K odrode Rizling vlašský v Tajnej pristupujeme veľmi citlivo čo sa týka ochrany s prihliadnutím na životné prostredie. Snažíme sa minimalizovať v ochrane chemické prípravky. Ochrana je založená na používaní preventívnych pomocných látok, ktoré prioritne zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť porastu voči škodlivým činiteľom.

Táto druhá najrozšírenejšia odroda rodu Vitis Vinifera na Slovensku má veľkú tradíciu aj vo Vrábeľskom regióne.

Rizling vlašský Brut a tiché Cuvée Tajna

rizling vlašský brut cuvée

V lokalite Tajná na hone Sari máme stredne ťažké hlinito piesočnaté pôdy, ktoré prejavujú významný potenciál k výrobe plných extraktívnych vín vhodných aj na dlhšie vyzrievanie. S touto víziou sme pristúpili k výberu klonu pre Rizling vlašský A3-1. Očakávame z neho delikátny orieškovo-ovocný buket s plnou chuťou. Tieto predpoklady sa nám začali napĺňať v ročníku 2014, kde sa prejavil svieži orieškovo mandľový buket v šumivom víne Rizling vlašský Brut a plná chuť z dlhou perzistenciou v tichom víne Cuvée Tajna.  Ako správny výber odrody Rizling vlašský a jeho klonu, sa naplno ukázal v ročníku 2015, kedy  bolo veľa slnečných dní a dopestovalo sa hrozno vo vysokej kvality. Víno z neho je harmonické, dlhé v chuti s citrusovou vôňou.

Náš Rizling vlašský môžete ochutnať vo forme šumivého vína Rizling vlašský Brut a v tichom Cuvée Tajna – Rizling vlašský 80% a Tramín červený 20%.

Vína z odrody Rizling vlašský z honu Sari sa na základe našich skúseností z porovnania troch po sebe nasledujúcich ročníkov vyznačujú intenzívnym odrodovým charakterom s pikantnou ovocnou kyselinou, ktorú umocňuje výrazný buket po vlašských orechoch, bielej ríbezli a opulentná chuť s lahodnou salinitou. Sviežosť a šťavnatosť vín znásobuje aj postupné dozrievanie vo fľašiach, kde sa na jazyku objavujú stopy egrešov.

Gastronómia

Gastronomicky sú vhodné k jedlám z teľacieho mäsa, pečeným morským i sladkovodným rybám, hustým zeleninovým omáčkam s hydinou, ale aj k tradičnej miestnej špecialite našich starých mám, ktorou sú „červenie krumple“, tlačené zemiaky so sladkou paprikou zapekané s cibuľou a drobnými kúskami domácej slaniny.

Prečítajte si aj: Ročník 2015 v Tajna Vineyards & Winery potvrdzuje veľké očakávania

Pestovanie

Agrotechnika pôdy je založená na kyprení  príkmenného pásu obojstrannou okopávačkou a kultiváciou každého druhého medziradia. Pre z výšenie obsahu humusu v pôde používame bylinné zmesi, ktoré nám slúžia zároveň aj ako prevencia voči utláčaniu pôdy.

Rizling vlašský je mimoriadne citlivý na nedostatok horčíka v pôde. V agrotechnike preto využívame vápnenie pôdy (každý 2 rok), čím zlepšujeme pôdnu reakciu (pH) a zároveň zvyšujeme prijateľnosť makro i mikro elementov cez koreňový systém rastlín.

Prečítajte si aj: Ako hrozno u nás spracovávame

Rez Rizlingu vlašského robíme na strednom vedení s jedným rodivým ťažnom. (maximálne zaťaženie 8 očiek). Pod takýmto zaťažením môžeme očakávať úrodu do 7 t/ha. V prípadoch vyššej úrody pristupujeme k jej redukcii (zhadzovanie strapcov v období pred zamäkaním bobúľ). K ďalšej redukcii úrody a k presvetleniu porastu pomáha podlom, ktorý robíme v období 2 – 3 týždne po rašení . Veľmi opatrne pristupujeme aj k ostatným zeleným prácam v závislosti na priebehu aktuálneho ročníka.

  • Lokalita: Tajná
  • Hon: Sari
  • Klon: A3-1
  • Podpník: 5BB
  • Spon: 2,2 x 0,9
  • Počet koreňov / ha: 5000 ks

Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.

degustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vínadegustácia vín eventy ochutnávka vína

Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne:

Tajna hrozno

Škola vína

degustácia

Kultúra vína

milovník vína

Zaujímavosti o víne