tóny vône a plnú korenisto-medovú chuť s náznakom lieskových orieškov a pokosenej lúky, ktorý poznáme aj z profilu nášho Cuvée Sari

Gastronómia

Vína odrody Sauvignon Blanc sú vhodné k pestrej ponuke morských i sladkovodných rýb, vhodné sú tiež k rizotám so špargľou. Potešia aj s kuracím mäsom a ľahkými pikantnými omáčkami ázijskej kuchyne. V letných mesiacoch si môžeme dovoliť podávať mierne podchladený Sauvignon ako aperitív.

Rez a agrotechnika

sauvignon blanc
Rez tejto odrody robíme na stredne dlhé ťažne so 6 až 8 púčikmi. Bujný rast tlmíme trvalým zazelenaním (nie tráva) čím zabraňujeme sprćhaniu či chorobám. Veľmi citlivo pristupujeme k zeleným prácam. Praktizuje sa len podlom v období 5 – 8 listov. Odlistovanie sa prakticky vynecháva, čím zabránime žltnutiu bobúľ pri dozrievaní, čo je pre nás veľmi žiadúce. Tiež sa predchádza úpalu na ktorý je Sauvignon veľmi citlivý.
Agrotechnika je nenáročná, s minimálnym zásahom do pôdy. Pred a po kvitnutí sa porast valcuje a každý tretí rok sa otvára kultiváciou jedno medziradie. Okrem dobrej prevencií voči múčnatke tým zabezpečíme aj potlačenie bujného rastu odrody.
Odroda Sauvignon je v našich polohách najviac náchylná na škodcov (roztoče, obaľovače a v posledných rokoch aj piadivky a siatice, ktoré škodia žerom púčikov pred rašením).
Voči chorobám používame štandardný postup ochrany 60 % ekoprípravky a 40 % šetrné chemické prípravky.
Pre vysokú citlivosť na mráz sa pestuje v najkvalitnejších polohách, kde nemá vysoké nároky na obsah živín ani na hĺbku ornice. Vyhovujú mu suché, ľahké a plytké pôdy v otvorených vzdušných tratiach, kde sa výraznejšie neprejavuje jeho rastová vitalita.

Prečítajte si: Rizling vlašský Brut a Cuvée Tajna

Kľúčové obdobie pre výrobu kvalitného vína z oboch klonov Sauvignonu je v období zberu. V čase jeho dozrievania denne kontrolujeme cukornatosť a kyseliny v mušte. Ich správny pomer určuje termín zberu a aj spôsob spracovania. Už jednodňové zaváhanie môže mať za následok zmenu aróm v šupkách hrozna a stratu kyselín.

  • Lokalita: Tajná
  • Hon: Sari
  • Klon: 530, 159
  • Podpník: SO/4
  • Spon: 2,2 x 0,9
  • Počet koreňov/ha: 5000 ks

Synonymá
Sauvignon Blanc, Sauvignon biely


Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *