Škola vína

Modré odrody: Dunaj

Na našom trhu sú stále populárnejšie vína zo slovenských odrôd. Dunaj je ďalšia skvelá slovenská odroda, pri zrode ktorej stála prvá šľachtiteľka vína, Bratislavčanka Dorota Pospíšilová so spoluautorom Ing. Ondrej Korpásom. Niektorými vlastnosťami sa podobá na Pinot noir, už ako mladé víno sa však vyznačuje výrazným čokoládovým buketom a intenzívnou tmavou farbou.

História slovenského vína je staršia ako si viacerí myslia, má viac ako 3000 ročnú tradíciu a prvé písomné zmienky o pestovaní viniča a výrobe vína v nitrianskom regióne pochádzajú z 9. storočia v cestopise arabského cestovateľa Edrisiho. O význame pestovania viniča na Slovensku svedčí aj povyšovanie vinohradníckych mestečiek na slobodné kráľovské mestá.

Prečítajte si Prečo patria slovenské vinárstva do našich reštaurácií

Dunaj je odroda so skorším obdobím dozrievania. Vznikla krížením odrôd Muškát Bouchet a Oporto v roku 1951. Pre vysokú spŕchavosť strapcov ju o sedem rokov neskôr skrížili s odrodou Svätovavrinecké. Na návrh štátnej odrodovej komisie bola v roku 1997 zaradená do sortimentu povolených odrôd. Novým výsadbám sa darí na západe Slovenska v okolí Pezinka, vo Vištuku, na juhu v Strekove, v okolí Nitry, pri Čajkove, v Rybníku, v Tajnej, ale aj na východe Slovenska v Orechovej. Celková plocha nových vysadených vinohradov s odrodou Dunaj na Slovensku presiahla 125 hektárov.

Charakteristika odrody

Veľkou devízou odrody je odolnosť proti mrazom až do -20 °C, schopnosť produkovať vysoký obsah cukru v mušte (21-26 g/l) a pravidelné vysoké úrody hrozna (10 ton na hektár). Na pôdu nemá špecifické nároky. Citlivá je však na múčnatku. V hlbších úrodných pôdach obsahuje hroznový mušt viac kyselín než v teplých a menej bohatých na živiny. Hrozno treba včas obrať, lebo v neskorších etapách prezrievania strapce zasychajú.

Prečítajte si Cuvée alebo kupáž – víno, ktoré je vizitkou vinára

Charakteristika vína

Mladé vína si zachovávajú tmavý karmínový farebný odtieň s vysokým obsahom tanínov a prekvapivo guľatou harmonickou ovocnou chuťou. Po dozretí v drevených sudoch sa štruktúra vín ešte viac zjemní a slovo dostávajú noty sliviek, čierneho bobuľového ovocia i čokolády. Dunaj zo suchších a teplých lokalít prekvapuje jemným „burgundským“ živočíšnym tónom. Odroda je vhodná aj na výrobu prírodne sladkých vín v kvalite bobuľový alebo hrozienkový výber.

Dunaj a servírovanie

  • Odporúčaná teplota na podávanie je 16-18 ° C

červené víno Dunaj Tajna
Dunaj vynikajúco chutí v kombinácii s divinou, pečenou kačkou a dezertami.

Momentálne máme v ponuke víno Dunaj, ročník 2017 0,75l a pre tých, ktorým 0,75 nestačí aj vo fľaši Magnum (1,5l) 🙂

Chuťové a senzorické vlastnosti: Tmavý fialovočervený farebný odtieň s bordovou iskrou. Bohatý aromatický profi l vína obsahuje tóny borievok, černíc, moruše, sliviek, kože a čiernej kávy. Pikantnej výrazne dlhej chuti dominujú ovocné taníny s alkoholom, po doznení ktorých na podnebí zostanú noty pražených mandlí, horkej čokolády a dreva. Víno s potenciálom zrenia.

Prečítajte si Víno Tajna – zabudnite na nudné firemné porady, urobte si ju u nás


Prijmite pozvanie na eventy a degustácie a zažite neopakovateľnú atmosféru vinárstva Tajna.


Viac zaujímavých článkov pre všetkých, ktorí milujú víno nájdete v našom magazíne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *