Zaujímavosti

Pite červené víno! Chráni nervové bunky pred zánikom

červené víno pohár

Ak chcete byť múdri, pite červené víno! Liečivé účinky pripisoval vínu už Hippokrates a tvrdenie antického lekára potvrdzujú aj výsledky novodobých výskumov. Známy je pozitívny vplyv vína na srdce, trávenie, či dokonca aj na našu krásu. Hoci to znie paradoxne, nápoj bohov chráni aj náš mozog.

Červené víno – správna prevencia

Vedci postupne prichádzajú na to, že pitie vína v primeranom množstve udržiava náš mozog zdravý a v dobrej kondícii. Červené víno dokonca spomaľuje nástup vážnych neliečiteľných ochorení mozgu. Na svete žije takmer 47 miliónov ľudí postihnutých demenciou a každé štyri sekundy pribudne nový prípad. Alzheimerovou chorobou, ktorá je najčastejšou formou demencie, trpí na Slovensku až 50- tisíc pacientov. Postrachom je aj degeneratívne ochorenie nervových buniek v strednom mozgu známe ako Parkinsonova choroba.

Prieskumy ukazujú, že prevenciou pred týmito strašiakmi je práve pitie vína. Náš jedálniček má veľký vplyv na naše zdravie. Aj bez požitia liekov vieme ovplyvniť náš zdravotný stav a spomaliť priebeh vážnych ochorení. „ Nehovorím, že máme nahradiť lieky stravou, ale chcem zvýšiť povedomie o tom, ako veľmi strava pomáha predchádzať chorobám a znižuje riziko mozgových ochorení,“ hovorí doktorka Esteban- Fernandézová z Ústavu výskumu potravinovej vedy v Madride. Už roky skúma neuroprotektívnu silu vína a nedávno svoje zistenia zverejnila v časopise Frontiers in Nutrition.

cervene vino, hrozno, ohra, flaska

Si to, čo ješ a piješ!

Výskumný tím pod vedením doktorky Esteban- Fernandézovej sa zameral na preskúmanie črevnej mikroflóry a zmien, ktoré nastanú po konzumácii vína. Vedeckí pracovníci získali z výlučkov ľudí, ktorí pili víno striedmo, metabolity a pridali ich k nervovým bunkách vystaveným stresovým podmienkam vedúcim k ich smrti. Štúdie odhalili, že niektoré zložky vína prostredníctvom črevnej mikroflóry chránia nervové bunky pred zánikom. Zistilo sa, že ochranný vplyv prejavili metabolity zo zložiek vína ako kyselina fenolová a aromatické zložky. Zároveň vedci zaznamenali tento pozitívny účinok najmä pri pití vín vyrobených z modrých odrôd. Hoci štúdia ešte neodpovedá na všetky súvislosti pitia vína so zdravým mozgom, poskytuje dôkaz, že to, čo ľudia jedia skutočne ovplyvňuje ich celkové zdravie.

Hippokrates však správne hovorí, že „Víno je vec podivuhodne vyhovujúca človeku, zdravému i chorému. Nech sa však podáva v správnej miere podľa telesnej stavby jednotlivca.“ Nadmerné pitie alkoholu má totiž na ľudský mozog presne opačný účinok a človek, ktorý zneužíva jeho účinky, sa môže so svojím zdravím rozumom nadobro rozlúčiť. Primerané množstvo vína je menej ako 250 ml na deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *